GÜNCEL 31.07.2015 10:53:55 1 0

"Küçük Arkeologlar"

Tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi olarak uygulanan “küçük arkeologlar” etkinliğinin ikincisi bu yıl yapıldı.

"Küçük Arkeologlar"
 Yaşları 7 ile 17 arasında değişen öğrenciler Çanakkale’deki Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı tarihi alanında kazılara katıldılar. Küçük arkeologlar hem tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olurlarken, kendileri için hazırlanan ‘simülasyon kazı alanında’ tarihi eser aradılar. Etkinlik sonrası öğrencilere “Küçük Arkeolog Katılım Belgesi” verildi. 

Çanakkale’de çelik, enerji, tersanecilik ve ulaştırma alanlarında faaliyet gösteren İÇDAŞ A.Ş. Truva Antik Kenti, Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarının ana sponsorluğunu sürdürüyor. İÇDAŞ, kazılarla tarihi değerlerin ortaya çıkmasına destek olmakla kalmayıp, genç nesillerin bu eserlere karşı bilinçlenmeleri için de çaba gösteriyor. Oluşturulan “küçük arkeologlar projesi” ile tarihi kazı alanlarında çocuk ve gençlerin tarihi miras ve tarihi değerlere karşı bilinçlenmelerine katkıda bulunuluyor. İlki geçtiğimiz sene 2 gün yapılan projeye 100 çocuk katılmıştı. Bu yılki katılım ve uygulamalarla bu sayı 200’e çıktı. 

Etkinliğin ilk gününde Parion Antik Kenti’nde kazı başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş tarafından öğrencilere bilgi verilerek simülasyon alanında kazı uygulaması yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük tarihi kazısının yapıldığı milattan önce 8’inci yüzyıla ait Parion Antik Kenti’ndeki tiyatroda küçük arkeologlar için kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladılar. Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendiler. Toprak altından çıkardıkları seramik parçaları, bakır eşyaları hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladılar. Ardından da yıkayarak bu parçaların üzerinde yer alan yazı, sembol, işaretleri incelediler. 

Parion Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, uygulanan proje ile çocukların ve gençlerin tarih bilincinin gelişeceğini belirterek “Tarihi eserleri korumak çok önemli. Bu nedenle bu uygulamayı yaparak çocukların ileriki yaşlarda daha hassas olmalarını hedefliyoruz. Türkiye toprakları arkeolojik değerlerle dolu. Etkinliğe katılanlara arkeoloji bilimini de anlamalarını ve bu arkeolojik eserlerin hangi süreçlerle ortaya çıkarıldığını görmelerini sağlıyoruz” dedi. 

Uygulamanın ikinci günü ise küçük arkeologlar Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Gülpınar köyündeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu’nun en önemli kutsal alanlarından olan Apollon Smintheion Tapınağı alanında kazı yaptılar. Kazı başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından bilgilendirilen küçük arkeologlar, burada da kazı yaptılar. Özgünel kazılara katılan öğrencilere Küçük Arkeolog Katılım Belgesi verirken “Tarihi eserlerin, tarihi değerlerin korunması sizlerle mümkün. Gençlerin bu değerlere karşı amatör olarak uzmanlaşmasını istiyoruz. Uygulanan sosyal sorumluluk projesi nedeniyle İÇDAŞ’ı da gönülden alkışlıyoruz” dedi. 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.