OTOMOTİVDE İŞLER RAYINA GİRİYOR

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre; global otomotiv üretimi 2017’ye gelindiğinde, yıllık 100 milyon adedi aşmış olacak.

23.10.2014 16:07:00 0
OTOMOTİVDE İŞLER RAYINA GİRİYOR
Haberi Sesli Oku
 Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ekonomik kriz esnasında bozulan global otomotiv sektöründe işler yeniden rayına girmeye başladı. Uzun vadede olumlu beklentiler içindeyiz.”
Türkiye, Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 6’ncı ülke

Euler Hermes’in değerlendirmelerine göre Türkiye otomotiv pazarı satışlarında 2014 yılının ilk 9 ayında, 2013 yılının aynı dönemine göre %19 daralma gerçekleşti. Daralmanın nedenleri arasında ise 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan ÖTV artışı, BDDK’nın taşıt kredilerine getirdiği sınırlamalar ve seçimler öncesinde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar bulunuyor. 2014 yılının ilk dokuz ayında pazar toplamı 473.498 olurken, 2013 yılının aynı döneminde bu rakam 586.345 adetti. 2014 yılı, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan politik ve ekonomik gelişmeler ile Türkiye için hareketli bir yıl olacak.

Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner; “Avrupa’da ise AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri toplamına göre otomotiv satışları 2014 yılının Ocak-Ağustos döneminde %6,1 arttı ve 9.854.961 seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılının aynı döneminde satışlar 9.286.863 adetti. 2014 yılının Ocak-Ağustos döneminde Türkiye %20,8 daralma ile en fazla küçülen pazar olurken, Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 6’ncı ülke konumunda yer aldı. 2014 yılı için endüstri tahminimizi 740 bin adet olarak belirledi. 2015 yılında ise toplam pazarın 810 bin seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

ABD Çin’e yeniliyor mu?

Rapora göre; 2009 yılında dünyanın en büyük araç üreticisi olan Amerika Birleşik Devletleri, tahtını yeni küresel güç olan Çin’e devrediyor.

Motor endüstrisi hakkındaki değerlendirmeler, Avrupa sektöründeki durgunluğa ve Brezilya ile Rusya gibi ülkelerdeki düşük araç üretimine rağmen, sektörün toparlanmaya başladığını öngörüyor. 

Özüner; “Raporumuza göre Almanya, öngörülen yüzde 6’lık büyümesiyle güçlü konumunu koruyor. Almanya’nın araç üretimi 10 yıl önce Fransa’nın iki katıyken bugün 4 katından daha fazla. Pek çok Avrupa ülkesine göre daha dezavantajlı bir başlangıç yapan İspanya’nın ise çift haneli büyüme rakamları elde etmesi bekleniyor” dedi. 

Fiyatlarda düşüş yaşanabilir

Öte yandan, ABD ve İngiltere’de “yeniden endüstrileşme” (reindustrialization) gözlemleniyor. ABD otomotiv endüstrisi; kaybettiği rekabet gücünü geri kazanırken, İngiltere esnek iş gücü piyasası ve giderek cazipleşen kurumsal vergi rejimiyle bir kez daha dünya standartlarında bir araç üreticisi haline geldi. 

Batılı şirketlerin yönlendirdiği Çin pazarı, çift haneli büyümesini sürdürürse satış fiyatlarının düşürülmesi gerekebilir. Çin’in kırsal kesimlerindeki yeni tüketicilere ulaşılması, üreticilerin sürekli büyümeyi sağlaması açısından önemli olabilir.

Yedek parça üreticileri ve tedarikçiler kazançlı çıkacak

Subran’a göre kısa vadede en kazançlı çıkacak olanlar büyük yedek parça üreticileri olacak. Pek çok otomotiv üreticisi gelişmekte olan bölgelerde yatırım yaparken tedarikçiler de araç üretimini takip etmek için yüzlerini düşük kapasiteli iç pazardan çevirip büyük uluslararası ortaklıklara döndüler. Bu hareket, 2010’dan beri marjlarını düzenli bir şekilde artırmalarını sağladı. Euler Hermes, önümüzdeki sene için tedarikçilerin marjlarında yüzde 7,5’lik bir artış öngörüyor.

Üç Büyükşehir Belediye Başkanı Gözaltına Alındı

Aksoy; Bizim Görevimiz Yönetmek Değil, Çözüm Üretmek (GÖRÜNTÜLÜ HABER )

Çalık’a Lenfoma Şüphesiyle Operasyon Kararı

Işık, İlçe Yönetimini Açıkladı!

Candaroğlu’dan Işık’a Ziyaret

Türkiye ve ABD Arasında Yeni Dönemin Kapıları Aralandı

Erdoğan'dan Memur-Sen’e Vefa Mesajı…

Başkan Çalık, İkinci Kez Hastaneye Sevk Edildi

Davutoğlu: “Selimiye Camii, Mescid-i Aksa’nın Devamıdır”

CHP’li Belediyeler Saraçhane’de Birlik Mesajı Verdi

Bakan Yardımcısı Yılmaz'la Vali Sezer Öğrencilerle Buluştu

Bekir Bozdağ Yeniden TBMM Başkanvekili Oldu

Büyükçekmece'de Yeni Başkan Vekili Ahmet Şahin Seçildi

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI"

İBB Yolsuzluk Soruşturmasında Beşinci Dalga’ Da Gözaltı


Bakan Yusuf Tekin'den Müjde

Mağdur Çocuk Yurda Yerleşmek İstiyor

Kuraklığa Karşı Sulama Planı

Köpek Saldırısında Bir Kişi Yaralandı

Başpehlivan Orhan Okulu Oldu

Ufuk Özünlü Yeniden Kırkpınar Ağası Oldu

Vali Sezer'den Kırkpınar Mesajı: 664 Yıllık Miras Vurgusu

Üç Büyükşehir Belediye Başkanı Gözaltına Alındı

Aksoy; Bizim Görevimiz Yönetmek Değil, Çözüm Üretmek (GÖRÜNTÜLÜ HABER )

Prof. Dr. Osman Çakmak ile Röportaj

Üst Kattan Çocuğa Kimyasal Sıçradı

İmam-Hatip Adem Demirtaş’tan Duygu Yüklü Başsağlığı Mesajı

Yaşar Acar; Geriye Dolu Dolu Bir Hayat ve Eserler Bıraktı

Sahipli Köpekten Küçük Kıza Saldırı!

Çalık’a Lenfoma Şüphesiyle Operasyon Kararı

Okul Müdüründen Gazeteciyi Tehdit

Işık’a Muş Vakfı'ndan Hayırlı Olsun Ziyareti

Sağlık Bakanlığı Uyarıyor!

Işık, Görev Dağılımını Yaptı...

PKK Silah Bırakıyor Mu?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.