Doktor Jodi Gilman ve çalışma arkadaşları, Harvard ve Northwestern üniversitelerinin ortak yürüttüğü Amerika’da oldukça ses getiren bilimsel bir araştırmada madde bağımlılığının beyinde yarattığı zararı gözler önüne seriyor.
İyi Aile Bağları Çocuğu Korur
Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli uyuşturucu bağımlılığının önlenmesini sağlayacak koruyucu faktörleri anlattı. Kendini kontrol edebilen yani kendine dur diyebilen kişilerin uyuşturucu madde kullanma oranlarının daha düşük olduğunu belirten Sürmeli, ailelere düşen görevlerin de büyük önem taşıdığını belirtiyor. Çocuk – ebeveyn ilişkisinin önemini vurguluyor ve “İyi ebeveynlik yaparak sıkı bir bağ kurmak, onları sevgi dolu yetiştirmek ve iyi örnek olup uyuşturucu maddeleri sizin de kullanmamanız, çocuklarınızı da uyuşturucudan uzak tutar” diyor.
Uyuşturucu Maddelerin Zararları
Uyuşturucu maddelerin kısa süreli olarak hafıza ve öğrenme problemlerine neden olduğunu belirten Sürmeli, “Algılamayı değiştirmekte, düşünme ve problem çözmede sorunlar yaşatmaktadır. Bu maddeler zamanla hayattan zevk almamaya, uyku bozukluğuna, paranoya dediğimiz şüpheciliğin gelişmesine ve depresyona sebebiyet vermektedir. Bazı maddeler halüsinojen etkisi olan maddelerdir. Kalp enfarktüsü, solunum yetmezliği, beyin felci ve epilepsiye sebep olabilmektedir”açıklamalarında bulundu.
Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığında İlaçsız Tedavi
Madde bağımlılığı olan insanların beyin dalgaları, beyni relaks eden alfa beyin dalgalarının eksik ya da hiç olmadığı veya beyne gerginlik veren beta dalgalarının fazla miktarda olduğunu belirten Sürmeli, “Neurofeedback tedavisiyle, uyuşturucu ve alkol bağımlılarına ilaç kullanılmadan veya kullanılan ilaçlara ek tedavi olarak uygulanabiliyor. Beta/SMR ve Alpha dalgalarını değiştirme yöntemi uygulanan bu ve benzeri çalışmalarda, bir sene içinde tekrar madde bağımlılığına dönme oranının daha düşük olduğu görülmüştür. Alkol kullanımında alpha ve theta dalga çalışması etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır” diyor.
Dr.Tanju Sürmeli hakkında:
Dr.Tanju Sürmeli, 1978 -1984 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak ‘’Tıp Doktoru’’ unvanını aldı. Sonrasında psikiyatri ihtisas için gittiği Amerika’da, ECFMG sertifikalı olarak Institute of Living/U.Conn., Yale, University of Texas, San Antonio, Psikiyatri ve Nöroloji üniversite hastanelerinde ihtisas eğitimi aldı. New York MedicalCollege’da EEG ve psikofarmakolojiResearchFellowship yaptı. New York AckermanInstituteforFamilyTherapy (Cornell Üniversitesi)’de Aile terapisti ve New York MiltonEricsonHypnosisInstitute’de Hipnoz eğitimi aldı. Columbia Üniversitesi Tıp fakültesi-NYSPI’de ve Manik Depresyon Vakfında Prof. Dr. Ronald Fieve’ ye başasistanlık yaptı. 2000 yılında ülkesine dönerek Ege Üniversitesi’nde denklik sınavını geçerek psikiyatrist olma hakkını kazandı. Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra 2001 Sağlıklı Yaşam Kliniği’ni kurdu. Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurucusu ve başkanıdır. Türkiye’de BCIAC-EEG Akademik üye sertifikalı tek kişidir. Sürmeli’nin uluslararası pekçok (AAPB,ISNR, SAN, BFE, APA, ECNS) derneklerde de üyeliği ve çalıştaylarda eğitmen olarak fakülte posizyonu bulunmaktadır. A klas hakemli Clinical EEG andNeuroscience, PsychiatryResearch, andJournal of Child PsychologyandPsychiatry bilimsel dergilerde makale incelemecisi olarak görev almaktadır. Harvard Tıp Fakültesi, Scholar (Bilim adamı) klinik araştırma programına 2014-2015 yılı için kabul edildi.
Kitapları
1.Beynin İyileştirme Gücü Neurofeedback& QEEG’ nin Psikiyatride önemi. Nobel Tıp 2010
2.ClinicalNeurotherapy: Application of TechniquesforTreatment,Editedby David S. Cantorand James R. Evans “NeurofeedbackandThoughtDisorders (Neurofeedback ve Düşünce Bozklukları)” chapter (bölüm) by Tanju SurmeliElsevier (2013)
3. Antidepresant Efsanesinin Sonu, Prof. Dr. İrvingKrisch. Önsöz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.