Tarih: 24.08.2015 12:26

MHP’nin dört şartı

Facebook Twitter Linked-in

MHP; Başkanlık Divanı'nda tartışılan seçim sonuçları ve koalisyon formülleri, bugün yeni seçilen milletvekilleriyle, ardından da MYK ve il başkanlarıyla masaya yatırılacak.
 
AK Parti - CHP ve AK Parti – MHP Koalisyon hükümet formülleri, MHP'nin de ana gündemi. MHP, Türkiye'nin hükümetsiz kalmasını istemiyor. AK Parti'nin, koalisyon şartlarını sonuna kadar zorlamasını, bunun için de önce HDP ve CHP ile görüşmesinin doğru olduğunu düşünüyor. Bu alternatifler tüketildikten sonra kendi kapısının çalınmasını istiyor. AK Parti'nin kapılarını çalması halinde şu 4 şart önüne konulacak: “Cumhurbaşkanı anayasal sınırlara çekilmeli, Çözüm süreci sona erdirilmeli, 17-25 Aralık yolsuzluğuna bulaşanlar yargılanmalı, Başkanlık sisteminden vazgeçilmeli.”
 
Sorumluluk alırız
MHP yönetimi, AK Parti'nin söz konusu şartları kabul etmesi halinde koalisyon görüşmelerine başlayabileceklerini belirtiyor ve, “Ülkenin bir siyasi bunalıma girmesine izin vermeyiz. Sorumluluk alırız. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayız.” diyor. MHP, daha koalisyon görüşmeleri başlamadan bazı çevrelerin ‘AK Parti ile MHP yapsın ya da AK Parti ile CHP yapsın' gibi dayatmaları da doğru bulmuyor.
 
Yolsuzlar yargılanmalı
AK Parti ile bir koalisyon görüşmesi başlarsa, “MHP, sıraladığı şartlarından geri adım atar mı ya da hangi şartlarında esnek davranır?” sorusu da gündemde... Partideki genel hava, şartlardan taviz verilmeyeceği yönünde. Özellikle, Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi, çözüm sürecinin sona ermesi ve 17-25 Aralık yolsuzluğuna bulaşanlara yargı yolunun açılması partinin kırmızıçizgileri olarak görülüyor. MHP yönetimi, 'nin neden öncelikle HDP ile görüşmesi gerektiğini şöyle açıklıyor: “Oslo'dan beri birlikteler. O nedenle önce AK Parti, HDP koalisyon görüşmelerini başlatmalıdır.”
 
Hükümetine destek
Bu arada, önceki gün yapılan Başkanlık Divanı'nda Bahçeli'nin 4 partinin de yer alacağı milli mutabakat hükümetini gündeme getirdiği öğrenildi. MHP, HDP'nin de yer alacağı hükümete destek verme kararı aldı. Bahçeli'nin, koalisyon şartlarının AK Parti tarafından kabul edilmesi halinde hükümeti kurma konusunda MHP'nin görüşmeleri tıkayan taraf olmayacağını söylediği aktarıldı. Bahçeli'nin, Erdoğan'ın yeni bir oyunun içinde olduğunu belirterek, Ak Parti 45 günlük sürede hükümeti kurumazsa, Erdoğan bundan muhalefeti sorumlu tutacak ve yeni bir mağduriyete oynayacak. Başkanlık sistemine getirecek oy çoğunluğuna ulaşmak için erken seçime gitmek isteyebilir. Böyle bir oyun ile karşı karşıya kalabiliriz.” dediği öğrenildi. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —