Tarih: 17.08.2015 17:07

Gıda Zehirlenmelerine Dikkat !

Facebook Twitter Linked-in

 MANGAL YAPANLAR KANSER RİSKİ ALTINDA
Dr. Güllüçayır, yaz mevsiminde mangal yapanları uyararak, “Ateşte pişen besinler kanserojen madde oluşturuyor. Özellikle pişirme sırasında kömür parçalarının besinlerin üzerine yapışması, kuyruk yapı kullanılması kanser riskini artırıyor. Mangalda ızgara mesafesi de çok önemli, etin ateşe 15 cm’den daha yakın olmaması gerekiyor. Ancak insanlarımız bu hususlara dikkat etmeden mangal yaparak sağlıklarını tehlikeye atmaya devam ediyorlar ” dedi.
“GIDA ZEHİRLENMESİ YAŞAMAMAK İÇİN…”
Yaz mevsiminde sıcaktan dolayı besinlerin kolay bozulduğuna vurgu yapan Dr. Sibel Güllüçayır, “Tüm canlılar gibi mikroplar da çoğalabilmesi için besine ihtiyacı vardır. Mikroorganizmalar en çabuk protein içeren besinlerde çoğalır ve bu yüzden bu tür besinler zehirlenmelere en açık besinlerdir. Tavuk, yumurta ve yumurtadan yapılmış besinler, kırmızı et, balık, mayonez, soslar, süt ve sütten yapılmış besinler tüketilirken özellikle dikkat edilmeli. Dikkat edilmediği takdirde maalesef böyle zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor” diye konuştu.
“DONDURULMUŞ BESİNLERİ SUDA ÇÖZDÜRMEYİN”
Besinlerin bozulmasını önlemek için açıkta ve sıcakta yiyecek bırakılmamasını, yiyecekleri dolaba kaldırırken üstlerinin kapatılmasını ve tarihi geçmiş besin kullanılmamasını kaydeden Güllüçayır, “Besinleri çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın, çözdürdüğünüz besini hemen kullanın. Sıcak besinleri küçük ve sığ kaplarda soğutun ve depolayın. Dondurulmuş besinleri sıcak ortamda çözdürmeyin. Dondurulmuş besinleri suyun altında çözdürmeyin. Dondurulmuş besinleri buzdolabının alt raflarında bekleterek çözdürün” dedi.
İSHAL, KUSMA VE ATEŞ VARSA DİKKAT!
Besin zehirlenmesinin kendini ishal, kusma gibi bazı rahatsızlıklarla gösterdiğini de ifade eden Güllüçayır, “Besin zehirlenmelerinin başlıca belirtileri ishal, kusma, karın ağrısı ve ateştir. Bu belirtilerin hepsi veya sadece biri de gözükebilir. Zehirleyen besinin türüne ve miktarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer aynı yemeği tüketen kişilerde benzer belirtiler görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor” diye konuştu.
“YAZ DÖNEMİNDE GIDA DENETİMLERİNE AYRI ÖNEM VERİYORUZ”
Bir gıdanın bozuk olup olmadığını anlamak için öncelikle son kullanım tarihine bakılması gerektiğini kaydeden Güllüçayır, “Bir ürünün son kullanma tarihine mutlaka bakılmalı. Tarihi geçmiş ürün alınmamalı ve böyle bir durumda ayrıca, şişmiş, ambalajı delinmiş ya da bozulmuş ürünler de almasınlar. Biz Küçükçekmece Belediyesi olarak yaz mevsiminde özellikle gıda denetimlerine ayrı bir önem veriyoruz. Vatandaşlarımızı sık sık uyarıyoruz. Küçükçekmecelilerin içi rahat olsun” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —