“Bol Sıvı Alınmalı”
Doktor Nihat Tanışık, zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini, kapalı alanların havalandırılmasına özen gösterilmesini, bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmesinin önemini anlattı. Fazla içilen çay ve kahvenin vücutta su kaybına neden olduğunu söyleyen Tanışık, hafif yemekleri ve meyve, salata, çorba gibisulu yiyecekleri tercih edilmesi gerektiğini, yağlı ağır yemeklerden ve aşırı yemekten kaçınılmasını belirtti.
“Açık Renkli Giysiler Giyinmeli”
Doktor Tanışık, güneşli havada ısının daha fazla vücutta toplanmasını önlemek amacıyla ince, açık renkli, pamuklu bol giysiler giymeye özen gösterilmesinin mühim olduğunu, geniş kenarlı şapkalar, ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler kullanılması ve güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmesi gerektiğini de ifade etti.
“Klima Bilinçli Kullanılmalı”
Yaz aylarında aşırı kullanılan klimanın ciddi rahatsızlıklara sebep olduğunu söyleyen Tanışık, “İç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkının 6 dereceyi geçmesi, özellikle kalp, akciğer ve şeker hastalarını olumsuz etkiliyor. Terlemiş olarak klima hava akımına maruz kalınması ise tavsiye edilmiyor. Klima, araç içinde camlara gelecek şekilde, ev ya da işyerlerinde ise doğrudan yüz ve vücuda gelmeyecek şekilde ayarlanmalıdır” diye konuştu.
“Klimayı Çok Düşük Derecede Çalıştırmayın”
Tanışık, sıcaktan korunurken başka sorunlarla karşılaşmamak için klimayı çalıştırmadan önce ortamı havalandırmak gerektiğini, klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesini vurguladı. Ayrıca klimanın çok düşük sıcaklığa ayarlanmaması için uyardı. Çok sıcak almayan ama çok nemli günlerde klimanın nem alma modunda çalıştırılması gerektini söyledi. Klima temizliğinin de hayati önemi olduğunu kaydeden Tanışık, “İyi temizlenmeyen klimalarda üreyen organizmalar alerjik rinit, astım ve lejyoner hastalığına yol açabilir” dedi.