Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de tahminen 2 milyon kişi göz tansiyonu bakımından risk altında, bu kişilerin ise yalnızca yüzde beşi hastalıklarının farkında. Özellikle 35 yaşından sonra herkeste çıkabilen bu sinsi hastalık
Şeker hastalığı olanlar ve miyoplar iki kat risk altında
Ailesinde glokom bulunanlar, şeker hastalığı olanlar, miyoplar, tansiyonu düşük olanlar ve gece uyku sorunu olanların risk bakımından dikkatli izlenmeleri gerekmektedir. Glokomun oldukça sinsi bir hastalık olduğunu, ağrı sızı olmadan aniden görme kaybı yaşatabileceğini belirten Prof. Dr. Öge mutlaka 40’lı yaşlara gelene kadar yılda iki kez göz tansiyonu muayenesini ihmal etmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Türkiye’de iki milyonu aşkın kişinin glokom hastası olduğunu ve belirli bir yaştan sonra herkesin ciddi bir risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Öge “Göz basıncının artışıyla göz sinirinde bir harabiyet meydana geliyor, bu nedenle belli aralıklarla göz sinirlerinin ve görme lifleri kalınlığının modern cihazlar ile değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle aile büyüklerinde ve ailede göz içi basıncı varsa, bu durum daha da önem kazanmaktadır. Görme kaybının sessiz hırsızı olan göz tansiyonu Türkiye’de birkaç milyon kişide görülüyor. Tüm bu hastaların hepsi de ileride görmelerini kaybetme riskiyle karşı karşıya.” diyor.
İlaçlarla da tedavi edilebiliyor
Sinsice ilerleyen ve görme kaybına neden olan bu hastalık göz damlası gibi tipik ilaçlarla da tedavi edilebiliyor. Gerektiği takdirde cerrahi ve lazer girişimleri de uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Öge, “Hastalığın ilk devrelerinde, ilaç hastalığı tedavi için yeterli olacaktır. Ancak burada erken teşhisin önemi çok büyük. Çünkü giden görme asla geri döndürülemez. Bu nedenle kişilerin belirli yaşlardan sonra mutlaka bir göz muayenesi yaptırması gerekiyor. Gerekli durumlarda cerrahi ve lazer müdahelelere de başvurabiliriz.” diyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.