Tarih: 01.01.0001 00:00 319

KİTAP DOSTU EV KADINLARI

Aralarında bir vakitler sosyal yaşamın dışında kalan ve kendilerini ifade etme imkanından mahrum olan ev hanımlarının da bulunduğu Bağcılarlı kadınların yaşamı örnek bir proje ile değişti. Özellikle, okuma yazmayı sonradan öğrenen

KİTAP DOSTU EV KADINLARI
 Geçmişte zorlu bir yaşama sahip olduğunu anlatan Platform üyelerinden Asiye Toraman okuduğu kitaplar sayesinde günlük sıkıntılarını kolaylıkla atlattığını söylüyor. Öz güveninin arttırdığını da belirten Toraman, “Sıkıntılarımdan kurtulmak için kullandığım ilaçları artık kullanmıyorum.” diye duygularını dile getiriyor.

 MS hastası olduğunu ifade eden Sevgi Kulu ise “Bilinçaltı Telkinleri” adlı kitabı okuduktan sonra zorluklar karşısında kolaylıkla geri çekilmemeyi ve mücadele etmeyi öğrendiğini söylüyor. “Okuduklarım sayesinde iyi ve sağlıklı bir çocuğun nasıl yetiştirilebileceği yollarını öğrendim.” diyor.

Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi Kütüphanesi’nde 10 ev hanımı ile başlayan kitap okuma etkinliğine ilgi her geçen gün artıyor. Komşularının da teşvikiyle etkinliğe katılan kadınlar, kitap okuma alışkanlığı kazandılar. Şu an 200 kadın ile devam eden etkinlik, kitap okuyan üyeleri ‘kardeşlik ve arkadaşlık ortamında’ bir araya getiriyor.

Kültür Merkezi Kütüphanesi dört yıldır örnek bir sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yapıyor. Vakitlerini daha iyi değerlendirmek amacıyla kitap okumaya başlayan ev hanımları sayının artmasıyla birlikte Bilge Kadın Platformu’nu kurdular. Belirledikleri kitapları 15 gün boyunca okuyan üyeler daha sonra Kültür Merkezi’nde bir araya geliyorlar. Platform üyesi kadınlar 20’şerli gruplara ayrılarak, Psikolog ve eğitmenlerin de hazır bulunduğu toplantıda okudukları yerli ve yabancı klasikler, yaşam koçluğu, çocuk gelişim, ergenlik, psikoloji konulu kitapların yazarını ve çıkardıkları sonuçları değerlendiriyorlar. Romanlardaki kahramanlar üzerinde tartışan üyeler, geçmişte veya günümüzde yaşanan olayları derinlemesine analiz ediyorlar.


AİLEMİZDE ORTAK BİR DİL OLUŞTU

Üyeler, kitap okuduktan sonra 15 gün arayla toplandıkları arkadaşlarıyla değerlendirmelerde bulunuyorlar. Karakterleri, kitabın konusunu ve yazarları analiz eden üyeler, birbirleriyle sorunlarını da paylaşarak sıkıntılarını azaltıyorlar. Okudukları kitaplardan öğrendikleri yaşam tecrübelerini ve bilgileri aile içinde de uygulamaya başladıklarını anlatan üyeler kayınvalideleri veya kayınpederleri ile yaşadıkları sorunlara kolayca çözüm üretebildiklerini de söylüyorlar. Eşleri ve çocuklarıyla ilişkilerinde olumlu gelişmeler olduğunu ifade eden kadınlar, kendilerindeki olumlu gelişmeyi şöyle anlatıyorlar:

“Eşimi güler yüzle karşılıyorum. Birlikte ortak bir dilde anlaşabiliyoruz. Çocuklarıma yaklaşımımda olumlu gelişmeler oldu. Onların davranışlarını ve dilini doğru okuyabilme yeteneğimiz gelişti. Kitap sayesinde aile içinde huzurlu bir ortam oluşturabildik. Empati yapma becerisine kavuştuk.”  


“DOKUZ YILDA 491 KİTAP OKUDUM”

Bilge Kadın Platformu üyelerinden ev hanımı Ayfer Öztürk, ilkokul mezunu olduğunu belirtiyor. Değişik nedenlerle eğitimini tamamlayamadığını anlatan Öztürk, Bilge Kadın Platformu’nda çok arzu ettiği ortama kavuştuğunu belirtiyor. Öztürk duygularını şöyle dile getirdi: “Evlendikten sonra çocuklarıma bakmaya başladım. Okumayı çok istiyordum. Ancak, eğitimimi tamamlama imkanım olmadı. Bu açığımı kitap okuyarak kapatmak için Platforma katıldım. Dört çocuğuma da anneliğin en iyisini yapabilmek amacıyla bilgimi geliştiriyorum. Onlara iyi örnek olmak istiyorum. Onları da kütüphaneye üye yaptım. Bilge Kadın Platformu’na üye olduktan sonra dokuz yılda toplam 491 kitap okudum. Kitap okurken kendimi çok mutlu hissediyorum. Çocuklarımın dilini anlamaya başladım. Onlarla ve eşimle çok iyi anlaşıyoruz. Aile içerisinde doğru iletişimin nasıl sağlanacağı konusunda da bilgi sahibi oldum. Okumaya başladıktan sonra yuvamın huzuru arttı.”


ÇOCUĞUMUN ERGENLİK DÖNEMİNİ SORUNSUZ ATLATTIK”

Komşularının tavsiyesi üzerine Platforma katıldığını ifade eden Şükriye Dinçer adlı ev hanımı da kitap okuma alışkanlığına kavuştuğunu ifade ediyor. Okuduğu kitaplar sayesinde aile içi iletişimin nasıl kurulacağını öğrendiğini anlatan Yalçın, “Her şeyden önce aile içi iletişiminin önemini ve insanları olduğu gibi kabul etmeyi öğrendim. Bilge Kadın Platformu’na üye olduktan sonra da eğitim hayatıma devam etme kararı verdim.” diyor. İlkokul mezunu Gönül Yalçın da ev hanımı olarak kendilerine sunulan okuma imkanından yeterince yararlanmaya çalıştığını söyledi. Yalçın, “Evladımın ergenlik dönemini sorunsuz atlatabilmek amacıyla kitap okuyorum. Bilge Kadın Platformu’nun verdiği Sefa Saygılı’nın ‘Ergenlik Sorunları’ adlı kitabını okuduktan sonra çocuğumla sağlıklı bir iletişim kurmayı başardım. Bendeki olumlu değişimden etkilenen eşim de 45 yaşında kitap okumaya başladı.” şeklinde konuştu.  Hayatı zorluklar içerisinde yaşadığını belirten Asiye Toraman adlı anne de Platform’a üye olduktan sonra bir çok sıkıntısını kolaylıkla atlattığını anlattı. Kitap okuyarak öz güvenini arttırdığını belirten Toraman, “İlaç kullanımını azalttım. Sosyal ortamlarda artık kendimi çok rahat ifade edebiliyorum.” dedi. Sevgi Kulu adlı ev hanımı da MS hastası olduğunu belirterek, Bilinçaltı Telkinleri adlı kitabı okuduktan sonra zorluklar karşısında kolaylıkla geri çekilmemeyi ve mücadele etmeyi öğrendiğini kaydetti. Platform sayesinde çocuğunun hiperaktivite sorununu çözdüğünü de anlatan Kulu, “Okuduklarım sayesinde iyi ve sağlıklı bir çocuğun nasıl yetiştirilebileceği yollarını öğrendim.” şeklinde konuştu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.