27.07.2015 12:03:11 15 0

kemik erimesi, erkeklerde de görülüyor.

Dünya genelinde 50 yaş üzeri her üç kadından ve her beş erkekten birinde kemik erimesine bağlı kırıklar meydana geliyor

kemik erimesi, erkeklerde de görülüyor.
 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD Öğretim Üyesi ve Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurten Eskiyurt, kemik erimesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı... 


Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? 
Osteoporoz; kemik miktarında azalma ve kalitesinde bozulma nedeniyle kemiklerin zayıflayıp kırılmaya çok yatkın hale gelmesiyle oluşan bir hastalıktır. Dünyada en yaygın görülen ve bir iskelet sistemi hastalığı olan osteoporoz, giderek önemli bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Osteoporoz, çoğu kez farkına varılmadan ilerleyen bir hastalıktır. Çünkü kırıklar oluşuncaya kadar belirgin bir ağrıya neden olmaz. Ancak kendinizde fark ettiğiniz çok önemli bir ipucu boy kısalmasıdır. Osteoporozlu bir kadının boyu, omurlardaki çökme kırıklarına bağlı olarak yaşamı boyunca 15 cm. kadar kısalabilir. 

 Hastalığın görülme yaşı nedir? 
Osteoporoz genellikle 45 yaşından sonra başlar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Gelişmiş ülkelerde yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak osteoporoz daha sık görülmektedir. Türkiye'de ise osteoporoz görülme sıklığı 50 yaş üzerinde erkeklerde yüzde 7.5, kadınlarda ise yüzde 12.9'dur. 

,KALÇA KIRIKLARINA DİKKAT! 

Hastalık nasıl başlar, belirtileri nelerdir; ilerleyen süreçte neler olur? 
Osteoporoz genellikle kırık ortaya çıkana kadar ağrısız seyreden bir hastalıktır. Ani ve şiddetli bel veya sırt ağrısı gelişen hastalar, osteoporoza bağlı kırıklar açısından değerlendirilmelidir. Osteoporoz daha çok omurga, el bileği ve kalçada kırıklara yol açmaktadır. İlerleyen süreçte hastalar; kamburluk, boy kısalması, günlük hayattan kopma gibi yaşam kalitesini negatif etkileyecek durumlarla karşılaşabilirler. 

Hastalığın görülme nedenleri nelerdir? 
Osteoporozun ana nedeni, yaşlanmaya bağlı olarak erkeklerde testosteron (erkeklik hormonu), kadınlarda ise özellikle menopoz sonrası östrojen değerlerinin düşmesidir. Ayrıca yaş, cins, ırk, kilonun normalin altında olması, yaşam tarzı alışkanlıkları (hareketsizlik), alkol ve sigara tüketimi, yeme bozuklukları, bazı ilaçlar, bazı kronik hastalıklar, diyet, hormonal durum, kemik yoğunluğu ve kalitesi de risk faktörleri arasında sayılabilir. 

 Hastalığın Türkiye ve dünyada görülme oranları nedir? 
Dünya genelinde 50 yaş üzeri her üç kadından ve her beş erkekten birinde osteoporoza bağlı kırık gelişmektedir. 

 
Erkeklerde görülen kemik erimesi farklı mıdır? 
Osteoporoz hastalığının bulgusu kırık olduğu için kadın veya erkek ayırımı yoktur. Ancak kalça kırıkları sonrası ölüm oranlarına bakıldığında; bu risk kadınlarda yüzde 20, erkeklerde ise yüzde 37'lere çıkabilir. Bu nedenle erkeklerde görülen kemik erimesiyle ilgili farkındalığın artırılması gerekir. Türkiye Osteoporoz Derneği ve Osteoporoz Hasta Derneği'nin Novartis ilaç firması ile birlikte yürüttüğü 'Kemiklerin Cinsiyeti Olmaz' isimli farkındalık kampanyası ve www.erkekosteoporozu.com isimli web sitesi bu amaca hizmet etmektedir. 

Bu hastalıktan korunmak mümkün mü? 
Kişinin yaşamı boyunca sahip olduğu en yüksek kemik kütlesi düzeyi olarak tanımlanan doruk kemik kütlesinin en yüksek düzeyde tutulması gerekir. Bunun için anne karnından başlayıp genç erişkin döneme kadar olan süre boyunca, kişinin beslenmesi (kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenme) ve fiziksel aktivitesi; dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerdir. Ayrıca risk grubunda olan kişilerin saptanması ve bunun için eğitim programlarının uygulanması da önem taşımaktadır. 

 Kemik erimesinde beslenmenin önemi nedir? 
Ne tür gıdalarla beslenmek gerekir? Osteoporoz gelişiminde kişinin yaşam biçimi son derece önemlidir. Kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenme ve egzersiz gibi faktörler kemik sağlığı gelişiminde etkilidir. Anne karnından başlayarak kalsiyum almak; doruk kemik kütlesinin gelişmesinde, devamında ve yaşa bağlı kemik kaybının azaltılmasında önemlidir. D vitamini ise, yaz aylarında güneşten ya da deniz ürünlerinden sağlanır. 


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Sandıkçı, Eğitimden Sorumlu Başkan danışmanı Oldu

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Öğretmenlerin Sanatsal Bakış Açısı Ödüllendirildi

Öğrenciler ara tatilde hem eğleniyor hem öğreniyor

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Barış Mahallesi Kapalı Pazaryeri Hizmete Açıldı (Görüntülü Haber)

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Esenyurt Eğitimde Yeni Bir Adım Atıyor!

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Tercih Süreci Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC paylaşımı

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' pulu tedavülde

Gülben Ergen yeni şarkısını espirili video ile duyurdu

Vizyona 6 yeni film girdi

Kocaeli'de savunma sanayiini buluşturan etkinlik

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

RTÜK'ten gündüz kuşağı programlarına etik ayarı

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Sürdürülebilir eğitim Antalya’da tartışıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.