BAŞAKŞEHİR 12.11.2014 12:53:00 744 0

Kur’an sevgisi salonlara sığmadı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Başakşehir Söyleşilerinde ilçe sakinleriyle bir araya geldi.

Kur’an sevgisi salonlara sığmadı
 Başakşehirlilerin salonun tamamını doldurduğu sohbette,  Okuyan, Kur’ana karşı sorumluluklarımız’ ana başlığı altında Kur’an-ı Kerim’i hayatın her alanına hakkıyla tatbik etmenin yanında Kur'an’a edep ile yaklaşmak, onu okumak, okutmak ve insanlığa anlatmanın müminler için en büyük vazifelerden biri olduğuna dikkat çekti.

 

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Başakşehir Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir ve çok sayıda Başakşehirli katıldı.

 

‘Hayatın gayesi Kur’an-ı hayatın merkezine almaktır’

 

Salonun tamamını dolduran Başakşehirlilere ‘Bu ne harika Kur’an sevgisi diyerek dua eden Prof. Dr. Mehmet Okuyan söyleşiye Kur’an ayetlerini açıklayarak başladı.  Okuyan Kur’an ile irtibatın koparılmaması gerektiğinin altını çizerek“Hakikat Allah (c.c)’ın söyledikleridir,  Allah (c.c)’ın söylediklerini hayatın merkezine almak yaratılışın gayesidir. Sabah kalkarken günüme ne ile başlamalıyım sorusunu sorarak başlamalıyız. Buna cevabımız Kur’an ile başlamak olmalıdır. Bir gün nasıl geçerse her gün öyle geçmeye adaydır. Her günümüzü, Kur’an benim neyimdir, bu kitapla iletişimim nasıl olacak, Kur’an benden ne istiyor sorusunu sorarak geçirmeliyiz. Peygamberimiz hayatının her alanına Kur’an-ı merkez alarak yaşadı. Bizlerde ümmeti olarak hayatımızın merkezine Kur’an-ı almalıyız. Kur’an hayatımızın her alanına karışır. Kitabımız hayatımızın ta kendisidir”dedi.

 

Bir insanın geceyi nasıl değerlendirmesi gerektiğini de Münzemin suresi ile açıklayan Okuyan, “Gecesi Kur’an ile geçiren insanın gündüzü Kur’an ile ihya olur. Kur’an-ı seviyorsak, sevdiğimizi de tanımak zorundayız. Tanıdıkça daha çok sevecek, sevdikçe daha çok tanıyacaksınız. Kur’an-ı doğru tanımamız gerekiyor. Peygamberimiz sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir. Peygamberimiz Kur’an-ı tanıyan ve onu tanıtandır, demek istiyor. Hafızın Kur’an-ı 6 saatte okuması bir marifet değildir. Önemli olan okuduğumuzu, dinlediğimizi doğru anlayabilmektir. Kur’an ile diyaloğumuzu sağlam geliştirmek ve anlamaya dayalı bir okuma ortaya koymak zorundayız.  Hızlı okumak maharet değil, 10 cüzü anlamadan okumaktansa 1 cüzün 1 sayfasını anlayarak okumak daha hayırlıdır” dedi.

 

‘Kur’an-ı hobilerimize kurban etmeyelim’

 

Şimdi mukabele sipariş ediliyor diyen Prof. Dr. Mehmet Okuyan, “Biz Kur’an-ı başkalarına para ile okutmak yerine kendimiz okumalıyız. Hidayet ancak Kur’an ile şekillenir. Kur’an hayat için kullanma kılavuzdur bu nedenle O’nu hobilerimize kurban etmemeliyiz. Mezarlıklarda sahte hafızlar var, ya da kasetten Kur’an okutuluyor. Fakat hiç kimse dinlemiyor. Bu kitap ıssız mekânlara hapsedilecek bir kitap değildir. Kur’an insanların stresini yok eden stres topu değildir. Düğünlerde Kur’an okutuluyor, orada da kimse dinlemiyor. Bana düğünü Kur’anlı adam değil, hayatı Kur’anlı adam lazım” dedi.


‘Kur’an-ı anlayamıyorsunuz diyenlere itibar etmeyin’

 

Anlamaya dayalı okumalar yapmalıyız diyen Mehmet Okuyan, Kur’an-ı siz anlayamazsınız diyenlere de itibar etmeyin önerisinde bulundu, “Siz Kur’an-ı anlayamıyorsanız, anlayamadığınız şeyden sorumlu tutulmazsınız. Kur’an sizler onu anlayın, hayatınıza aktarın diye indirildi. Menfaat derdinde olanlar siz Kur’an-ı anlayamazsınız diyorlar, onlara itibar etmeyin. Kur’an, Allah (c.c)’ın herkese mektubudur. Allah (c.c), O’nu biz anlayalım diye bize göndermiştir.

 

‘Kur’an'a taşınacaksınız ki Kur’an da sizi cennete taşısın’

 

Kur’an ayetlerini açıklayarak anlatan Prof. Dr. Mehmet Okuyan sözlerini şöyle devam ettirdi, “Siz Kur’ana taşınacaksınız ki Kur’an da sizi cennete taşısın. Evlerdeki Kur’an-ı ellere alacaksınız. Ellerde ki Kur’an-ı gönüllere taşıyacaksınız.  Kalplerdeki Kur’an-ı hayatlarınıza taşıyacaksınız. Kur’anın indiriliş gayesi budur. Kur’an-ı evin izbe yerlerine çaputlara sararak saygı olmaz. O’nu her an eline alabileceğin, hayatına aksettirebileceğin bir diyalog kurmalıyız. Kur’ana saygı O’nun dedikleriniz yapmakla sağlanır.”

 

Kur’an-ı ele almamak için saçma sapan şeyler ürettiler diyen Okuyan, “Kur’ana abdestsiz dokunulabileceğini, ancak bu dokunuşun O’nu anlamak içinse yapılabileceğini belirtti. “Abdestli Kur’an'a dokunmak, haysiyetli bir davranıştır ama sırf Kur’an dokunmamayı abdestsizliğine kurban etme. Abdestin yoksa da dokun, ama anlamak için dokun. Abdestin yokken anlaya anlaya dokunarak, O’na abdestsiz dokunmamak gerektiğini de anlayacaksın ve bir daha abdestsiz dokunmayacaksın” dedi.

 

Başakşehirlilerin salonun tamamını doldurduğu sohbetin sonunda Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Prof. Dr. Mehmet Okuyan’a teşekkür ederek gecenin anısına çiçek takdim etti.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.