'Tarihe Yolculuk' programında 'Bir Medeniyet Projesi Olarak Osmanlı'yı anlatan Tarihçi - Yazar Prof Dr. Ahmet Şimşirgil, 'Padişahlar âlimlere danışmadan hiç adım atmazlardı. Siz de istişare edin' tavsiyesinde bulundu.
İLİME MİNNET EDİLİRDİ
Kültür, tarih ve dinin toplumu toplum yapan değerler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, 'Bizler bu medeniyetin içini doldurmazsak kaybederiz. Osmanlı anayasasının birinci maddesi ilimdir. Osmanlı'nın yazılı bir anayasası yoktur. İngiltere'nin şu anda da yazılı bir anayasası yok. Biz şu anda anayasa ile boğuşuyoruz. Anayasa yapmışız bir de mahkemesini kurmuşuz. Osmanlı'nın ne anayasası ne de anayasa mahkemesi vardı ama öyle bir 7 maddelik sözlü anayasası var ki yeter bir millete. Birinci maddesi 'Her nerede ilim ehli duyarsan, ona kulak ver.' Demek ki Osmanlı ilime ve bilime en büyük minneti veriyordu. Bir bilenle istişare ediyordu, ona danışıyordu ve öyle iş yapıyordu' şeklinde konuştu.
ÂLİME DANIŞMAYAN PİŞMAN OLUR
'Eğer öğrenmezseniz size Osmanlı padişahlarını astığı astık, kestiği kestik olarak gösterirler' diyen Şimşirgil, konuşmasının devamında şunları söyledi:
'Padişahlar alimlere danışmadan hiç adım atmazlardı. Padişah bile Divan-ı Humayun'a başkanlık etmezdi de kapı arkasından dinlerdi. Siz de istişare edin. Danışmadan iş yaparsanız pişman olursunuz. Osmangazi 'Ulemaya uy, danış ve itaat et' diye tavsiye etmiş. O'nun hocası Şeyh Ebadali idi. Yıldırım Bayezid'in yanında Emir Sultan vardı. Fatih'in yanında Molla Gürani, Molla Fenari ve Akşemsettin vardı. O medeniyetin içerisini dolduran alimlerdi bunlar.'
Şimşirgil'in konuşmasının vatandaşların sorularını cevapladı. Programın sonunda Şimşirgil, okurları için kitaplarını imzaladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.