Tarih: 02.03.2015 09:57

Çalışanlara mesai ücreti yok

Facebook Twitter Linked-in

 Yeni yılın zamlarından aradığını bulamayan çalışanlar, mesaiye yükleniyor, ancak ne yazık ki mesai, adaletli bir ücretlendirmeye dönüşemiyor. Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net tarafından gerçekleştirilen “2015 Mesai Saatleri Araştırması”, Türkiye’de fazla mesainin ücretlendirilmesine ilişkin olumsuz bir tablo sunarken, “Ne kadar performans, o kadar zam” konusunu bir kez daha gündeme taşıyor. 12 bini aşan çalışan ve yaklaşık 6 bin işveren temsilcisi aracılığıyla gerçekleştirilen araştırma çalışmasına göre, çalışanların yüzde 65’si mesaiye kalsa da ek ücret alamıyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 35’i ortalama çalışma süresi olan 8- 10 saat arası çalışırken, 10 saatin üzerinde çalışanların oranı yüzde 45’i aşıyor.

Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net, çalışanlar ve işverenler gözünden “2015 Mesai Saatleri Araştırması” gerçekleştirdi. 12 bini aşan çalışan ve yaklaşık 6 bin işveren temsilcisi aracılığıyla gerçekleştirilen araştırma çalışması, Türkiye’de mesainin ücretlendirilmesi konusunda eksikleri ortaya koyuyor. Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 65’si mesaiye kalsa da, ek ücret alamıyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 35’i ortalama çalışma süresi olan 8- 10 saat arası çalışırken, 10 saatin üzerinde çalışanların oranı yüzde 45’i aşıyor. Yeni yıl zamlarından aradığını bulamayan çalışanlar, arayı mesaiye kalarak kapatmaya çalışsa da, aradığını bulamıyor. Bu durum çalışanların maaş zammı konusundaki memnuniyetsizliklerini artırıyor. Bu memnuniyetsizlik, performansa dayalı ücret modelinin kaçınılmazlığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Araştırma çalışmasına firma temsilcilerinin verdiği yanıtlar ise çalışanların cevaplarıyla benzerlik gösteriyor. İşverenlerin yüzde 56’sı “Şirketinizde fazla mesai uygulaması yapılıyor mu?” sorusuna “Hayır, yapılmıyor” yanıtı verirken, yüzde 57’si fazla mesai karşılığı serbest zaman (izin) hakkı tanıdıklarını belirtirken, yüzde 32’si ek ücret verdiklerini dile getiriyor. İşverenlerin yüzde 11’i ise fazla mesai karşılığında çalışanlarına hiçbir hak tanımıyor.

Çalışanlara yönelik sorular

Günde kaç saat çalışıyorsunuz?

8-10 saat arası

34,5%

10-12 saat arası

27%

12 saatin üstünde

18,5%

6-8 saat arası

15%

6 saatin altında

5%

   

Yaptığınız fazla mesai için ek ücret alıyor musunuz?

Hayır, almıyorum.

65%

Evet, alıyorum.

35%

İşverenlere Yönelik Sorular

Şirketinizde fazla mesai uygulaması yapılıyor mu?

Hayır, yapılmıyor.

56%

Evet, yapılıyor.

44%

   

Fazla mesai için çalışanlarınıza ne gibi bir hak tanıyorsunuz?

Fazla mesai karşılığı serbest zaman (izin) veriyoruz

57%

Fazla mesai ücreti veriyoruz

32%

Hiçbir hak tanımıyoruz

11%

Zamdaki memnuniyetsizlik, mesaideki adaletsizlik…

Yeni yıl zamlarının çalışanlar nezdinde yarattığı memnuniyetsizliğin, mesai ücretlerindeki adaletsizlik nedeniyle artarak sürdüğünü ifade eden Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Çalışanların her yeni gelen yıl ile birlikte zam konusundaki beklentileri de artış yönünde ilerliyor. Bu beklenti elbette fazla mesai için de geçerli. Bu sene gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışmaları aracılığıyla zam konusundaki beklentinin karşılanmadığını gördük. Buna karşılık gerçekleştirdiğimiz “Mesai Saatleri Araştırması” da çalışanlar için çok önemli bir katma değer yaratan mesai kavramının uygulanması noktasındaki adaletsizliği ortaya koydu. Zamdan memnun olmayan çalışanlar arayı mesai ile kapatmaya çalışmasa da, karşılık bulamıyor. Bu tablo, çalışma hayatında farklı modellere gidilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. İşverenler tarafından doğru bir planlama yaparak, performansa göre maaş miktarlarının belirlendiği yeni sistemlerin gündeme alınmasıyla, beklenti ve memnuniyet arasındaki bu uçurumu ortadan kaldırabiliriz. Dünyada insan kaynaklarında gündem konusu olan performansa göre ücretlendirme modeli, Türkiye için de kaçınılmaz bir hale geldi. Bu sene bu modelin sektörümüzün ana gündeminde olacağına inanıyoruz.”

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Havva Kızılırmak PR

Tuğba Bozkurt Batur: 0533 472 21 70

Eleman.net Hakkında

2005 yılında kurulan Eleman.net, firmalara aradığı nitelikli elemanı sağlarken, adayların en hızlı şekilde istihdam edilmesini amaçlar.

Kolay kullanımı, hızlı altyapısı ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile 200.000 üye firma ve 2 milyon adaya hizmet veren Eleman.net, ara kademe ve mavi yaka pozisyonlarında lider konumdadır.

“Türkiye’nin İş İlanları Sitesi” sloganından hareketle, her sektör ve pozisyondaki adaylar için binlerce iş fırsatı sunan Eleman.net, geride bıraktığı 10 yılda 1,2 milyondan fazla iş ilanı ve 50 milyon başvuru ile yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlamıştır.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —