Tarih: 06.06.2015 12:28

Dikkat Ciğeriniz Yağlanmasın...

Facebook Twitter Linked-in

 Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, ülkemizde her dört kişiden birinde, karaciğer yağlanması olduğuna dikkat çekiyor. Doç. Dr. Binnur Şimşek, “Yağlanma karaciğerde iki farklı şekilde meydana gelebilir, basit yağlanma denilen tipte karaciğer hücreleri içinde yağ birikimi vardır, bu durum yağlanmanın derecesine göre karaciğer boyutlarında artışa sebep olabilir. Bu tipte yağlanması olan kişilerde herhangi bir şikayet söz konusu değildir. Diğer tip ise steatohepatit olarak adlandırılan yağlı hepatit durumudur. Bu hastalarda da klinik bir yakınma olmaz ancak kan analizlerinde karaciğer enzimlerinde yükseklik ve görüntülemede karaciğer yağlanması olduğu saptanarak tanı alır. Özellikle yağlı hepatit hastalığı yıllar sonra karaciğer sirozuna ve bu zeminde gelişebilecek karaciğer kanserine sebep olabilir” diyor.

Obezite ve diyabet karaciğer düşmanı

Obezite ve kontrolsüz diyabet hastalığı; en sık karaciğer yağlanmasına yol açan nedenler arasında yer alıyor. Bu yağlanma öncelikle basit yağlanma şeklinde başlayıp, sonrasında yağlı hepatit denilen karaciğer iltihabına kadar yol açabiliyor. Tedavi edilmezse yıllar içinde yağlı hepatit siroza dönüşebiliyor.

Fibroscan yöntemi karaciğer yağlanmasını saptıyor

Karaciğer yağlanması Fibroscan isimli ileri teknoloji cihazıyla karaciğer sertliği (esnekliği) hızlı, ağrısız ve zahmetsiz bir şekilde ultrason dalgaları kullanarak kısa sürede ölçülebilir. Fibroscan birçok karaciğer hastalığının tanısı için gereksiz karaciğer biyopsi yapılmasını engeller ve pek çok hastalıkta tedavi etkinliğini izlemede kullanılabilir. Fibroscan kullanımının en yararlı olduğu hastalıklardan biri de karaciğer yağlanmasıdır. Fibroscan ile karaciğerdeki yağlanmanın miktarı ve bununla birlikte yağlanmaya bağlı karaciğer dokusunda sertleşme olup olmadığı tespit edilebilmektedir. 

Karaciğer yağlanmasına dur demek mümkün




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —