Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonu doğrultusunda üniversite-sanayi işbirliğine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürenVodafone, global inovasyon şirketi OKSİJEN aracılığıyla Kadir Has Üniversitesi ile yeni bir projeye imza attı. OKSİJEN mühendisleri tarafından Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’ne yerleştirilenBeacon temassız Bluetooth cihazlarıyla, kampüs içinde yön ve konum belirlemeyi kolaylaştıran bir altyapı kuruldu.Toplam 170 Beacon cihazının kullanıldığı altyapı sayesinde, mobil kullanıcılar, kampüs içinde gitmek istedikleri noktaya kaybolma riski olmadan kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilecek.
Kurduğu Beacon altyapısıyla Cibali Kampüsü’nü bir laboratuvar ortamına dönüştüren Vodafone, Kadir Has Üniversitesi öğrencilerine konum belirleme alanında gerçekleştirilen araştırma-geliştirme projeleri için kullanılabilecek bir platformda sundu. Buna göre, kapalı alanda hassas konum belirlemeye yönelik algoritma çalışmaları ,Vodafone Beacon altyapısı üzerinden yürütülecek.Yeni Beacon altyapısı, Kadir Has Üniversitesi’nde günlük hayatı da önemli ölçüde kolaylaştıracak. Üniversite duyuruları ve günlük etkinlikler öğrencilere bu altyapı üzerinden iletilirken, karşılama mesajları, dersliklerde yapılan yoklamalar, kantin ve kafeterya alanlarında çeşitli promosyon ve yeni ürün bilgilendirmeleri için de Beacon altyapısından yararlanılacak.
Murat Ekşioğlu: Tüm kampüsü kapsayan bir laboratuvar ortamı sunduk
Kadir Has Üniversitesi ile yapılan işbirliğini üniversite-sanayi dayanışması alanında önemli bir adım olarak nitelendiren OKSİJEN Genel Müdürü Murat Ekşioğlu, üniversiteye kurdukları yeni Beacon altyapısı hakkında şunları söyledi:
“OKSİJEN olarak sürdürdüğümüz inovasyon çalışmalarında akademi dünyasıyla yakın işbirliği içinde olmaya büyük özen gösteriyoruz. Bu kapsamda, Kadir Has Üniversitesi ile birlikte bir süredir konum belirleme alanında algoritma çalışmaları gerçekleştiriyorduk. Üniversitenin Cibali Kampüsü’ne kurduğumuz yeni Beacon altyapısıyla, bu işbirliğimizin kapsamını daha da geliştirerek, öğrencilerimize algoritma çalışmalarında ve konum belirlemeye yönelik diğer araştırma projelerinde kullanabilecekleri, tüm kampüsü kapsayan bir laboratuvar ortamı sunuyoruz. Diğer yandan, üniversite yönetimine de öğrencilere yönelik duyurulardan karşılama mesajlarına kadar çeşitli alanlarda kullanabilecekleri bir alternatif iletişim platformu sağlıyoruz. Üniversite-sanayi dayanışmasına verdiğimiz önem doğrultusunda Kadir Has Üniversitesi ile başlattığımız işbirliğinin uzun soluklu olmasını diliyoruz.”
Prof. Dr. Mustafa Aydın: Kampüsümüzü 24 saat açık bir laboratuvar ortamına dönüştürüyoruz
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise şöyle konuştu:
“Kadir Has Üniversitesi olarak evrensel nitelikte, konusunda uzman ve araştırmacı, dünya vatandaşı olacak bireyler yetiştirme hedefimizi son teknoloji ile geliştirerek sürdürüyoruz. Dünyanın sayılı GSM operatörlerinden Vodafone ile yaptığımız işbirliğine bir yenisini daha ekliyoruz. Eğitim ve araştırmalarda son mobil teknolojilerin kullanıldığı üniversitemizde, akıllı konum belirleme altyapısı Beacon ile hem öğrencilerimiz, hem de akademik ekibimiz bilgiye ve araştırmalara daha hızlı ve kolay ulaşabilecek. Vodafone ile artan işbirliğimiz kapsamında yeni, güncel ve ortak geliştirilen uygulamalar bu uygulamamızı takip ediyor olacak. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda Vodafone ile kurmuş olduğumuz bu güçlü bağın artarak gelişeceğini ümit ediyoruz. Üniversitemiz Cibali Kampüsü’nü 24 saat açık bir laboratuvar ortamına dönüştürmenin arkasında da bu işbirliğinin izleri var. Kadir Has Üniversitesi, verdiği eğitimler ile toplumsal ve bilimsel gelişimleri son teknoloji ile takip ederken, açılan laboratuvarlar, uluslararası işbirlikleri ile global bir marka haline geliyor. Bu kapsamda üniversite sanayi iş birliği ile öğrencilerimizin geleceğe en iyi biçimde yetişmiş bireyler olarak hazırlanmasını sağlıyoruz.”
OKSİJEN, Beacon uygulamalarındaki öncülüğünü sürdürüyor
Bluetooth tabanlı bir mikrolokasyon altyapısı olarak tanımlanan Beacon teknolojisi, iOS ve Android uyumlu akıllı mobil cihazlar üzerinden konuma duyarlı uygulamalar geliştirilmesine imkân tanıyor. Düşük enerji tüketimi, yüksek kestirim kabiliyeti ve maliyet tasarrufu gibi avantajlarıyla dikkat çeken Beacon cihazları, geniş bir yelpazede konum bazlı yenilikçi hizmetlerin sunulmasını kolaylaştırıyor.OKSİJEN daha önce de Beacon ve Wi-Fi sinyalleri aracılığıyla geniş hacimli kapalı alanların 2D/3D haritasını çıkararak özellikle AVM ziyaretçilerine istedikleri lokasyona en uygun rotayla gidebilme imkânı sağlayan ve kaybolma riskinin önüne geçen bir Kapalı Alan Konumlama ve Navigasyon Platformu geliştirmişti.