Üniversite sınavlarının yorucu bir süreç olduğunu hatırlatan Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, üniversiteli olmanın ilk ve en önemli kuralının çalışmaktan geçtiğini belirterek şöyle devam etti; ‘YGS telafisi mümkün olan bir sınav. Çünkü öğrencilerin toplam sınav puanının yüzde 35-40’ınıoluşturuyor. Geri kalan yüzde 60-65’lik kısım ikinci basamak olan LYS’ler ile elde edilecek.’ Ardıç, üniversiteye girişin 8 altın anahtarlarını şöyle özetledi;
1. Altın Anahtar: Psikolojik olarak hazır olun, Öğrenciler sınav başlamadan önce, o bölümün yer aldığı sayfaları hızla gözden geçirmeliler. Böylece testin yapısı, sorulardaki nitel ve nicel değişkenlere karşı hazır olacaklar. Psikolojik olarak sorulara hazırlık yapılmış olunacak.
3. Altın Anahtar: Zaman kazanmak için “Turlama Tekniği’’ni uygulayın, Sınavda zamanı iyi kullanabilmek ve yüksek puanı elde edebilmek için “Turlama Tekniğini” uygulayabilirsiniz. Turlama tekniği, cevaplanacak tüm testlerde, birinci turda, cevabına kolayca ulaşılabilecek soruların öncelikle çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasıdır.
4. Altın Anahtar: Yapabilecek soruları boş bırakmayın, Bir soru başlangıçta çok karışık görünse bile, o soruyu atlamamak gerek. Bu yaklaşım iyi sonuç almanın ilk ve önemli adımıdır. Bu adım turlama tekniği çerçevesinde atılmalıdır.Sınavdaki soruların güçlük derecelerini belirleyen içeriklileridir. Uzunlukları veya karmaşık görünmeleri değildir. Uzun veya karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak veya yapamama kaygısı ile okumayı yarıda bırakmak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur. Unutmamak gerekir ki bazen zor görünen sorular çok kolay olabilir.
5. Altın Anahtar: Daha önce sorulmuş soruları mutlaka çözün, ÖSYM tarafından sınavlarda sorulan soruları çözmeden YGS’ye girmeyin. Bu soruları çözerek; soruların özeliklerini, dağılımını, zorluk ve kolaylığını öğreneceksiniz. Böylece ÖSYM’nin soru mantığını kavramış olacaksınız.
6. Altın Anahtar: Zaman Baskısından Uzaklaşın, Zaman baskısı soruların güçlük derecesini yükselteceği için rahat olmayı deneyin. Daha önce defalarca deneme sınavına girdiğinizi ve benzer soruları cevapladığınızı hatırlayın.
7. Altın Anahtar: Günlük düzeninizi değiştirmeyin, Sınava kısa süre kala kendi çalışma stilinizi değiştirmenin pek bir faydası olmaz. Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın. Tamamıyla normal hayatınız neyse o şekilde devam edin.
8. Altın Anahtar: Sınav kaygısından uzaklaşın, Sınav yaklaştıkça doğal olarak kaygıda da artış olur. Bu konuda kendinizi dinleyin. Sizde de kaygı sorun olacak derecede var mı? Varsa çözüm yolları arayın.