Tarih: 07.02.2015 13:09

Okul Hastalıklarına Dikkat

Facebook Twitter Linked-in

 Okul döneminde çocuk hastalıklarında artış yaşanmaktadır. Evde çok sık hasta olmayan çocuklar, kreş ve okul ortamında tam tersi durumla karşılaşmaktadır. Ailelerin özellikle damlacık yoluyla bulaşan ve yayılan üst solunum yolu hastalıklarına dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalıkların yaşamın bir parçası haline gelmemesi için aileler, çocuklarına ilk adımda doğru el yıkamayı ve temizlik kurallarını öğretmelidir.

Ateş, baş ağrısı ve kırgınlıkla gelen gribe dikkat!

Kış aylarında en sık karşılaşılan hastalıkların başında gribal enfeksiyonlar gelir. Grip, özellikle eylül ile mart ayları arasında görülen, genellikle mevsimsel bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı halsizlik, kırgınlık ile başlar. Öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı ardından akciğer enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklarla karışık bir hal alabilir. Kış aylarında 2 yaşın altındaki çocuklarda gözlenen solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80’i virüslerden kaynaklanır.

Sık tekrarlayan ve uzun süren grip önemsenmeli

Nezle ve grip birbirine karıştırılmamalıdır. Nezlede hastanın genel durumu daha iyidir. Genellikle yüksek ateş görülmez. Hapşırık, burun akıntısı ve ardından da burun tıkanıklığı başlar. Nezle ve grip gibi hastalıkların uzun sürmesi durumunda tuzlu su içeren burun damlaları kullanılabilir. Eğer bir çocukta yılda 5 defadan fazla tekrarlayan ve sinüzit, orta kulak, akciğer enfeksiyonu ile komplike olan solunum yolu enfeksiyonu geçirme şikayeti varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından görülmelidir.

Bilinçsiz ilaç kullanımı çocukların bağışıklık sistemine zarar veriyor

Çocukta ateş, öksürük ve burun akıntısı varsa aileler zaman zaman telaşlanmakta ve hemen ilaç kullanımına yönelmektedir. Çocuklara gereksiz yere verilen antibiyotik, ateş düşürücüler ve öksürük şurubu virüs enfeksiyonlarına karşı etkili olmamakla birlikte doğal bağışıklık sisteminin de güçlenmesine engel olmaktadır. Öksürük, oluşan salgıların solunum yollarından temizlenmesi için vücudun bir savunma mekanizması olarak işlev görür. Öksürük kesici özellik arz eden ilaçların kullanımı da vücudun bu doğal savunmasını bloke ettiği için önerilmemektedir.

Bademcik enfeksiyonunu grip ile karıştırmayın

Bakteriler yol açtığı bademcik enfeksiyonu ile virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonunu birbirinden ayırt etmek tedavi seçiminde de çok önemlidir. Bademcik enfeksiyonunda öksürük ve burun akıntısı genellikle olmaz; ateş, yutkunmada güçlük, iştahsızlık ve karın ağrısı ön planda olurken virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonlarda öksürük, burun akıntısı, halsizlik, yaygın kas ağrıları daha belirgin şikayet olarak gözlenmektedir.

Astım gibi kronik rahatsızlığı olan çocuklar için grip daha tehlikeli

Bademcik enfeksiyonu ile gribal enfeksiyon ayırımına muayene sonucunda da varılamayabilir. Bu durumda, boğaz kültürünün alınması, bazı kan testlerinin yapılması ve sadece ateş düşürücü verilerek hastanın gözlenmesi gerekir. Özellikle alerjik bünyesi olan çocuklarda astım atağını başlatması veya küçük bronşların salgılarla tıkanması neticesinde bronşiolite neden olabilmesi açısından gribal enfeksiyonlara karşı tedbir almak bu aylarda özellikle önemlidir.

Hastalıklardan korunmanın en iyi yolu “aşı”

Gribal enfeksiyonları önlemenin en önemli yolu aşılanmadır. Şeker hastalığı, alerjik bronşit, bağışıklık yetersizliği ve doğumsal kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olan çocuklara; ayrıca 6 aydan büyük her çocuğa eylül ile ocak ayları arasında grip aşısı yapılması önerilmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —