Tarih: 01.01.0001 00:00 7

Dünyaya Kardeşlik Çağrısı

7 Kıta, 7 Bölge, Tek Sofra Dünya İftarı’nda barış ve kardeşlik mesajları verildi.

Dünyaya Kardeşlik Çağrısı
 Esenler, dünyanın 7 kıtası ile ülkemizin 7 bölgesinden 150 farklı damak tadının yer aldığı dev bir iftar sofrasına ev sahipliği yaptı. Geleneksel hale gelen 7 Kıta, 7 Bölge, Tek Sofra Dünya İftarı’nda barış ve kardeşlik mesajları verildi.

 

Dünyanın kardeşlik aşı Esenler’de pişirildi. Esenler Belediyesi, 7 kıtanın farklı ülkelerine ve Türkiye’nin 81 iline has 150 çeşit damak tadının yer aldığı dünya iftarına ev sahipliği yaptı. Esenler Dörtyol Meydanı’ndaki Anadolu Sokağı’nda düzenlenen 7 Kıta, 7 Bölge, Tek Sofra Dünya İftarı’na; Adalet Eski Bakanı Bekir Bozdağ, Devlet Eski Bakanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, ilçedeki mahalli derneklerin üyeleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen En Güzel Kur’an-ı Kerim Okuma Yarışması’na katılmak için 53 farklı ülkeden gelen 100 hafız ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

DÜNYA İFTARI’NDA DÜNYA’NIN LEZZETİ

Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanındaki renkler ile Türkiye kardeşliğini yansıtan iftarda konuklara, ünlü gurme Kurtuluş Usta (Çehreli) gözetiminde hazırlanan Somon Füme’den Soslu Spagetti’ye, Özbek Pilavı’ndan Meyveli Güveç’e kadar 7 kıtadan örnek lezzetler ile Mantı’dan İçli Köfte’ye Edirne Tava Ciğeri’nden Tantuni’ye kadar ülkemizden onlarca yöresel lezzet ikram edildi.

BARIŞ VE KARDEŞLİK AŞI ESENLER’DE PİŞTİ

Lübnanlı Hafız Zekeriya Trablusi’nin Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından okunan ezanla birlikte aynı sofrada buluşan yüzlerce kişi hep birlikte oruçlarını açtılar. Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Dünyanın barış aşını, dünyanın kardeşlik aşını, dünyanın dostluk aşını Esenler’de pişirdik. Artık geleneksel hale gelen iftar soframızı dört yıl önce başlatmıştık. Renklerimiz, dilimiz, etnik yapımız bizler için sadece tanışma aracıdır. Bu sofrayı da kardeşliğimizi ve dostluğumuzu pekiştirmek için kuruyoruz. Tanış olmak için her bölgeden, her renkten, her dağından, her rüzgârından kardeşimizle bu sofrada beraber olduk” diye konuştu.

 

SEVGİ VE SAYGI DA ÇOĞALIYOR

Başkan Göksu’nun ardından Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli ile Devlet Eski Bakanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren, kısa birer konuşma yaparak, kurulan iftar sofrasının dünyada barışa ve dostluğa katkı sunması temennisinde bulundular.

Dünya iftarında son olarak Adalet Eski Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı. Esenler’de Türkiye’nin yedi bölgesinin dünyanın yedi kıtasıyla buluştuğunu belirten Bozdağ, “Bu sofraları gelenekselleştirerek Ramazan’ı, Esenler’de sadece ibadetlerin değil sevgi ve saygının da çoğaldığı bir aya dönüştürmeyi başardığı için öncelikle Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Tevfik Göksu’ya teşekkür ediyorum. Ramazan ayı 11 ayın sultanı. Kur’an-ı Kerim’in ayı, rahmetin ayı, bereketin ayı, dayanışmanın ve paylaşmanın ayıdır” dedi.

DAEŞ, ULUSLAR ARASI BİR PROJEDİR

Ramazan ayının Esenler’deki gibi, Türkiye’deki gibi dünyanın her yerinde güzel geçmediğine dikkat çeken Bozdağ, Suriye, Irak ve Doğu Türkistan’da yaşanan olayları hatırlatarak, Ramazan’ın dünyanın her yerinde huzur içinde, barış içinde, kardeşlik içinde yaşanamadığını söyledi.

 

Egemen güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda dünyayı yangın yerine çevirmeye çalıştığına dikkat çeken Bekir Bozdağ, “Türkiye, bir ateş çemberinin ortasında huzur adasıdır. Bu ülkeyi yangın yerine çevirmek isteyenlerin planları, ellerinde patlamaya mahkumdur. DAEŞ, uluslar arası proje bir terör örgütüdür. Egemen güçlerin beslemesi bir terör örgütüdür. Taşeronluk vazifesi yapmaktadır. İnsanları İslam’dan ve müslümanlardan uzaklaşmasına ve nefret etmesine yol açacak zihinsel ve psikolojik bir dönüşüme de hizmet ediyor. Türkiye, daha ilk günden DAEŞ’i terör örgütü ilan etmiştir. Bu terör örgütüne karşı en büyük mücadeleyi Türkiye vermektedir ve yarın da vermeye devam edecektir” diye konuştu.

 

BM, SURİYE’DE ÖLÜ SAYICILIĞI YAPIYOR

Bekir Bozdağ, Birleşmiş Milletleri de sert sözlerle eleştirdi. Bozdağ, dünyanın zulum karşısında sessiz kaldığını belirterek, “ Birleşmiş Milletler’in Suriye’de yaptığı şey, ölülerin ve iltica edenlerin sayısını dünyaya ilan etmekten ibaret. Resmen ölü sayıcılığı yapıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, beş tane daimi üye için mi var, yoksa insanların barışı ve güvenliği için mi var? Müslüman Uygur Türkleri’ne yapılan da, insanlık ayıbıdır. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği bu uygulamalar karşısında niye bir cümle kurmazlar? Biz sadece Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda değil tüm dünyada barış, dostluk, kardeşlik olsun istiyoruz” dedi.

 

BOTAN EFSANESİ ESENLER’DE HAYAT BULDU

Konuşmaların ardından Anadolu Sokağı’ndaki mahalli stantları tek tek ziyaret eden Bekir Bozdağ ve Başkan Göksu, Teravih Namazı sonrasında Esenler Belediyesi’nin düzenlediği ramazan etkinliklerine katıldı. Dörtyol Meydanı’nda etkinlik alanında düzenlenen programda, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş da yer aldı.

 

Programda Siirt Gösteri Sanatları Topluluğu, Dicle Nehri’nin bir kolu ve yaşamın ilk yeşerdiği yerlerden biri olan Botan Çayı’nın efsanesini, müzikal bir gösteri ile konuklara aktardı. Siirt’ten yola çıkan topluluk, geçmişten geleceğe bir yolculuğu konu alarak, şiirlere ve türkülere konu olmuş binlerce yıllık efsane ve hikayeleri muheteşem bir kareografiyle sundu.   

Topluluk, yöresel halk dansları ile Botan Çayı kenarına yerleşmiş uygarlıkların keşiflerini de Botan bölgesinden alınan görsellerle anlattı.  Program sonunda Başkan Göksu, Adalet Eski Bakanı Bekir Bozdağ’a Şehir ve Düşünce Merkezi tarafından hazırlanan Şehir Şiirleri Antolojisi kitabını hediye etti.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.