Tarih: 01.01.0001 00:00 10

Anneler De Teşhis Edebilir

Çocuğunuzun skolyoz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Anneler De Teşhis Edebilir

Çocuğunuzun skolyoz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Çocuklarda 10 yaşından önce görülen skolyoz (omurga eğriliği), solunum problemi gibi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Çocuk yaşta görülen skolyozun belirtilerinin çok kolay anlaşılabileceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Çağatay Öztürk, ebeveynlere,  çocuklarının anatomik yapısını sık sık incelemelerini öneriyor. Öztürk, sırttaki bir gamzenin bile skolyoz belirtisi olabileceği uyarısında bulunuyor.

Küçük yaşta başlayan skolyoz, fiziksel gelişime bağlı olarak hızla ilerliyor. Dikkatli ebeveynler, çocuklarının skolyoz olup olmadığını kolayca anlayarak erken yaşta sorunun çözülmesini sağlayabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Çağatay Öztürk, erken teşhiste ebeveynlere büyük görev düştüğünü belirterek çocuklarının skolyoz olup olmadığını anlamalarını sağlayacak ipuçlarını sıralıyor.  

Sırttaki gamzeler skolyoz belirtisi olabilir

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Çağatay Öztürk, annelere çocuklarının sırtlarını incelemelerini önerirken, cilt anormalliklerinin skolyoz belirtisi olabileceğini söylüyor. Dr. Çağatay Öztürk; “Çocuğunuzun sırtında tüylenme artışı, renk değişimleri ve gamzeler skolyoz belirtisi olabilir. Bu belirtilerle birlikte denge problemleri yaşanıyor ya da çocuğunuz öne eğildiğinde sırt çıkıntıları oluşuyorsa skolyoz olabilir” diyor.

 

Birbirine eşit olmayan omuzlara dikkat

Skolyozun çocuklardaki belirtilerini anlatan Dr. Çağatay Öztürk; “Çocuğunuzun omuz hizası birbirine eşit değilse, bel ya da kalçalarda yan bir duruş varsa ve bacaklarda gövdeye göre orantısız bir kısalık bulunuyorsa, en kısa zamanda bir uzmana başvurulması gerekiyor” diyor.

 

Korse tedavisine başlanabilir

Skolyoz 25 derecenin üzerinde ise çocuklarda korse tedavisine başvurulabilir. Dr. Çağatay Öztürk; 50 derece üzerindeki eğriliklerde ameliyatı tercih ettiklerini ifade ederek “Çocuğun büyüme ve gelişme dönemlerini dikkate alarak ameliyat sürecini uzatıyor ya da başka tedavilere başvuruyoruz. Çocukluk döneminde ortaya çıkan skolyozda erken teşhis önemlidir ve çoğu zaman erken cerrahi müdahale gerekebilir. Büyüyen çocuklarda tedavi zorlaşsa da erken teşhis edilen vakalarda başarı yükselmektedir” diyor.

 

Doç. Dr. Çağatay Öztürk kimdir?

Ortopedi ve Travmatoloji alanında Türkiye’nin sayılı isimlerinden olan Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kariyerine Nisan 2015 itibari ile Liv Hospital’de Omurga Cerrahisi Bölüm Başkanı olarak devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1997 yılında mezun olan Öztürk, tıp doktoru unvanını aldı. 1997-1999 yılları arasında Zonguldak Türkali Köyü Sağlık Ocağında mecburi hizmetini tamamladı. 1999-2004 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalında ihtisas eğitimi yaptı. Haziran 2004 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak Şişli Florence Nightingale Hastanesinde göreve başladı. Nisan 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doçent Doktor unvanını aldı. Çoğunluğu omurga cerrahisi alanında olmak üzere 100'ün üzerinde uluslararası yayın ve kitap çalışması bulunan Doç. Dr. Çağatay Öztürk,  özellikle omurga cerrahisi alanında bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.