Esenler Belediyesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-BİR) ortaklaşa düzenlediği konferansta Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 'Yeni Türkiye'nin Şehir Vizyonu'nu anlattı. Bakan Güllüce, “Bizim hızlı
Çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, mimarlık ve mühendislik fakültelerinden öğrenciler, imar ve şehircilikle ilgi duyan herkesin katıldığı konferansta konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, sözlerine 'Esenler biz, biz Esenleriz' diyerek başladı.
Esenlilerin büyük sevgi gösterisinde bulunduğu Bakan Güllüce, vatan ve kutsal değerleri korumak için yüzyıllarca mücadele verildiğine dikkat çekerek, 'Özellikle son yüzyılımız acılarla dolu. Bu nedenle bina yapmaya, şehir yapmaya fırsat bulamadık. Cumhuriyet'le beraber göç başladı. Ve göç öyle güç ki; bu gücün önünde duramadık. Şehirlerimiz büyük göç aldı. Bizim hızlı bir şekilde, ivedilikle insan odaklı güzel şehirler kurmamız lazım. Çirkin, sağlıksız yapılaşmanın ivedilikle değişmesi lazım. İnsanı esas alan bir bakış açısı ile bu konudaki eksiklerimizi en aza indirebiliriz' diye konuştu.
Ülkemizde bir kalite sorunu olduğuna işaret eden Çevre Ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bu noktada her bir bireyin kendisini sorgulamasını ve inancımız gereği her şeyin güzel ve kaliteli yapılması gerektiğini ifade etti.
HEDEF; İNSAN DOSTU ŞEHİRLER
Kimlikli ve kişilikli şehirler oluşturmanın yolunun milli kimliğe ve köklerimize sahip çıkmaktan geçtiğinin altını çizen Bakan Güllüce, 'Şehirleri yenilerken kültürümüzü yok etmemek gerekiyor. Bu noktada kültürümüzü korumalıyız. Binalar yükselirken milli değerlerimizi korumalı, (kendi adımıza ne yapmalıyım?) sorusuna yanıt aramalıyız. Yeni Türkiye'de, turizmden çevreye kadar her alanda, insan dostu şehirler inşa etmeyi hedefliyoruz. Birileri varsın sesini yükseltsin. Biz, sözümüzü yükseltelim ' dedi.
HER ŞEHRİN BİR RUHU VARDIR
Esenler'de düzenledikleri konferanslarla farkındalık oluşturmanın gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise, 'İnsanlar iştigal ettiği alanlarda eğer farkındalık oluşturmak istiyorlarsa, entellektüel olarak bir noktaya odaklanmaları gerekiyor. Eğer biz zihnimizi bir noktaya odaklayamazsak, kendimizi bir rutinin içerisinde bulur ve artık şehri mekanik bir yapıdan ibaret görmeye başlarız. Oysa biz şehri hiçbir zaman için üzerinde yaşanılan bir mekan değil, şehrin içinde yaşanılan bir mekan olarak görüyoruz. Şehrin esrarının olduğunu ve şehre gönlümüzü verdiğimiz zaman şehrin bize esrarını açacağını bildiğimizden dolayı temel cümlemiz şudur; 'her şehrin bir ruhu vardır ve bu ruh zamanla değişime uğrayan bir şey değildir'. Zaman değişse de şehrin ruhu değişmez” şeklinde konuştu.
ŞEHİR DE İNSANI ŞEKİLLENDİRİR
Şehirleri ve mekanları insanın inşa ettiğini belirten Göksu, 'Şunu da çok iyi biliyoruz ki şehir de zaman zaman insanı şekillendirir. Yeni Türkiye'de şehir vizyonun ortaya koyarken, insan ve medeniyet yüzlü şehirlerimizi konuşarak gündemimize almak, bu şehirlerimiz için gayret göstermek hepimize düşen hem insani, hem vicdani toplumsal bir sorumluluktur. Katkılarından ve katılımlarından dolayı İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce'ye şükranlarımı sunuyorum' dedi.
MEDENİNİYETLER BİRLİKTE ÜRETİLİR
AY-BİR Başkanı Prof. Dr. Balcı ise konuşmasında medeniyeti farklı milletlerin birlikte üretmelerine karşın bugün ki medeniyet seviyesinde Türk ve Müslümanlar’ın önemli katkıları olduğunu söyledi. Balcı, bu konuda şunları söyledi: “Medeniyetleri farklı milletler birlikte üretmişler, kendi renklerini bağlı oldukları medeniyete yansıtmışlar, medeniyetlerinin zenginliğine katkıda bulunmuşlardır. Bu sebeple günümüzde ulaşılan bilim ve medeniyet seviyesinde her milletin az veya çok payı bulunmaktadır. Ancak bu evrensel özelliğe sahip medeniyetlerin, her millete görünümü farklılık gösterir ki, bu da kültürdür. Tarihi süreç içinde Mısırlı, Yunanlı, Çinli, Hindu, İranlı, Arap ve Türk bilginler yaptıkları katkılarla bilimi ve medeniyeti yüceltmişlerdir. Ancak Ortaçağ’da Türk-İslam bilginleri bilimsel gelişmelere daha fazla öncülük etmişlerdir”.
YENİ TÜRKİYE’NİN NİHAİ HEDEFİ
Yeni Türkiye’nin nihai hedefinin bu toprakların sahip olduğu kadim mirası yeniden canlandırmak olduğunu söyleyen Balcı, “Ait olduğumuz medeniyet, inandığımız ahlaki ilkeler, nesilden nesile aktardığımız insani değerler, zorda kalanın yanında olmayı bir mukaddes görev olarak omuzlarımıza yüklüyor. Yeni Türkiye o eski ihtişamlı günlerde olduğu gibi her dara düşenin sığınağı olmaktan gurur duyan bir ülke. Yaraları saran, acıları dindirmeye, çaresizlere çare olmaya çalışan bir Türkiye” şeklinde konuştu.
Programda İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal da birer konuşma yaptı. Program sonunda Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye günün anısına ESEV (Esenler Sanat Evi) öğrencilerinin yaptığı eserlerden hediye sundu. Bakan Güllüce ve beraberindeki heyet, program öncesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi girişindeki İstanbul Kitapçısı’nın açılışını da gerçekleştirdi. Bakan Güllüce, programdan sonra Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm alanında da incelemelerde bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.