Tarih: 29.10.2014 18:11

Güneşin Etkisini Azaltması Depresyon Riskini Arttırıyor

Facebook Twitter Linked-in

 Kış aylarında değişen havayla birlikte sabah uyanmakta güçlük, enerji kaybı, yorgun ve bitkin uyanma, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve karamsarlık gibi belirtilerin mevsimsel bir depresyonun habercisi olabilmekte.Güneşin etkisini azaltması birçok kişide karanlık ve iç bunaltıcı bir ruh haline yol açıyor.

Prof.Dr.Sedat Özkan, daha önce depresyon tanısı olanlarda sonbahar ve kış aylarında depresyonun tekrarlama veya şiddetlenme ihtimalinin de artıyor. Mevsimsel depresyonda olduğunu fark edip gerekli önlemleri almadığınız taktirde ağır rahatsızlıklara neden olabilir ve dikkate alınması gereken bir sendrom olan tükenmişlik sendromunu tetikleyebildiğini söylüyor.

Depresyon kişinin duygulanımının üzüntü, keder yönünde artmış olması, ruhsal çökkünlük halidir.Mevsimsel depresyon, kişilerde duygusal, davranışsal, zihinsel ve bedensel olarak bir takım belirtilerle kendini gösterir. En dikkat çekici belirtileri mutsuz olma, çökkün duygu durumu, endişe, günlük işlerde ilgi kaybı, uyku düzeninde bozulma, iştah kaybı ya da iştahta artış, enerjide azalma, güvensizlik, değersizlik ve suçluluk duyguları, kararsızlık, dikkat eksikliği ve konsantre olmada güçlük çekmedir. Düşünce içeriği negatifleşir, bazılarında bu düşünce duygusu daha da olumsuzluğa gider. Karamsarlık, her şeye olumsuz bakma ve intihar düşüncesine kadar gidilebilir.

Mevsimsel Depresyona Karşı Alınacak Önlemler

Dikkat Etmeniz Gereken Belirtiler




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —