Yaşa bağlı makula dejeneresansı diye ifade edilen sarı nokta hastalığı, gözün en arkasında, retina merkezinde yer alan keskin görmeden sorumlu kısmın bozulmasıdır.
Yüzde 85-90’ını oluşturan kuru tipte görme yavaş yavaş bozulurken, yüzde 10-15’inden sorumlu olan yaş tip daha hızlı ve aniden ilerlemektedir. Kuru tipi, bir duvarın boyasının, badanasının yıllar içinde yavaş yavaş dökülmesine benzetebiliriz. Yaş tip ise, bu dökülme devam ederken duvarın içinden veya gerisinden geçen bir borunun aniden patlamasıyla sızıntıların hızlı bir şekilde duvardaki boyaları, sıvaları dökmesi, etrafı su basması gibi acil müdahale gerektirir. Kişilerin yüzlerini tanıyamama, çizgileri, cisimleri çarpık, yamuk görme gibi belirtilerle başlar; zamanla merkezde perde şeklinde kalıcı görme kaybı yapar, kişi ancak kenarlardan hissedebildiği kadar görebilir.
En önemli iki sebep: Yaşlanmak ve sigara
Diğer risk faktörleri ise genetik, obezite, kalp-damar hastalıkları, düzensiz-yetersiz beslenme ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarıdır. Kadınlarda, mavi, yeşil gibi açık renk gözlerde biraz daha fazla rastlanmaktadır. Geçen yılları durdurmak veya genetik mirası engellemek tabii ki mümkün değil. Ancak sigara kullanmamak, güneşten korunmak dahi riski oldukça azaltmaktadır.
Erken teşhis ve tedavi çok önemli
İki göz farklı derecede etkilenebildiğinden kişi tarafından anlaşılması biraz güçtür. Ancak gözler ayrı ayrı kapatılarak kıyaslamak suretiyle şüphelenilebilir. 50 yaş üzerinde yılda bir kez göz dibi (retina) muayenesi, şüphelenildiğinde göz anjiyosu ve OKT (Optik Koherens Tomografi) gibi tetkiklerle erken teşhis konabilir. Kesin, durdurucu bir tedavisi halen olmasa da hastalığı yavaşlatmak, kötüye gidişi geciktirmek mümkün. 8-10 yıl öncesine kadar görme merkezindeki yaş tipin tam etkili bir tedavisi yokken, son yıllarda halen geliştirilmekte olan çeşitli göz iğneleri ve vitamin, lutein, zeksantin, çinko gibi özel formüllü ilaçlarla umut veren sonuçlar alınmaya başlandı. Erken yakalanan yaş tipte göz iğneleri, ömür boyu duruma göre 1 ay ile 3 ay arasında gerekmekteyken, geç kalanlar iğne şansını da kaçırmaktadır. Sigarayı bırakmak, kalp-damar hastalıkları ve obezite ile mücadele de hastalığı yavaşlatma konusunda ek fayda sağlamaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.