GÜNCEL 11.07.2015 14:41:55 1 0

Kutsal Topraklarda Ramazan

Dünya’nın en büyük sofrası ramazan ayında kutsal topraklarda kuruluyor

Kutsal Topraklarda Ramazan
 Müslümanlar için önemli bir ibadet olan umre ziyaretleri, özellikle Ramazan ayında artış gösteriyor. Umrenin en faziletlisi olarak bilinen Ramazan umresinin kutsal topraklarda nasıl yaşandığı ise merak konusu. Gündüzden ziyade geceleri ibadetlerin sürdüğü, dünyanın en büyük iftar sofralarının kurulduğu ve hatim ile kıldırılan teravihleriyle kısacası Mekke ve Medine’de yaşananları birebir Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Osman Memiş aktarıyor.

 Türkiye’den bu sene ortalama 450 bin kişinin umre için kutsal toprakları ziyaret edeceği öngörülüyor. Bu kişilerin 30 bini ise Ramazan ayında maneviyatı yerinde yaşamak, umre ibadetini gerçekleştirmek için kutsal toprakları ziyaret ediyor. Belirli bir zamanı olmayan umre, hac dönemi hariç yılın her ayında gerçekleştirilebiliyor. Hacc-ı asgar (küçük hac) olarak da bilinen umre ibadeti Ramazan ayında yapıldığı taktirde nafile hac sevabı faziletinde kabul ediliyor. Milyonlarca Müslüman’ın ziyaret ettiği kutsal topraklarda Medine’de Mescid-i Nebevi’de kılınan bir namaz diğer mescitlerde kılınan bin namaza, Mekke’de Harem-i Şerif’te kılınan bir namaz ise diğer mescitlerde kılınan yüz bin namaza eşittir.

Manevi duyguların yoğun olarak yaşandığı kutsal topraklarda Ramazan farklı bir şekilde yaşanıyor. Bu duyguyu İslamiyet’in doğduğu topraklarda yaşamak isteyenler de özellikle Ramazan ayında umreye gitmeyi tercih ediyor. Nitekim sevgili Peygamberimiz (s.a.v), “Ramazan ayı geldiği zaman umreye git. Çünkü bu ayda yapılan umrenin sevabı hacca denk gelir diye buyuruyor. (Nesâi, Sıyam: 6)

Dünya’nın en büyük sofrası burada kuruluyor

Yardımlaşma ve ibadetin yoğun olarak gerçekleştiği İslamiyet’in doğduğu topraklar, Ramazan öncesi adeta 11 ayın sultanı “Ramazan” için hazırlanıyor. Yoğun olarak günün her saati ibadet yapılan bu topraklarda orucunu açmak isteyen birçok Müslüman için dünyanın en büyük sofrası kuruluyor. Mekke ve Medine’de haremin etrafında kurulan bu metrelerce uzayan sofralar, birçok hayırsever kişi ve iş adamı tarafından kurduruluyor.  1 metre eninde ve yüzlerce metre uzunluğunda olan ve Harem’de kurulan bu sofralarda herkes orucunu açıyor. İftar sonrasında ise sofralar 15 dakika içinde hızlıca kaldırılarak diğer ibadetler ve yatsı namazı için hazırlanıyor.

Ramazan’da umre boyunca hatim indiriliyor

Kutsal topraklarda teravih namazı diğer ülkelere göre yarım saat geç kılınıyor. Müslümanlar iftarını açtıktan sonra akşam ve yatsı namazı için hummalı bir çalışma başlıyor. Hızlı bir şekilde toparlanan dünyanın en büyük sofrası akşam namazı için ortadan kaldırılıyor.

 Uzun yıllar hac ve umre turu düzenleyen Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Osman Memiş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor; “Umre, Müslümanlar için kutsal toprakları görmek için bir vesile. Dinimiz gereğince umre yapmanın herhangi bir vakti ve dönemi bulunmuyor, sadece Arefe günü ile Kurban bayramın 4 günü müstesna. Bunun dışında her dönemde umre ibadeti gerçekleştirilebiliyor. Ancak dinimizde bazı aylar daha kutsal olarak kabul edilir. İnsanlar da böyle mübarek günleri kutsal topraklarda geçirmeyi tercih ediyor.  Özellikle Ramazan ayında kutsal topraklara ziyaretler büyük artış gösteriyor.” diyor.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.