Tarih: 01.01.0001 00:00 6

Bayramda sevgi cömerti olun

Bayramda aile büyükleri yerine tatile gidecekler dikkat !

Bayramda sevgi cömerti olun
 Bayramların toplum ve bireyin ruh sağlığına olumlu etkiler yaptığını, aile bağlarını güçlendirip paylaşım ve dayanışmayı arttığını kaydeden Prof.Dr. Nevzat Tarhan, son yıllarda bayramların aile büyüklerini ziyaret yerine tatil fırsatı olarak değerlendirildiğine dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, bayramda yakınlarının ziyaretini bekleyen büyüklerin daha fazla yalnızlık hissetiklerini belirterek tatile gideceklere “Önce büyüklerinizin elini öpüp gönüllerini alın” tavsiyesinde bulundu.

Bayramlarda toplumsal paylaşım ve dayanışmanın arttığını, birlik ve beraberlik duygularının yükseldiğini kaydeden Prof.Dr. Tarhan, toplum olarak bu dönemlerde sevgi dilinin kullanımına ayrı bir önem gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Tarhan şöyle dedi:

“Bayramlar aile bağlarının güçlendirildiği dönemlerdir. Bayram daha çok çocuklar ve yaşlılar için büyük önem taşır. Bayramlarda duygu paylaşımı olur. O nedenle bu dönemlerde sevgi dilinin kullanılması çok çok önemli. Bayramda hediye alıp vermek, takdir ya da onay, karşılıklı bayramlaşmak için güzel söyler iyi dilekler önemlidir. Bayramları duygusal ziyaret bayramı olarak görmeliyiz. Bayramlarda sevgi cömerti olmalıyız. Özellikle çocuklara ve gençlere bayramın önemini ve değerini öğretmeliyiz. Bayramı tatil fırsatı olarak değil, aile bireyleriyle buluşma, birlikte vakit geçirebilme ve bu alışkanlığı sürdürebilme fırsatı olarak görmeliyiz”

Ah o eski bayramlar!

Herkesin bayramlarla ilgili geçmişe özlem duyduğunu da kaydeden Prof.Dr. Nevzat Tarhan, bunun nedeninin kişilerin kendi çocukluğundaki bayramları özlemesinin olduğunu belirtti. Prof.Dr. Tarhan şöyle dedi:

“Sosyolojik ve psikolojik değerlendirdiğinizde aslında kişi kendi çocukluğundaki bayramları özlediği için hep nerde o eski bayramlar diyor. Çünkü hemen hepimizin çocukluk bayramları güzel geçmiştir. Aile bağları güçlü, şiddet ve öfkenin az olduğu bu dönemlerde çocuk kendini mutlu hissetmiştir. Ve o günleri hiç unutmaz.Bu nedenle kendi kültür ve değerlerimizin çocuklara aktarılması çok önemlidir. Böylece milli kimliğimiz ve değerlerimizi aktardığımız bayramları korumuş oluruz.”

Tatile gitmek zorunluysa gönüller alınmalı

Son yıllarda bayramların, tatil ve dinlenme fırsatı olarak değerlendirildiğini da kaydeden Prof.Dr.Tarhan, bu durumun çocukların,torunların ziyaretini bekleyen aile büyüklerini etkilediğini belirterek şöyle dedi:

“Eğer çocuklar bayramda ailelerinin yanında olamayacak ve bir yerlere gitmek zorundalarsa kesinlikle büyüklerinin gönüllerini almalılar. Bayram öncesi de olsa onları ziyaret etmeliler. Onların gönüllerini hoş tutarak gitmeliler gidecekleri yere. Çünkü onların en büyük psikososyal sorun o yaşlarda yalnızlık. Bir yaşlıya verilecek en büyük hediye aranarak fikrinin sorulması, ona danışılmasıdır. Fikri sorulduğunda onun kadar mutlu bir insan olmayacaktır. Çocuğun yapabileceği en büyük hediye de budur. Bayramda iyi ki varsınız diyebilmek çok önemli. Bu davranış aslında geri dönüşümlü bir yatırım. Çünkü çocuklar büyüklerinin bu davranışını örnek alacaktır ve ileride uygulayacaktır. Bu konuda hassas olunmalı. Yaşlılarla empati yapılmalı. Bayramın eğlence yanı var tabii ki ama fedakârlık yanı da unutulmamalı. Bu sorumluluğumuzu unutmamalıyız. Bayramda büyüklerimizi ziyaret etme sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz.”

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.