Tarih: 28.10.2014 14:29

Bir İntihar Anatomisi

Facebook Twitter Linked-in

 Halbuki Türkiye’de yılda yaklaşık olarak üç bin kişi intihar etmekte, son on yılda ise bu rakam otuz binleri bulmakta imiş…İntiharı bazı sosyal bilimciler 'tercih' gibi değerlendirmesi yanlış bir genellemedir. Çünkü hiç intihar düşüncesi olmayan, fakat ağır bir depresyon geçiren insan, tamamen hastalığının etkisiyle intihar edebilir. Bu bir tercih değildir. Hastalığın komplikasyonudur.İntihar olayını tek bir nedene indirgemek, çok boyutlu ve komplike yapıda olan insanı basite indirgemektir.İntihara giden yol tek değildir.Yollar zaman zaman örtüşmekte, zaman zaman kesişmekte bazen ayrışmakta fakat bütün yollar intihar durağında birleşmektedir.Yaşam ve ölüm bir birinin zıddıdır. Ölümü test edemiyoruz. Nasıl olduğunu tahmin etmeye çalışıyoruz.Ölüm her zaman ürkütücü ve bir 'son' gibi algılanır. İnsanoğlu ebedi yaşama arzusundadır. Bu yüzden ölümü kendimizden uzak tutmaya çalışırız, üzerimize almayız. Lakin inançsızlık temelinde bu durum değerlendirildiğinde ha şimdi ha sonra pek bir farkın olmadığını tahattur ederek bu kötü yola başvurulmakta. Cenab-ı Hakkın emaneti olan bedene ve bedenin sahibine ve yaradılış şifrelerimize ters bir tutum.Lakin yetersiz inançsız ve materyalist bir dünyada kaçınılmaz son. İnsanlar ölümün öldürülmediğini görünce çaresizce, bazen her türlü dünya nimetinin içinde dahi olsa bu yola girmektedir. Peki insanları bu dürtüye iten nedenler nelerdir.

 İntihar dürtüsündeki risk faktörleri ise:

*Erkek olma.

*Bekâr olma.

*Beyaz ırktan olma.

*Boşanmış, dul, ayrılmış olma.

*İş kaybı.

* Ergenlik.

* Yaşın ilerlemesi.

* Şehirde yaşama.

* Dinsiz olma.

* Son altı ayda fiziksel sağlığın kötüleşmesi.

*Ailede intihar öyküsünün olması.


Aşağıdaki psikiyatrik bozukluklardan birini gösterme:

Depresyon.

Alkol bağımlılığı.

Şizofreni.

Kişilik bozuklukları.

Deliryum (bilinç sislenmesi).

Demans (bunama).


Aşağıdaki psikiyatrik belirtilerden birine sahip olma:

Emir veren sesler duyma.

Etkilenme sanrısı.

Negativistlik.

Birde intihara uzak olan olgular vardır ki; Stengel'e göre, aşağıdaki faktörler intihar olayında intiharla ters bağlantılıdır:

Kadın olmak.

Evli olmak.

Çok sayıda çocuk sahibi olmak

Dinî bağlılık.

Düşük sosyo-ekonomik sınıf.

Savaşta olmak.
İnsan yoğunluğunun az olduğu yerlerde yaşamak.

Bahçe vb. kırsal alan meşguliyetleri, olanlar intihar dürtüsünün az olmasına etken sebepler.

Birde Mehmet Pişkin Olayı Var
Adamcağız dünyalık her zevki tattığını, bilinçli bir şekilde bu kararı aldığını belirtir bir video ile sosyal medya intiharı yaptı. Türkiye2de belki dünyada etkilemediği insan yok. Neden bu hisse sahip oldu. Öldükten sonra konuşulmak, hoşuna mı gitti bilinmez ama bu intihar olgusunun bir çok sosyal medya intiharına neden olacağı kaçınılmaz bir gerçek.
Lalin anne babalar çocuklarımız okusun, diye dini eğitimin ve karakter gelişimini ihmal edince bazen çok güçlü karakter gibi duranların nasıl çar çabuk dağıldığının göstergesi. Video esnasında güçlü olmaya bu karardan ne kadar emin olduğunu hissettirmeye çalışsa da Mehmet Pişkin bu konuda başarılı olamamıştır. Anne beni bundan vazgeçir bakışını gözünden okmuşsunuzdur. Materyalizmin, paranın çözüm olmadığını Nişantaş’ında yazılım mühendisliği yapsanız da dünya kadar para kazansanız da olmuyor işte. İçine Allah duygunun olmadığı aile mevhumuna karşı, olan bugün onunla yarın bir başkası ile cinsel ihtiyaçlarını gidermek nefsani arzularını partilerde tatmin etmek yetmiyor. Bazen yeni doğan bir çocuğun tebessümüne ihtiyaç duyuyor insan.Bu noktada bence TİB harekete geçip ilk gün bu iş yayılmadan bu videoyu kaldırmalı idi. Çünkü toplumda ister istemez intihar meyilli olan birçok kişi var. Bunların içindeki duyguları harekete geçirmemiş olurdu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —