Nerede oy kullanacağım sorusunun yanıtı için ysk.gov.tr sitesinde sorgulama yapabilirsiniz. YSK sandık sorgulama ekranından oy vereceğiniz yeri öğrenin.
7 Haziran 2015 seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı gösteren seçmen bilgi kağıtları evinize de geliyor. Seçimde oy kullanabilmeniz için seçmen bilgi kağıdının olması zorunlu değil.
7 HAZİRAN 2015 NASIL OY KULLANILACAK?
Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.
Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.
OY VERME SAATLERİ
Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
SEÇMEN SAYISI NE KADAR?
2015 genel seçimlerinde seçmen sayısı YSK verilerine göre 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658. 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmen ilk kez oy kullanacak.
KİMLER OY KULLANABİLİR?
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir.
KİMLER OY KULLANAMAYACAK?
MERNİS Adres Kayıt Sistemi’nde yer almayanlar,
Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, (Türk Medeni Kanunu’nun 405, 406 Md.)
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,
Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler,
Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamıyor.
7 HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ - YSK AÇIKLAMASI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesinin mümkün olmadığını belirterek, 'Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor' dedi.
İşte YSK'nın seçimler ve seçim güvenliğine ilişkin yaptığı açıklamanın önemli bölümler;
-'Seçimler ciddi manada güvenli. Öncelikle bunu vatandaşlarımızın bilmesi gerekir'
- 'Vatandaşlarımız çok rahat olsunlar, siyasi partilerimiz sandığa sahip çıksınlar, temsilcilerini göndersinler'
-'Listelerimizde mükerrer kayıt yoktur, 150 civarında bir birine yakın kayıt vardır onlar da bloke edilmiştir. Yani hiçbir yerde Sadi Güven iki kez kaydedilmez, aynı T.C. kimlik numarasıyla sistem bunu kabul etmez, mümkün değil'
- 'Sayım döküm cetvelinden başlayarak, sandık sonuç tutanağına dönüşmesi, ilçe, il birleştirme tutanağı, ilçede hakim kararıyla yapılmışsa değişikliklere ilişkin karar, bunun tamamını biz taramak suretiyle eş zamanlı olarak YSK'ya ne zaman geliyorsa tüm siyasi partilerimize anında vereceğiz'
- 'Milyonlarca insanın görev yaptığı böyle bir seçimde isterseniz kasıt, isterseniz ihmal, isterseniz yanılgı deyin, ne derseniz deyin, yapılabilecek bir yanlışlık, siyasi partilerimiz ve vatandaşlarımız tarafından anında görülebilme imkanına sahip olacak'
- 'SEÇSİS internetten bağımsız ayrı bir kanal, bizim iş ve işlemlerimizi hızlandırma adına kullandığımız milli bir sistem'
- 'Bastırdığımız oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesi mümkün değil. Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor'
- 'Yurtdışında 54 ülkede 112 temsilcilikte yapılan seçimler güvenli şekilde tamamlandı. Bugün itibarıyla Batum, Nahçıvan, Gümülcine, Rodos ve Burgaz'dan sonuçlar Ankara'ya geldi'
- 'Avrupa'daki 9 ülkede 32 temsilcilikte kullanılan oyları almak üzere 2 uçak gönderildi, 3'üncüsü bugün gidecek, diğer ülkelerdeki oylar kuryeler aracılığıyla getirilecek'
- 'Yurtdışındaki oy pusulalarının gönderiminden kullanımına, saklanmasından uçağa getirilmesine, uçaktan teslim alınmasına kadar bütün siyasi partilerin temsilcilerinin bizzat refakat ettiği bir zincir var'
- 'Son iki seçimde kullanılan 533 bin 102 sandıkla ilgili bırakın seçim iptalini, bir sandığın bile iptalini elektrik kesintisi nedeniyle yapmadık'
SEÇİM TAKVİMİ
YSK'nın seçim takvimine göre, bundan sonraki süreç, şöyle işleyecek:
23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.
28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
31 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları start alacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek.
1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek.
6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek.
7 Haziran: Oy verme günü.
YAKLAŞIK 56 MİLYON SEÇMEN
Türkiye, 25. dönem parlamentosunu belirlemek üzere 7 Haziran'da sandık başına gidecek. Yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658 seçmen bulunuyor. Seçim tarihine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmen de oy kullanacak.
YURT DIŞINDA OY VERME SÜRESİ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte sandık kurulmuştu. Yurtdışında yaşayan Türk seçmenler için oy verme işlemi 8 Mayıs'ta başlamış, 31 Mayıs'ta ise sona ermişti.
OY PUSULASI SIRALAMASI HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA?
Yüksek Seçim Kurulu tarafından yurt dışında kullanılacak oy pusulalarının basımı tamamlandı. Oy pusulasında 20 parti yer alıyor. MHP 11, HDP 12, CHP 14, AK Parti 15. sırada bulunuyor. Yurt içinde kullanılacak oy pusulalarında, o ildeki bağımsız adaylar ile parti adaylarının isimleri de yer alacak.
Siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:
1- DYP
2- Anadolu Partisi
3- Hak ve Özgürlükler Partisi
4- Komünist Parti
5- Millet Partisi
6- Hak ve Adalet Partisi
7- Merkez Parti
8- Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi
9- Halkın Kurtuluş Partisi
10- Liberal Demokrat Parti
11- MHP
12- HDP
13- Saadet Partisi
14- CHP
15- AK Parti
16- DSP
17- Yurt Partisi
18- Demokrat Parti
19- Vatan Partisi
20- Bağımsız Türkiye Partisi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.