TUZLA 11.11.2014 11:41:00 1247 0

Uluslararası Edebiyat Şöleni’ne Ev Sahipliği Yaptı

Tuzla Belediyesi, 34. KIBATEK- 2. Tuzla Uluslararası Edebiyat Şöleni’ne ev sahipliği yaptı. Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır şölende Abdurrahim Karakoç’un “Eğdi Başını”, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ise Yavuz Büle

Uluslararası Edebiyat Şöleni’ne Ev Sahipliği Yaptı
 Çalışmalarımıza Devam Edeceğiz

Şölende açılış konuşmasını Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ergül Özdemir, “Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Okul Aile Birliği çalışma grubumuzun tertiplemiş olduğu şölenimize hoş geldiniz. Kent Konseyi olarak aktif çalışmalarımıza devam edeceğiz. Her programımızda yanımızda olan, destek veren Belediye Başkanımız Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür ediyorum” dedi.

Türk Dilini Dünyaya Yaymayı Amaçlıyoruz
KIBATEK Genel Başkanı Dr. Mevlüt Kaplan da derneğin amacı hakkında bilgi verdi. Kaplan, “Türk dilini, Türk edebiyatını Türkiye’de yaymak olduğu gibi dünyada da yaymayı amaçlıyoruz. Türk dilinin sanat dili, edebiyat dili,  çevre dili, konuşma dili olarak dünyada yaygınlaşmasını istiyoruz.

Dr. Şadi Yazıcı, Kültür ve Edebiyat Adamıdır

Tuzla’da edebiyat şölenimizi ilk kez geçen yıl düzenledik. Tuzla Belediye Başkanı sayın Dr. Şadi Yazıcı, bir kültür ve edebiyat adamıdır. Bunu 2 yıldır uygulamalarıyla gösteriyorlar. Kent Konseyi de bu organizasyona yardım ediyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların Türkiye’de belediye başkanlarına örnek olmasını diliyorum. Bütün belediyelerin kültür sanat hizmetleri vardır. Tuzla’daki gibi bunun halka yönelik olması gerekir. Belediyeler diğer işlerini elbette yapacak ama önemli olan halkın uyanmasını sağlamak ve şehirleri kültürle donatmaktır. Ben bir kez daha sayın belediye başkanıma ve Kent Konseyi’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Medeniyet Ancak Edebiyatla Olur”
Edebiyatın ve şiirin toplumlar açısından tarihteki önemine değinen Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, medeniyet iddiasının ancak edebiyatla ortaya koyulabileceğini söyledi.“Tarihte ne yaparsanız yapın her şey yazarak ilerlemiştir” diyen Yazıcı, “Eğer ki kökü ezelde, dalı ebedde olan bir medeniyet iddiası gibi ciddi bir iddia ile yola çıkmışsanız mutlaka burada edebiyatınızın, kültürünüzün, sanatınızın var olması gerekiyor. Şiiriniz olmazsa olmaz. Her şair tanımlamış, Muhammet İkbal de şiiri “Şiir, hâlihazırı aydınlatan bir şûle, ilerilere ışıklar salan bir projektör ve öteler kaynaklı bir aşk ve heyecan bestesidir” diye tanımlıyor.  Yine Mehmet Emin Yurdakul da “Şairleri haykırmayan bir millet,  sevenleri toprak olmuş öksüz bir çocuktan farksızdır.” der.  Tanımları çok ama biliyoruz ki anlatmak, anlamak, duygularınızı yaşatmak, milli manevi değerlerinizi geleceğe anlatacak bir medeniyet iddianızı ancak edebiyatla ortaya koyabilirsiniz. Bir şair, toplumun içinde bulunduğu durumu ve duygularını şiirle anlatabilmiş. Belli toplumlarda tarihte öyle bir şey var ki şairlerin söylemleriyle savaşı kazanmış kabul etmiş. Şiirin tarih boyunca aynı sıcaklığını hissedebiliyoruz. Tarihte o kadar güzel şiirler ve duyguları o kadar güzel ortaya koymuş şairlerle karşılaşıyorsunuz ki, tarihteki aşkı da, davayı da tarif eden kelimelerin içerisinde insanı iklimden iklime sokan bir deryaya atıyor. Edebiyatçılar da, o toplumun hassasiyetlerini, bütün geleneklerini, göreneklerini, özelliklerini, gelecek nesillere yazıyla anlatır. Tarih birikim ve gelişimdir, Eğer, geleceğe aktarılacak olan birikiminizi geliştiremiyorsanız dünyada söz sahibi olmak gibi bir iddianız olamaz. Tarihi yazanlar değil, tarihi yazanlara malzeme olan toplumlar olmak zorunda kalırsınız. Biz tarihi yazanlardan olmak istiyoruz. Tarihi yazanlardan olabilmenin tek bir kaynağı vardır. Edebiyatta, kültürde ve şiirde mutlaka ileride olmalısınız” diye konuştu.

