Tarih: 27.07.2015 12:49

Göz Tansiyonuna Dikkat !

Facebook Twitter Linked-in

 Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz içerisinde devamlı bulunan sıvılar aracılığı ile gözbeslenmesi gerçekleşir. Bu süreç işlerken diğer taraftan da, göz içerisinde bulunan bu sıvılar, göz yollarında bulunan bazı kanallar yolu ile dışarıya atılır. Eğer bu işlemi göz sağlıklı bir şekilde yapamaz ise yani eğer bu kanallar da tıkanıklık oluşup göz içerisinde bulunan sıvıları dışarıya boşaltılamaz ise bunun sonucu olarak göz içerisinde sıkı bir basınç meydana gelir. Bu basınç artışına göz tansiyonu yani glokom denilmektedir.

Yüksek basınç nedeniyle göz tansiyonu gözde bulunan sinirlere zarar verir ve bu sinir hücreleri zamanla yavaş yavaş görme özelliğini kaybetmektedir. Eğer bu duruma zamanında müdahale edilmez ise gün geçtikçe görme kayıpları yüzde yüze kadar çıkabilmektedir. Görme kayıpları geniş bir alandan merkeze doğru ilerlemektedir.

Göz Tansiyonu Nasıl Oluşur?

Göz tansiyonu kişinin göz üzerinde oluştuğu ilk zamanlar kendisini göstermeyen, gizlice ilerleyen sinsi bir rahatsızlıktır. Ancak görme kayıpları başladıktan sonra göz tansiyonu fark edilmektedir. Genel olarak göz tansiyonu 40 ile 45 yaşları ve sonrasında kendisini gösteren ve ilk belirtisi ise göz içerisinde basınç artışının meydana gelmesidir. Eğer bu yaştan sonra görme kayıpları meydana gelmiş ise artık bu hastalıktan geri dönüşü mucizelere kalmış demektir.

Hastalığınızın erken tanısı için düzenli bir göz muayenesi çok önemlidir.

Göz Tansiyonu Riskini Kimler Taşır?

Genetik faktörler. Genel olarak birinci dereceden akrabada göz tansiyonu rahatsızlığı bulunan kişilerin kendisinde görülme riski büyüktür. Bunun yanı sıra 40 yaş üstü göz içi basınçları yüksek olan kişilerde göz tansiyonu olma ihtimali yüksektir.

Şeker hastalığıkansızlık, ani şok yaşama gibi durumlar kan basıncını artırmaya ve göz tansiyonunu ortaya çıkaran riskli durumlar olabilir.

Göz Tansiyonunun Tedavisi Nedir?

Kişilerin yaşamış olduğu yüksek tansiyon hastalığı nasıl ise buda göz de bir benzeri hastalıktır. Yani göz tansiyonu, yüksek tansiyon gibi tedavisi olmayan ve sürekli gözetim altında tutulması gereken bir rahatsızlıktır.

Göz tansiyonun en basit tedavi uygulaması göz damlası olarak bilinir. Bu göz damlasını damlattıktan sonra gözleri belirli bir süre kapalı tutarak ilacın etkisini artırmada yardımcı oluruz. Tabi ki damlaları doktorunuzun verdiği şekilde kullanılmalıdır.

Damlalardan sonra gözünüzde yanma, batma gibi durumlar hissedilebilir. Bu tamamen normal olup korkuya sebep verilmesine gerek yoktur. Kısa bir süre sonra kendiliğinden bu ağrılar gidecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —