Tarih: 23.01.2015 10:57

Göçmen kuşların barınma alanları koruma altına alınıyor

Facebook Twitter Linked-in

 Büyükçekmece her yıl olduğu gibi bu yılda göçmen kuşların akınına uğruyor. Büyükçekmece Belediyesi, göçmen kuşların karşı karşıya kaldıkları tehditlerin önüne geçmek için sıkı önlemler alıyor. 


Tel örgülerle çevriliyor

Kaçak avcılara göz açtırmayan belediye, kuşların konaklama ve üreme alanlarını da genişleterek koruma altına alıyor. Göçmen kuşların Büyükçekmece Gölü çevresinde ağırlıklı olarak bulundukları bölgeler tel örgülerle çevrilerek, kuşların ürkmemesi için önlemler alınıyor. Korunma altına alınan bir başka önemli bölgede, Büyükçekmece Gölü'nde bulunan Sumru Adası. Sumru kuşlarının üreme alanı olan adacık için ayrı bir çalışma yürütülüyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Gölü'ndeki göçmen kuş adalarının etrafında çalışmaları sık sık yerinde inceliyor.


Yaşam alanları genişletiliyor

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Başkan Akgün, bölgenin her geçen gün geliştiğini, gelişmeye paralel olarak nüfusun arttığını ve bu durumun göçmen kuşlar açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek; 'Büyükçekmece ilçesi ve Büyükçekmece Gölü çevresi göçmen kuşlar için barınma ve üreme sahasıdır. Doğal yaşamı korumak adına göçmen kuşların soylarını sürdürebilmeleri çok önemli. Büyükçekmece Belediyesi olarak bu bilinçle, bölgemize gelen göçmen kuşların barınma, üreme ve beslenme ihtiyaçlarını giderebilmeleri amacıyla yeni bir çalışma başlattık. Kuşların çevresel etkilerden rahatsız olmadan, ürkmeden konaklamaları için yaşam alanlarını genişletiyoruz' ifadesini kullandı.


Vatandaşlar buradaki kuşlara sahip çıksınlar

Büyükçekmece Gölü'nde Sumru başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün konakladığını belirten Başkan Akgün, 'Büyükçekmece Gölü'ndeki doğal adacıklar göçmen kuşların üremesi açısından çok elverişli. Bölgemize gelen kuş türlerinden bazıları, Çıkrıkçın, Uzunbacak, Elmabaş Patka, Saz Tavuğu, Sakarmeke, Bataklık Kırlangıcı, Küçük Balaban, Pasbaş Patka. Sonbahar göçü sırasında binlerce Leylek göl çevresindeki tarım alanlarında görülmektedir. Bahar aylarında da Sumrular geliyor. Gölün içindeki ufak adacıklarda yumurtlayarak ürüyorlar. O adacıkları da Sumru adası olarak adlandırıyoruz. Göçmen kuşların doğal ortamda yumurtlayarak üremeleri ve rahatsız edilmemeleri açısından daha da elverişli ortam hazırlıyoruz. Vatandaşlarımızın da kuşları rahatsız etmeyerek, korumaları gerekmektedir’’ şeklinde konuştu.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —