Tarih: 01.01.0001 00:00 146

KADININ GÜCÜ YOK

Kadın ana, yar, eş, bacı, kardeş, evlat ,baş tacı gönül sultanı… Peki ezilen , horgörülen, itelenen, ötelenen psikolojik tacize uğrayan cinsel tacize uğrayan işkencelere maruz kalan ve hunharca öldürülen yine kadın değilmi. Bu kadın

KADININ GÜCÜ YOK
 Öncelikle neden kadin cinayetleri demek istiyorum. Bu cinayetlerde ölenler  kadin diye mi? hayır, o sebepten dolayı değil. kadınlar, kadin oldukları için öldürüldüğünden adı kadın cinayetleri . Erkekler egolarını böylemi tatmin ediyorlar. Bir erkek bir kadını  öldürüyor çünkü kadin aldatmış, çünkü kadın otobüsteki adama göz süzmüş, çünkü kadın eve geç gelmiş, çünkü kadın kahkaha ile gülmüş, çünkü kadın açik giyinmiş bu mu sebebi ? ama sırf kadın diye biri öldürülür mü? haklı veya haksız vardır bir sebebi mi diyorsunuz?  Yüce yaradanın verdiği canı yine o alır bunu neden gözardı ediyoruz. İnsanların yaşam haklarını neden, nasıl gaspediyoruz.

İstanbul Barosu’nun adli yardım bürolarına geçen yıl başvuran yaklaşık 15 bin kişi, avukat desteği istedi. Boşanma davalarında eşinden şiddet gördüğünü belirten 2 bin 800 kadın için de koruma kararı alındı. İstanbul Barosu adli yardımdan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan, bürolara geçen yıl 15 bin civarında başvuru yapıldığını, bunların yüzde 80’inin kadın olduğunu vurguluyor.
            Bu durumda bulunan kadınların genelde okuma-yazma  bilmedikleri ilkokul mezunu oldukları ve meslekleri bulunmamaktadır. Yani bu duruma maruz kalan kadınlar kendilerine yetmekte zorlanmaktalar ve ekonomik olarak güçlük çekmekteler. Aydeniz Alisbah Tuskan, “15 bin başvurunun yüzde 85’i boşanma ve aile hukuku, yüzde 15’i de iş hukuku, hizmet süresi gibi alanlarda yapıldı. Boşanma davalarında kadından, eşinden şiddet görüp görmediğine dair yazı da alınıyor. Bu tür davaların çoğunda şiddet konusunda kadın için tedbir alınıyor. Bu kapsamda 2 bin 800 kadın için koruma kararı alındı” diyor.

Çok yakın zamanda Türkiye gündemine bomba gibi düşen Özgecan  ASLAN cinayetinden sonra 8 kadın  daha öldürüldü. Başka Özgecan’lar ölmesin diye yılmıyoruz, usanmıyoruz. Sesimizi duyurmaya , haykırmaya, yazmaya devam edeceğiz.

Biz hep cinayet ve sonrasına bakıyoruz, ya öncesi. Öncesine bakmak gerekmezmi? Bu kadınlar ne tür baskılara, yıldırmalara, tacizlere maruz kalıyorlar. Asıl incelenmesi, üzerinde durulması gereken bu diye düşünüyorum. İşyerinde psikolojik tacize yani Mobbinge uğrayanların sayısına baktığımızda yine kadınlar ön sırada yeralıyor. Evdeki şiddetin yine en fazlasına maruz kalan , aile içi şiddeti en yoğun yaşayan yine kadınlar, kadınlarımız, analarımız, eşlerimiz , bacılarımız. Nereye kadar bu böyle devam eder. Bu konuda önlem almak, çözüm bulmak çok mu zor.

        Mobbing işyerinde duygusal ve psikolojik saldırı,psikolojik taciz,bezdiri ve yıldırma.Çağımızın hastalığı mobbing her alanda kendini göstermeye devam ediyor.2015 e girdiğimiz ilk aylarda en çok kendinden söz ettiren bu hastalık yoğun bir şekilde kadınları vuruyor.Kadın cinayetlerinin yoğun yaşandığı şu günlerde kendini hissettirmeyen mobbing virüsü daha fazla etkili oluyor.

         İş yerlerinde idarecileri, çalışma arkadaşları, meslektaşları ve yakın çevrelerinden her gün mobbing’e uğrayan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Mobbing ile Mücadele Derneği verileri, cinayet ve şiddetin hedefi olan kadınların çalışma yaşamında da 'psikolojik taciz' olarak tanımlanan mobbing mağduru olduğunu ortaya koyuyor. 

            Kayda geçen bilgilere göre Türkiye’de çalışanların yüzd.e 44’ü işyerinde mobbing’e uğruyor. Kadınların yüzde 59’u, erkeklerin yüzde 44’ü mobbing mağduru. Mobbing oranı meslekten mesleğe farklılık gösteriyor. Oransal büyüklük dikkate alınarak yapılan çalışmada, mobbing mağdurlarında ilk sırayı “ilk ve ortaöğretim” kurumu öğretmenleri alıyor. İkinci sırayı alan öğretim üyelerini, özel ya da kamu finans sektöründe çalışanlar izliyor. Kamu kurumlarında çalışan memurlar (memur-şef-müdür-başkan-genel müdür yardımcısı), kamu kurumlarının temizlik ve özel güvenlik hizmetlerinde taşeron firma olarak hizmet yürüten özel şirket çalışanları da listede yer alıyor.

Aciliyeti gözönünde bulundurularak hükümetlerin, uluslararası kuruluşların bu konuya çözüm bulması gerekiyor. Gerekirse eğitim, gerekirse emninet, gerekirse sağlık tüm tedbirler acilen alınmalıdır.

Peygamber efendimizin ‘’ Kadınlar konusunda Allah’tan korkun. Çünkü sizler onları Allah’ın emanetiyle aldınız.” ,“Kadınlar hakkında size hayrı vasiyet ediyorum.” Sözleri unutulmamalıdır.

 Yazıma Joseph Conrad şu sözleriyle son vermek istiyorum'Kadın olmak çok zor bir iştir çünkü erkeklerle uğraşmak zorundadırlar.' Evet erkeklerle uğraşmak zorundasınız, kolaylıklar dilerim.

 

Erhan SARICA

Eğitimci-Yazar


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.