Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; günümüzde 600 milyon KOAH hastası bulunuyor. Her yıl 50 milyon kişi bu hastalığa yakalanırken, bunların 3 milyonu bu rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Son yıllarda hastalığın daha iyi
Hava kirliliği ve beslenme düzeni hastalığı tetikliyor
Hava kirliliğinin artması ve beslenme düzeninin bozulması KOAH hastalığını tetikliyor. Hastalığın en büyük nedenlerinden birinin sigara olduğunu belirten Dr. Esra Sönmez, sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin de bu hastalığa yakalanma riskinin olduğunu söylüyor. Sigara kullanımının azaldığı ülkelerde hastalık oranlarının günden güne düştüğünü ifade eden Dr. Sönmez, kömür ve metal işletmeleri, tekstil atölyeleri ile kağıt imalathaneleri gibi çalışanların toza ve dumana maruz kaldığı meslek gruplarında da hastalığın görülme oranın fazla olduğunu söylüyor.
Hastalığın ilerlemesi tehlikeli
Hastalığın belirtileri öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı şeklinde görülüyor. Bu nedenle birçok kişinin belirtileri önemsemediğini ve yanlış algıladığını belirten Dr. Sönmez, hastalığın tedavi edilmediği taktirde yavaş yavaş ilerlediğine dikkat çekiyor. KOAH, orta ve ileri evrede alevlenmelerle kendini gösteriyor. Hastanın doktora gidiş sebebi de çoğu kez bu alevlenmeler oluyor. Hızla kötüleşen çoğu hasta, ya hastaneye yatıyor ya da yoğun bakıma gereksinimi duyuyor. Hastaların ölüm nedeni ise ilerleyen solunum yetmezliği oluyor. Daha sonra ise sağ kalp yetmezliği ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplar geliyor.
Kış aylarında aşı ile korunma sağlanabiliyor
Solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi gibi görüntüleme yöntemleri sayesinde hastalığın şiddeti ve evresini belirlenerek, tedavi ve takip planı yapılıyor. Sigara içiminin bırakılması, KOAH’ın gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişim olduğunu söyleyen Dr. Sönmez, yılda bir kez grip aşısı ve 5 yılda bir pnömokok (zatürre) aşısı yaptırmanın da bu hastalar açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.
KOAH’ta kanser riskinin olduğunu vurgulayan Dr. Sönmez, “KOAH tanısı alan hastalar sigara içtiği için, akciğer kanseri konusunda da risk altında oluyorlar. Akciğer kanseri olan hastaların çoğunda da bu rahatsızlık görülüyor. Bu nedenle KOAH tanısı alan kişilerin akciğer kanseri açısından da değerlendirilmesi önem taşıyor’’ diyor.
19 Kasım Dünya KOAH Günü’nde, Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez KOAH hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktalara dikat çekiyor.
· Sigaradan uzak durun. Gerekirse sigarayı bırakmak için destek alın.
· İlaçlarınızı doktorun söylediği şekilde kullanın.
· KOAH şikayetlerinizde artış olduğunda gecikmeden doktorunuzla paylaşın.
· Aşılarınızı ihmal etmeyin.
· Sağlıklı beslenin.
· Düzenli olarak egzersiz yapın. Solunum egzersizlerini öğrenin.
BİLGİ İÇİN
Eda Akyüzlü-Medya Direktörü/ eda.akyuzlu@leopr-tr.com Tel:0212 373 40 31 Cep: 0530 500 37 17
Tuğçe Oral -Müşteri Süpervizörü/ tugce.oral@leopr-tr.com Tel:0212 373 40 91 Cep: 0 530 500 37 26
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor
Johns Hopkins Medicine Hakkında
Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sağlık Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yana, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal araştırmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası liderlik sağlamıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.