Tarih: 01.01.0001 00:00 144

DİKKAT…!

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankaların ücret ve komisyonlarına yönelik düzenlemesine ilişkin Basın Açıklamasında bulundu.

DİKKAT…!
 BDDK’NIN ÜCRET VE KOMİSYON DÜZENLEMESİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankaların ücret ve komisyonlarına yönelik düzenlemesine ilişkin Basın Açıklamasında bulundu.

BDDK’nın yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Finansal tüketicilerden alınacak ücretlerin listesine baktığımız da;   tüketicilerin bankalarla yapacağı pahada ağır tüm işlemlerin ücret kapsamına alındığını,ekonomik çıkarlarının ve menfaatlerinin korunup,gözetilmediğini gözlemlemekteyiz.Bu durum bankaların faiz dışındaki gelirlerine yasallık kazandırmıştır.


DOSYA MASRAFI GİTTİ,KREDİ TAHSİS ÜCRETİ GELDİ!

Emanet; açıkçası büyük bir heyecan ve coşkuyla lansmanı yapılan 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu ve akabinde gelinen mevcut durum tüketicilerimizde hayel kırıklığına neden olmuştur.Bu gün derneğimize ve hakem heyetlerine en çok başvurulan konuların başında “dosya masrafı”gelmektedir.Gelinen noktada ise;dosya masrafı ücreti kaldırılmamış olup, yerine 'kredi tahsis ücreti' adı altında yeni bir sayfa açılmıştır.Yani tüketicilerden alınan bu masrafa yasallık kazandırılmıştır. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde beşini geçemez diyor.Yani 100 bin tl kredi kullandığınızı varsayarsak 500 tl kredi tahsis ücreti ödeyeceksiniz.


KİME GÖRE MAKUL???

Yine yönetmelikte; Finansal tüketicilerin sözleşme, işlem fişi ve benzeri dokümanların bir örneğini talep etmeleri halinde, kuruluşlarca ilgili dokümanın düzenlenme tarihinden sonraki ilk yıl için herhangi bir ücret alınamaz. İlgili dokümanın düzenlenme tarihinden itibaren bir yılın üzerinde sürenin geçmesi halinde, finansal tüketiciye bilgi verilmek suretiyle, yapılan işlemle orantılı olacak şekilde MAKUL bir ücret talep edilebilir olduğu ifadesi yer alıyor.Bu gün tüketicilerimiz;muhtelif bankalardan evrak temini karşısında 70 ila 100 tl arasında fahiş ücretler ödüyor.Ayrıca istenilen evrak sayısına göre de bu ücretler artıyor.Şimdi MAKUL tanımının açılımı nasıl olacak merak ediyorum.Bu kuruluşlar ortak Makul ücret mi belirleyecek yoksa insiyatife mi kalacak?


ÜCRETSİZ KREDİ KARTI TALEP EDİN YOKSA KREDİ KARTI
AİDATI ÖDEMEYE DEVAM…

Kart çıkaran kuruluşlar, finansal tüketicilere yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadırlar. Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi halinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez. Kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı limiti belirlerken, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartı değerlendirme kriterlerini aynen uygulaması zorunludur.


10 YIL GERİYE DÖNÜK DOSYA MASRAFLARINIZ İÇİN BİZ VARIZ…

Finansal tüketicilerin tüketici kredisi,konut kredisi (ticari kredi olmayacak)03/10/2014 tarihinden önce kullanmış olduğunuz kredilerin 2000 TL ye kadar olan masraflarını(dosya masrafı, tahsis ücreti,istihbarat ücreti,ödeme planı değiştirme ücreti vs.)geri almak için delil niteliği taşıyan belgelerinizle birlikte derneğimize yada bağlı bulunduğunuz ilçe hakem heyetine başvuruda bulunmanız yeterli.Derneğimiz olarak başvurularınız dilekçelendirip hakem heyetine sunulmaktadır. 2000-3000 TL arasındaki meblağlar için İl hakem heyetlerine,3000 TL üzeri meblağlar için Tüketici Mahkemelerine başvuru yapmanız gerekiyor.


DOLANDIRICILARA DİKKAT…

Danışmanlık şirketleri ve avukatlık büroları, çağrı merkezleri vs.gibi tüketicilerin geri alacakları paralar üzerinden dolandırıcılık yapmayı hedefleyen kişi ya da kurumların tuzağına düşmeyin.Bu yollarla size ulaşan bilgilere itibar edip kredi kartı,banka hesap bilgileri yada şahsi bilgilerinizi paylaşmayın.  

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.