Tarih: 17.08.2015 14:00
Doğal Afetlere Karşı Önlemler Alınıyor
AVCILAR AFETLERE ABİS İLE DAHA HAZIR OLACAK
Avcılar Belediyesi Avcılar İlçesi “Afet Bilgi Sistemi” (ABİS), tamamlandı. Avcılar Belediyesi böylelikle, “akıllı harita” üzerinden Afet Bilgi Sistemi’ni uygulamaya koymuş oldu. Sistem olası bir afet öncesi gerekli tüm bilgiler harita üzerinden vatandaşın bilgisine sunuluyor.
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak sistemin detayları hakkında; “Avcılar Afet Bilgi Sistemi’nde, afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, öncelikli yollar, toplanma alanları, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri ‘akıllı harita’ üzerinde belirlendi” dedi.
Olası bir afet anında gerekli tüm merkezlerin Belediyenin www.avcilar.bel.tr web sitesindeki online harita üzerinden vatandaşların erişimine açıldığını belirten Başkan Dr. Toprak; “Dağıtım ve lojistik destek noktaları, su istasyonları, fırınlar, soğuk hava depoları, tüm kamu kurumları, belediye hizmet binaları, muhtarlıklar, polis noktaları, su vanaları, yangın hidratları, ilk yardım koordine merkezleri, hastaneler, ambulans bekleme noktaları, yaralı toplama merkezleri gibi tüm hayati bilgiler de gerekli güncellemeler tamamlandıktan sonra harita üzerinde yer alacak. Böylelikle gerekli alanların adres bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilecek ve gerekirse raporlandırılabilecek bir şekilde yazılım oluşturuldu” diye konuştu.
Avcılar Belediyesi’nin internet sitesinden yayın hayatına başlayan ABİS uygulaması ile Afet Acil Yardım Planları; tüm kaynakların tek bir çatı altında toplandığı, bütün süreçlerin ekip çalışması ile koordine edilip yönetildiği bütünleşik bir acil yönetim modeli olarak tanımlanıyor. Bu model sayesinde yerel yönetimler afet sırasında ve afet sonrasında can ve mal kaybını azaltmak için gerekli yapıları kurmuş ve planlamalarını yapmış oluyor. Bu sistem belediyede iş birliği ve koordinasyon süreçlerini minimum sürede tutmayı amaçlıyor.
HER MAHALLEYE AFET İSTASYONU (AFİS)
Avcılar Belediyesi, muhtemel bir doğal afette öncelikle, etkilenebilecek vatandaşların kurtarılabilmeleri için profesyonel arama ve kurtarma ekiplerinin olay mahalline intikaline kadar geçecek sürede, afetzedelerin kurtarılabilmesi amacıyla mahalle sakinlerini kurtarma faaliyetlerine etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla, temel alt yapıların oluşturulduğu ve bu amaçla kullanılabilecek ilk ve acil kurtarma ile ilk yardım malzemelerinin yer aldığı Her Mahalleye Afet İstasyonu (AFİS) konteynırlar belirlenen noktalara yerleştirildi.
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, Afet İstasyonları (AFİS) ile profesyonel ekiplerin olay yerine intikal edene kadarki süre zarfında mahalle sakinlerinin arama kurtarma faaliyetlerine etkin katılımı sağlanmasının amaçlandığını belirterek; “ Her mahalleye afet istasyonu projesi kapsamında içerisinde 38 farklı kalem olmak üzere, 960 parça arama ve kurtarma ile ilkyardım malzemesi bulunan 9 adet konteynır belirlenen noktalara yerleştirildi” dedi.
GÖNÜLLÜ ÖRGÜTLENMEYLE DEPREME HAZIRLIK
Avcılar Belediyesi, yaşanacak olası bir afet durumunda ilçede gönüllü bir yardım ekibi ve sistematik bir iletişim ağı oluşturmak amacıyla “Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri (ABAG)” projesini başlattı.
Avcılar Belediyesi tarafından, yaşanacak olası bir afet durumunda ilçede yaşayan vatandaşlarla kurulacak bir iletişim köprüsü müdahaleleri çok daha etkin kılınması, afet durumda çalışmalara yardımcı olunması için kurulacak olan “Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri (ABAG)” ekibine katılmak isteyen vatandaşlar Avcılar Belediyesi’nin www.avcilar.bel.tr web sitesinde Afet Bilgi Sistemi sayfasında bulunan formu doldurarak, afetgonulleri@avcilar.bel.tr adresine mail olarak gönderebilecekler. Afet gönüllüsü olmak isteyen isteyen vatandaşlar ayrıca 0 533 139 9920 numaralı telefondan detaylı bilgi alabilecekler. Gönüllü Afet ekibinde yer almak isteyen kişilere Avcılar Belediyesi tarafından her ayın son Pazartesi günleri saat 15.00’da Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Salonu’nda eğitim toplantısı düzenlenecek.
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, olası bir afete karşı bilgi ve eğitimin rolünün tartışılmaz olduğunu belirterek; “İlçemizde gönüllü bir yardım ekibi oluşturmak amacıyla ‘Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri’ projesi başlattık. Afet gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlarımızla her ay düzenli olarak gerçekleştireceğimiz eğitim toplantılarıyla, olası bir depremde arama ve kurtarma faaliyetlerine katılmak isteyen gönüllülerimize, geniş bir eğitim programı düzenleyerek sistematik bir ağ oluşturacağız” dedi.
AVCILAR’DA ‘DEPREM ÖNCÜ İŞARETLERİ İZLEME İSTASYONU’
Avcılar’da “Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu” açıldı. Hizmete geçen istasyon sayesinde, yeraltı hareketlerinin izlenerek, olası bir depremin önceden tespiti ve şiddetinin belirlenmesi öngörülüyor.
Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 10 kilometre uzakta kurulan istasyon sayesinde, yer altı hareketlerinden haber alınabilecek. Elde edilen fay hattı hareketleri verileri sayesinde, olası depremin önceden tespiti ve şiddetin belirlenmesi öngörülüyor. Avcılar’a kurulan izleme istasyonu Avcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile yapıldı.
DEPREMİN NE ZAMAN OLACAĞI DEĞİL,
NE KADAR HAZIRLIKLI OLDUĞUMUZ ÖNEMLİ
Açılış töreninde, depremin ne zaman olacağı değil, ne kadar hazırlıklı olduğumuz önemli diyen Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, “Belediyemizin acil durumlara yönelik hassasiyeti ve konuya verdiği önem kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) tarafından yürütülen “Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu” Avcılar ilçemizde veri toplamaya başladı.
Bu istasyon sayesinde elektrostatik alan, manyetik alan değişimleri, yer akımları ile diğer jeofizik değişkenler ölçülmekte, elde edilen veriler ana bilgisayara aktarılmaktadır. İnternet aracılığı ile de Ana Kontrol Merkezi’ne gönderilmekte, özel bilgisayar yazılımlarıyla grafiklere dönüştürülmektedir. Grafiklerle bölgede gerilimin artıp atmadığı saptanmaktadır. Yapılan tüm yorumlar internet üzerinden www.dohad.org adresinde ve Avcılar Belediyemizin www.avcilar.bel.tr web sitesinde gerekli görülmesi halinde yayınlanacaktır. Kurulan ölçüm istasyonunun zaman içinde tüm bölgeyi kapsaması planlanmaktadır. Avcılar Belediyesi olası bir doğal afette karşı gerekli çalışmaları yapmaktadır, bundan sonrada yapmaya devam edecektir” dedi.
ERKEN UYARI HAYAT KURTARIR!
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday açılışta yaptığı konuşmada, çeşitli bölgelerde fay hatları üzerinde kurdukları istasyonlarla kayaların sıkışma hareketlerini ve büyük granitler üzerinde biriken “statik enerji, gerilimi ve stresi” ölçerek depremleri bir hafta önceden tahmin edebildiklerini açıkladı.
Agalday, Deprem Ölçü İstasyonları’nın önemine değinerek, “Bu istasyonlar artırılmalı, Marmara’ı şuan faal olan 12 istasyonla yakından izleyebiliyoruz. Bölgeye yeni istasyonlar kuruyoruz Marmara’nın çevresinde oluşturacağımız 30 farklı noktadan kendi ürettiğimiz ‘prop’ ve ‘sismoloji’ cihazlarıyla meydana gelebilecek depremleri tahmin edebileceğiz. Cihazın bize verdiği verilerin sağlıklı yorumlanması için bu işin uzmanları olan bilim adamları ile çalışıyoruz. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da bunlardan sadece bir tanesi.
Özellikle Marmara Bölgesi çok hareketli, buradaki hareketleri yakından takip ediyoruz. Ancak fay hattı boyunca uzanıp giden istikamette sadece 12 istasyon var. Bu da yeterli olmuyor. Depremlerde dünyanın hiçbir bölgesiyle ilgili tam olarak tahmin yapılamaz. Ancak cihazlarımızla elde ettiğimiz veriler ve çizelgeler yani deprem hareketleri ve biriken enerji sağlıklı bir şekilde tahmin edilebilirse, büyük depremler için en azından gerekli tedbirleri alacak ‘zaman’ ve ‘imkan’ sağlanabilir. Bizim yaptığımız bir gözlemdir. Gözlemin daha sağlıklı şartlarda yapılması ve sağlıklı ‘tahminlerin’ alınabilmesi için daha fazla istasyona ihtiyacımız var” dedi.
MARMARA'YI TEHDİT EDEN 300 YILLIK TEHLİKE!
Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise hiçbir depremin anlık oluşmadığını belirterek, “Deprem anlık değildir. Tabii ki bir anda olur, ama her depremin onun bir oluş süreci vardır. Mesela, 1742 depreminden beri Marmara Fay'larından birinde sıkışma ve enerji yoğunluğu 300 yıla yakın bir zaman zarfı içinde büyüyerek devam ediyor. Elbette bir gün kırılma ve enerji patlaması gerçekleşecek. Bu kadar uzun bir zaman meydana gelen sıkışmanın getireceği sonuç 9 şiddetinden bile fazla olur. Yani Kaliforniya Depremi'ni bile geride bırakır. Ancak bu kırılma meydana gelmeden önce depremin ne zaman oluşabileceğine dair verilerimizi sağlıklı bir hale getirebilmeliyiz. Bu yüzden fay hatların ve hareketlerin yoğun bulunduğu bölgelerde “Deprem tahmin cihazı” diyebileceğimiz, prop ve sismoloji cihazlarına ihtiyacımız var. Ayrıca verileri yorumlayacak, fizikçi, jeofizikçi, jeolog, maden mühendisi, inşaat mühendisi, sismologlar, meteorologlar, çevre mühendisleri, yerel ve merkezi yöneticiler bir arada hareket edebilmeli. Henüz daha yolun başındayız ama aldığımız sonuçlar mükemmele yakın. Denizcilerden bile rapor alıyoruz. Umarız bu istasyonların sayısı artar da felaket öncesi “tahliye” kararını halka duyuracak olan Başbakan'a en sağlıklı bilgiler ulaşır. Bunun için de merkezi yöneticilerin bu işin uzmanı bilim adamlarını dikkat alması gerekir” diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —