Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçları duyuruldu.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler puanlarına en uygun liseleri araştırmaya başladı. 6-16 Temmuz tarihleri arasında TEOG tercihleri yapılacak. Merkezi yerleştirmenin ardından 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar açıklanacak. Öğrenciler, nakil başvurularını 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos, 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde yapabilecekler.
Tercihler Okul Müdürlüklerine
Bu yıl öğrenciler, diğer yıllardan farklı olarak 25 tercih yapacaklar. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri, Anadolu İmam‐Hatip Liseleri, Açık Öğretim Kurumları ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel okullara merkezî sistemle öğrenci yerleştirilecek. Öğrencilerimiz tercihlerini bireysel olarak yapabildikleri gibi herhangi bir ortaokul müdürlüğüne giderek de yapabilirler. Her iki durumda da tercihlerin mutlaka okul müdürlüklerine onaylattırılması gerekiyor. Aksi halde öğrencilerimiz tercih yapmış sayılmayacaklar. Özel okullara tercih yapan öğrenciler TEOG tercihi yapamayacak. Ancak herhangi bir okula yerleştirilemedikleri durumda nakil başvurusu yapabilecekler.
Tercih Yapmayanlar Açık Öğretime…
Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacak. Yani ikinci bir yerleştirme söz konusu değil. Öğrenciler kazandıkları okula ayrıca kayıt yaptırmayacaklar, sistem otomatik olarak öğrencini kaydını yapmış olacak. Tercih yapmayan ve herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Açık öğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler, 7-10 Eylül tarihlerinde İl/İlçe nakil komisyonlarına başvurup 3 tercih yaparak okulların boş kontenjanlarına göre nakil olabilecekler.
Puanlar Eşit Olduğunda, Devamsızlık Bile Belirleyici Olabilir
Puan hesaplamalarında her sorunun puanı aynı fakat katsayıları farklıdır. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin katsayısı 4; İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din kültürü derslerinin katsayısı 2’dir. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) dikkate alınır. Eşitlik devam ediyorsa sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılır. Eşitlik bozulmadıysa tercih önceliği, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.
Doğru Tercih Yapmak İçin…
Yüzdelik dilimleri göz önünde bulundurun: Tercihleri yaparken sadece puanlara bakmak çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Bunun yerine yüzdelik dilimleri dikkate alarak yapılan tercihler daha sağlıklı ve isabetli olur. Yüzdelik dilimi 10’dan küçük olanlar aralığı yukarıya doğru dar, aşağıya doğru geniş tutmalılar. Puanının bulunduğu yüzdelik dilim 10’dan büyük olanlar ise yukarıya ve aşağıya doğru geniş bir aralıkta tercih yapmalılar.
Okulun Üniversite Başarısını Araştırın: İyi bir lisede eğitime başlamak isteyen öğrenciler ve velileri tercih aşamasında mutlaka profesyonel destek almalı. Okulların kontenjanları, bir önceki yıl aldığı yüzdelik dilimler, başarı sıralaması ve puanları iyi incelenmeli. Seçilecek lisenin üniversiteye yerleştirme başarılarının değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Ayrıca eğitim kurumunun eve yakınlığı, servis durumu, okulun bulunduğu çevre de dikkate alınması gereken faktörler arasında. Pansiyon isteyen öğrenciler mutlaka kılavuzda okulun pansiyon durumuna bakmalılar.
Ölü Tercihten Kaçının: Okula onaylatılmayan seçimlerde, tercih yapılmış sayılmadığı unutulmamalı. Tercih yaparken sıralama da önem taşıyor. Yüksek puanlı okulların üzerine düşük puanlı okullar yazılıp ölü tercih yapılmamalı. Tercihlerde okullar karışık sıralanabilir ancak puan üstünlüğünü korumak kaydıyla…
Üç Aşamalı Seçim Yapın: Okullarda kontenjan boşlukları olabilir. Bu nedenle üç aşamalı tercih yapmakta fayda var. Puanınızın çok üstünde hayal ettiğiniz okulları, puanınıza yakın ve puanınızla aynı okulları, garanti dediğimiz puanınızın altında kalan okulları tercih edebilirsiniz. Mutlaka aldığınız puanın üzerinde tercihler de yapın.
Tercihleri Dikkatli Kodlayın: Her öğrenci 25 tercih yapacak. Tercihler bir kere gerçekleştirilecek. Üç kez nakil başvurusu alınacak ve her seferinde 3 tercih yapılabilecek. Hiç aklınıza gelmeyen okullara yerleştirilmemek için tercihleri dikkatli kodlamakta yarar var.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.