“3 Kişiyle de Olsa Bu İşi Yapacağız”
Başkan Şadi Yazıcı, düzenlenen şölene gösterilen ilginin az olmasını da değerlendirdi. Sosyal medyada çok zaman geçiren insanların sürekli aynı kelimeleri tekrarlayarak kelime
hazinelerini geliştiremediğine dikkat çeken Yazıcı, fikirlerini kelimelerle ifade edemeyen insanların hitaplarının küfür ve argoya dönüştüğünü söyledi. Başkan Yazıcı, “Bu kentin her şeyiyle ilgilenirken aynı zamanda kültür sanatla da geleceğini hazırlarken, bir pop sanatçısının yüzde 1’i kadar salonları doldurulamayan kültür, sanat, edebiyat, bilim toplantılarına katılımın azlığı ne Tuzla’ya, ne İstanbul’a özgü. Bu Türkiye’nin her yerinde, belki de dünyada var olan bir realite. 500 kelimeyle televizyon programı yapan insanların var olduğu bir ülkede salonlar maalesef boş kalıyor. Biz bu durumu değiştirmek ve geliştirmekle meşgulüz. 3 kişi de olsa biz bu işi yapacağız” dedi.

Bu Programlar Ufkumuzu Açacak
Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, konuşmasını Fuzuli, Yunus Emre, Cahit Sıtkı Tarancı, Nazım Hikmet,  Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle süsledi. Şairin toplumdaki yerini ifade eden Kaymakam Çalışır, gençliğin edebiyata ilgisinin zayıf kalışından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kaymakam Çalışır, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Hadiseler, toplumlar ve olaylar şairleri çıkarıyor. Şairler de şiirleri üretiyor. Hangi kültüre bakarsanız bakın bir yaşanmışlık varsa şiir ortaya çıkıyor. şair dert insandır, hedef koyan, idealler gösteren, içinde yaşadığı toplumu, gençliği oraya çekmek isteyen fikir adamıdır, gönül adamıdır.
İki nokta üst üste, yan çizgi ve bir de parantezin tersi ve düzü. Bu her şeyi anlatıyor. Sevinci de üzüntüyü de bununla anlatıyor. İroniyle ifade etmek istiyorum ama şikayet etmek çözüm değil. Tuzla Belediye Başkanımızı gönülden tebrik ediyorum. Tuzla’mıza, gençliğimize faydası olacak, Tuzla halkını bütünleştirecek her türlü faaliyette şahsıyla, gönlüyle, ekibiyle, elindeki imkanlarla hizmet etmeye çalışıyor. Ben bu tür anlamlı, önemli programların gelecekte çok geniş ufuklar açacağına inanıyorum.”
34. KIBATEK- 2. Tuzla Uluslararası Edebiyat Şöleni, şairlerin şiirlerini okuması ve katılımcılara teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi.


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Naim Murat Çobanoğlu'ndan 24 Kasım Mesajı

Altın Adam’dan Öğretmenler Günü Mesajı…

Çakır’dan Öğretmenler Günü Mesajı…

Güzel’den Yerel Basına Destek Sözü

Beylikdüzü’nde Eğitimin Gelişimine Dair Ortak Vizyon

Kayseri Pınarbaşı'nda 60 yıllık rüya gerçekleşti

Nevşehir Belediyesi'nin şampiyonluk gururu

Bakan Tekin'den Bakü Ziyareti

G20'de aile fotoğrafında el ele poz

G20 Liderler Zirvesi başladı

Bahis bağımlılığı gençleri tehdit ediyor

TBMM Dilekçe Komisyonu'ndan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'ne ziyaret

Anne, bebek ve çocuk ürünlerinde 2025 trendleri vitrine çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar'ın bütçesi de kabul edildi

Başkan Aksoy, Kampüs Çalışmalarına Hız Verdi.

Demirkıran’dan “Dünyanın Kaderine Atılan Zar”

TYBB "Başarı Ödülü" Etkinliği, Azerbaycan’da Coşkuyla Gerçekleşti

Ara Tatil Sona Erdi, 20 Milyondan Fazla Öğrenci Ders Başı Yaptı

Çaykara, Mahalle Ziyaretlerine Hız Kesmeden Devam Ediyor

Çalık, Esnafın Talep ve Önerileri Dinledi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.