‘TÜRKİYE’DE SADECE 12 KİŞİ VAR’
Yaklaşık üç buçuk yıldan beri Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezi’nde görev aldığını kaydeden Bünyamin İrak, “İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden sonra, uzmanlığımı Doğuş Üniversitesi çift ve aile terapisi üzerine yaptım. Bu bölüm Türkiye’de açılan ilk bölümdü. Orayı kazanan 6 kişiden tek erkek bendim. Türkiye’de bu bölümden mezun olan 12 kişi var” dedi.
‘UZUN VADEDE ÇÖZÜM ÜRETEBİLİYORUZ’
Depresyon, bağımlılık gibi birçok konuda aile terapisinin önemine değinen İrak bunu, “Depresyon tedavisinde bile aile terapisi çok etkili oluyor. Tekrar nüksetme ihtimali tek terapilerde yüksek olurken, aile terapilerinde bu ihtimal çok daha düşük. Aile terapisi daha sistematik bir bakış açısıyla baktığı için birçok sorunu çok daha kolay ve çok daha uzun vadede çözümleyebiliyorsunuz. Bazı seanslarda anne, baba ve 4 çocuk 6 kişiyle seans yapıyoruz. Tek tek her aile bireyinden problem tanımı alıyorsunuz. Baba çok farklı bir problem tanımı sunarken, en küçük çocuk çok daha farklı bir problem tanımı sunuyor. Bu da bizim için ciddi bir avantaj oluyor” diyerek açıkladı.
‘ERKEKLER ERKEK PSİKOLOG İSTİYOR’
Ailelerin içlerinde ciddi iletişim problemleri yaşadığını kaydeden İrak, günümüzde boşanma sayısının artışına vurgu yaparak, “Çift terapisi boşanma gibi vakalarda çok etkili oluyor aslında. Buraya daha çok kadın danışanımız geliyor. En çok da eşleriyle yaşadıkları problemlerden dolayı geliyorlar. Daha çok aile içi şiddet ve aldatma problemleri görülüyor. Çoğu tek geliyor. Bizim doğru çift terapisi yapabilmemiz için eşlerin de burada olması gerekiyor. Özellikle erkekler burada erkek bir psikolog olduğunu duyduğu zaman geliyorlar. Erkekler daha çok kadın psikologa gelmek istemiyor. Daha çok kiminle rahat ediyorlarsa onunla konuşuyorlar ” diye konuştu.
‘EŞİME SÖYLEYİN DİŞLERİNİ FIRÇALASIN’
Bünyamin İrak sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ne olur eşime söyleyin dişlerini fırçalasın diye gelenden tutun, çok ağır travmatik olaylardan dolayı gelenler de oluyor. Bir başkası da ne olur eşime söyleyin beni hafta sonu dövmesin, hafta içi evde çocuklar yok ama hafta sonu çocuklar şahit oluyor diyor mesela.”
‘’AYNI SORUNU YAŞAYAN İNSANLARI BİR ARAYA GETİRİYORUZ’’
Grup terapisinde ise aynı sorunu yaşayan farklı insanların bir araya geldiğini kaydeden İrak, “Madde bağımlılarıyla grup terapisi düzenlemiştik. O gruptaki her kişinin farklı bir bağımlılığı vardı. Birinin eroin birinin esrar, birçok çeşit madde kullanan insanlar vardı. Burası aslında bağımlılık grubuydu. Burada amaç aynı sorunu paylaşan insanların bir arada olarak, birbirlerine yardımcı olmalarını sağlamak” dedi.