Tarih: 08.01.2015 15:09

Verem Stres ve Beslenme Eksikliğinden Besleniyor

Facebook Twitter Linked-in

 Vücut direncinin düşmesini fırsat bilen sinsi hastalık, 2 milyon kişinin de hayatını kaybetmesine yol açıyor. Hastalık, solunum yolu ile bulaştığı için hassas bir tedavi süreci gerektiriyor. Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal “4-10 Ocak Verem Haftası”nda, tüberküloz hastalığının nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzun süreli şok diyetler ve toplu taşıma araçları verem yapabilir

Tüberküloz, mycobacterium tuberculosis adlı mikrop ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Başta akciğer olmak üzere tüm organlara etki edebilir. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olduğu bilinmektedir. Geçmiş yıllarda içki ve sigara kullanan, iyi beslenmeyen kişilerde görüldüğü düşünülen verem, zayıflamak için şok ve uzun süreli diyetler yapan kadınlarda, ayrıca toplu taşıma araçlarını sık kullanan bireylerde de görülmektedir.

Sebze ve etten yoksun diyetlerden kaçınılmalı

Uzun süreli ve bilinçsiz olarak yapılan diyetler, yıpratıcıdır ve vücut direncini düşürür. Diyetlerinde sebze, meyve ve etten yoksun bir beslenme programı uygulayanlar için verem büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Vücut direncinin düştüğü bu dönemlerde vücuda alınacak bir verem mikrobu, hastalığı tetiklemektedir. Diyette yalnızca vücut direncini düşürmemekte, zayıflama stresi de vücudu yıpratmaktadır.

Kalabalık ve havasız toplu taşıma araçlarına dikkat edilmeli

Kış aylarında camların kapalı olduğu havasız ve kalabalık toplu taşıma araçlarına dikkat edilmelidir. Özellikle toplu taşıma araçları, otobüs ve minibüs şoförleri ile taksi şoförleri verem tehdidi altındadır. Kapalı ve havasız bir ortamda verem mikrobu taşıyan bir kişi, öksürük ve aksırıkla hastalığını çok rahat başka birine bulaştırabilir. Mikrobu kapan kişi, vücut direnci düştüğü anda hastalığı yaşayacaktır.

Uykusuzluk ve kötü beslenme öğrencileri olumsuz etkiliyor

Yurtta kalan ve toplu yaşamın getirdiği sağlıksız koşullardan etkilenen öğrenciler, verem mikrobunu rahatlıkla birbirlerine bulaştırabilir. Sınav döneminde uykusuz kalan ve kötü beslenen öğrencilerin vücut direnci düşmektedir. Bu dönemde herhangi bir şekilde vücuda alınan mikrop da kolaylıkla hastalığa dönüşebilmektedir. Verem mikrobunu vücuduna alan herkes için hastalık söz konusu değildir. Mikrop vücuttayken, direnç düşerse ancak hastalık akciğer, dalak, göz ve beyin zarına yerleşebilmektedir.

Ev kadınları da verem tehdidi altında

Verem hastalığına karşı önlem alması gereken risk grubunda ev kadınları da yer almaktadır. Ev kadınlarının bu hastalıktan etkilenmelerinin en önemli nedeni, zorlaşan yaşam koşullarının beraberinde getirdiği stres ve kötü beslenmedir. Vücudun direncini artıran tüm besinlerden dengeli bir biçimde alamamak, verem tehlikesini artırmaktadır.

Ani kilo kaybına dikkat!

Tüberküloz mikrobu çok küçük olduğu için bu mikrobu taşıyan kişilerle birlikteyken çok kalın maske kullanılmalıdır. Korunmanın en iyi yolu, vücut direncini düşürmemektir. Uykuya dikkat etmek, dengeli ve iyi beslenmek, olabildiğince stresten uzak durmak gereklidir. Balgam, iştahsızlık, halsizlik, özellikle gece terlemesi ve kilo kaybı olan kişiler mutlaka bir akciğer grafisi çektirmelidir.

Tedavi düzenli uygulanmazsa hastalık tekrarlayabilir

Tüberküloz, bir yıl düzenli ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Eğer bir sene boyunca düzenli tedavi yapılmazsa tekrarlayabilir. Verem hastalarının birlikte yaşadığı aile bireylerinin de bulaşma yolları ve korunma konusunda bilgilendirilmesi çok önemlidir.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —