Kısa adı HEC (Human Epigenome Consortium) olan uluslararası kuruluş 2010 Şubat ayından bu yana bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. HEC’in yürüttüğü İnsan Epigenom Projesi sonlandığında “insan epigenom haritası”nın açıklanması bekleniyor. “İnsan genom haritası”ndan sonra bu çalışmanın önemli pencere açacağı öngörülüyor.
İnsan Genom Projesi sayesinde hücrelerimizdeki kromozomlar üzerinde sarılı olan DNA’mızdaki 3 milyar baz çiftinin 25,000 civarında geni kodladığını ve bunların kromozom haritası üzerindeki yerlerini biliyoruz. “Genom” olarak adlandırılan bu genetik kod kompleksini bir bilgisayar chip’i gibi kabul edersek “epigenom”u da işletim sistemi yazılımına benzetmek mümkün. Nasıl ki aynı bilgisayara farklı işletim sistemleri yüklediğiniz zaman farklı özellikler kazanıyor işte insan epigenomu da, genleri aynı da olsa, insanların birbirinden ayrılmalarını sağlıyor. Diğer bir ifade ile anne karnındaki bebeğin adeta “programlanması” rahim içi biyokimyasal ve hormonal etkilerle şekilleniyor (“epi” eki eski Yunan dilinde “üzerinde/dışında” anlamına geliyor. Epigenom da genomun dışında anlamını taşıyor)
Gebelik öncesi veya gebelik başladıktan sonraki (yani rahim içi) koşullar ne olursa olsun bebekte veya çocukta ortaya çıkan hastalıklar genetik, bu koşullar değiştirildiğinde veya doğru yönetildiğinde ortaya çıkması engellenen hastalıklar ise epigenetikkökenlidir. Anne ya da babanızdan ciddi bir hastalığı genler aracılığı ile almamış dahi olsanız doğru beslenmiyor, egzersiz yapmıyor, gerektiğinde size uygun fonksiyonel gıdaları ve vitaminleri almıyor iseniz kendi sağlığınızı riske atmanın yanında çocuğunuzda epigenetik nedenli bir hastalık çıkmasına da neden olabilirsiniz. Geleceğin anneleri için bu çok önemli bir sorumluluktur.
Geleceğin anneleri bu soruları kendine sormalı
· Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için doğru şeyleri yapıyor muyum?
· Gelecekte sağlıklı bir gebelik yaşayacak mıyım, bu olasılığı artırmak için yapılması gerekenleri yapıyor muyum?
· Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için bugünden doğru şeyleri yapıyor muyum?
· Gebelik ve sonrasında sağlığımı ve formumu kaybetmemek için kimden yardım almalıyım?
· Çocuğumun sağlıklı bir erişkin olması için bugünden yapmam gereken şeyler var mı?
Sizin de aklınızda yukarıdakilere benzer sorular mı var? Memorial Wellness’ta bireylerin kendilerine özgü epigenetik, biyokimyasal ve hormonal profillerine odaklanarak sağlıklı bir nesil gelişimine yardımcı olmak hedefleniyor. Burada uygulanan danışmanlık programı (bireysel sağlık yönetimi danışmanlığı ve sağlıklı yaşam eğitmenliği) sadece gebelik öncesi ve gebelikte değil yaşamın her kademesinde sağlık risklerinin azaltılıp, sağlıklılık durumunun korunmasına, geliştirilmesine, yaşlanmanın yavaşlatılmasına ve olabilecek hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak için geliştirilmiş bir programdır.