Erken dönemde tedavisi mümkün olan diz, kalça gibi eklem ağrıları ilerleyen dönemlerde büyük sorun haline gelebiliyor. Vücuda binen yük; kıkırdak, menisküs ve bağ dokulardaki bozulmalar nedeniyle eklem hastalıklarının tedavisi zorlaşı
İşlem nasıl yapılıyor?
Hastadan damar yolu ile yaklaşık 10 ml kan özel olarak hazırlanmış tüplere alınıyor. Alınan kan tüp ile özel santrifüj işleminden geçiriliyor ve bu işlem yaklaşık 15 dakika sürüyor. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöküyor. Üzerinde trombositten zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalıyor. Üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha da yoğun olduğu bir bölüme özel sistem sayesinde her milimetre küpünde yaklaşık 1-2 milyon trombosit hücresi olan 3-4 ml plazma enjeksiyonunun uygulanacağı enjektöre çekiliyor. PRP bu aşamalardan sonra bekletilmeden uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanıyor.
İyileşme ve kıkırdağın normale dönüşünü hızlandırıyor
PRP, sitokin denen tamir edici ve büyüme faktörlerinin salınımını artırıyor. Bu artış aşınan kıkırdakta hücreleri uyararak proteoglikan ve kollajen gibi iyileşmede önemli yeri olan maddelerin sentezi artırılıyor ve iyileşme yani kıkırdağın normale dönüş süreci hızlandırılıyor. PRP tedavi yönteminde kanın trombositten zengin sarı renkli plazma sıvısı diz kireçlenmelerinde, diz eklemi içine 2-4 ml kadar, 10-30 gün arayla üç kez uygulanıyor. Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşme başlıyor ve iyileşme süreci, dokudaki harabiyete göre 3 ay- 12 ay arasında devam ediyor. PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmuyor. PRP uygulamalarında, ağrı yavaş yavaş azalıp aylar içinde geçiyor. Kortizon uygulamalarında görülen şikayetlerin tekrarlaması, PRP tedavisi sonrası gözlenmiyor. PRP hasarlı eklemler için bir ağrı kesici değil, hastalığın tedavi yöntemidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.