Tarih: 01.01.0001 00:00 2

1 Gece Uykusuz Kalmak Bile Etkiliyor

İsveçli bilim insanları bir gece bile uykusuz kalmanın bedene ciddi olumsuz etkileri bulunduğunu, dolayısıyla gece uykusunun sanılandan çok daha önemli olduğunu ortaya koydu.

1 Gece Uykusuz Kalmak Bile Etkiliyor

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü’nden bilim insanlarının araştırması uyku ile ilgili çarpıcı bir gerçeği daha ortaya koydu. Sağlıklı ve normal kilodaki kişilerin katıldığı araştırmada, gönüllüler bir gece en az 8 saat uyudu, ikinci gece ise katılımcıların uyumasına izin verilmedi. Katılımcıların, metabolizma ve vücuttaki şeker seviyesinin kontrolünü düzenlemekte önemli rol oynaması dolayısıyla karnından ve kalçasından yağ dokusu ve kan örneği alındı. Kan ve doku örneklerini inceleyen bilim insanları bir gece uykusuz kalmanın bile genleri olumsuz etkilediğini saptadı.

Isı, iştah, beyni etkiliyor

Biyolojik saatin bozulmasının vücut sıcaklığı, iştah ve beyin faaliyetlerini etkilediğini belirten bilim insanlarından Jonathan Cedernaes, ilk kez tek gece uykusuzluğun vücudu sanılandan daha fazla etkilediğinin  belirlendiğine dikkati çekti.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.