Tarih: 05.09.2015 18:34

Sünger Bop Şile’de

Facebook Twitter Linked-in

 Açıklama öncesinde MHP'liler Sünger Bob kıyafeti giyen bir animatörle Üsküdar Caddesi'nde dolaştıktan sonra belediye binasına kadar yürüyen  partililer arasında Şile Belediye Meclis Üyesi Doğan Gürsoy,Sultan Kaymaz ve parti yöneticileri de hazır bulundular.

Sünger Bop maketini gören çocuklar mutlu olurken, bazı vatandaşlar bizim sünger bop kalemiz limanda bu nedir dediler.İlçe Başkanı Hüseyin Özgür açıklamasında;Şilemizin bir kalesi vardı. Buram buram tarih, buram buram geçmiş kokardı.  

Ve mevcut yönetim, doğru bir kararla bir gün onu restore etmeye karar verdi. Gidip Kocaeli Üniversite'si Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin kapısını çaldılar. Fakülte Dekanlığı Şile Belediyesinden gelen talep üzerine konuyu ciddiye alarak , hemen akademisyenler ve Öğrencilerden kurulu bir ekiple çalışmalarını başlattı. Bu bir saha çalışması olacaktı, ne demekti bu saha çalışması ? Ekibin sadece günlük ihtiyaçları ve masrafları belediye tarafından karşılanacak, çizilecek planlar, projeler ve Çalışma kapsamına giren diğer bütün işlemler için hiçbir ekstra ücret alınmayacaktı.Kocaeli Üniversitesi ekibi bütün iyi niyetiyle çalışmalarına başladı. İlk etapta hazırladığı plan ve projeleri 6 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kuruluna sundu. Sunmasıyla da kurulun aşılmaz ve anlaşılmaz tutumu nedeniyle ,projeden çekilmesi bir oldu.

“BİMTAŞ DEVREDEYE GİRDİ”

Sonra devreye bir İBB teşekkülü olan Bimtaş girdi, ve konuyla ilgili çalışmaları hazırlayarak yeniden 6 Nolu kurulun onayı sundu. Kocaeli Üniversite'si ekibine kök söktüren kurul gitmiş, İBB Bimtaş a kapılarını ve onaylarını sonuna kadar açan bir kurul gelmişti. 

Iki tanesi 1 ve 4 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarına üye olan üç kişilik Bilim Kurulunun oluşturulmasıyla da restorasyon tarihine  kara bir leke olarak geçecek işlemin önü sonuna kadar açılmış, tüy dikilmiş oldu dedi. 

MHP Şile İlçe Başkanı HüseŞile Kalesi restorasyonuna dair eleştirilerimiz restorasyon fikrine değil, yolda yoldan çıkıp tarihi bir değerimizi ucubeye döndüren bir işin yapımındaki özensizliğe ve başarısızlığadır diyen Özgür,zira gelinen nokta geçmişin derinliklerinden günümüze taşınmış olan tarihi bir mekanın , çaktırmadan yandaşlara gelir kapısı olacak ticari bir mekana dönüştürülmesi projesi izlenimi vermekte, ister istemez RESTORASYON mu RESTORAN mı sorusunu aklımıza getirmektedir dedi.

 Ayrıca Şile Belediyesinin internet sitesine koyduğu 'Akademisyenlerden tam destek ' Başlıklı haber koca bir danışıklı dövüşten ibarettir. açıklamayı yapan profesör, Şile Kalesi Restorasyonun Bilim Kurulu Başkanı sıfatını taşıyor olup, bağımsızlığı ve tarafsızlığı olmayan bir hocadır. Tarihte olmadığı gibi, tarihi Yapıların restorasyonunda da 'Ayranım ekşi' diyecek bir insanoğluna rastlanmayacağı aşikardır.

 

Bununla birlikte Şile Belediyesinin , Şile Kalesi için kapısını ilk çaldığı ekipten olan Yüksek Mimar Tevfik İlter' in konuyla ilgili eleştirileri bütünüyle dikkate değer ve önemsenmesi gereken sözler içermektedir.

 'Ortaya çıkan bu garabetle benim ve ekibimin hiçbir alakası ve ilişkisi yoktur' diyen İlter Hoca, bir şirkete ihalesiz hizmet alımı yoluyla verilen bu işi tamamen belirli Kişilerin şahsi çıkar amaçlı organizasyonu olarak görmektedir.

 

 Şimdi Şile MHP Ilçe Başkanlığı olarak bu işte rolü olan, ortaya çıkan ürünü savunan herkese soruyoruz : Restorasyon kelimesinin Sözlük anlamlarından biri 'aslını bozmadan onarmak' sa Ocaklı Ada Kalesinin bozulmadığını iddia ettiğiniz aslı Cenevizlilerden kalma, Osmanlı'nın da kullandığı maskotumsu bir Oluşum mudur ? Ocaklı Kale düşmana Şirin görünsün, kimse gülmekten saldıramasın diye mi İnşa edilmiştir ?  

Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu da restorasyonda 'Sünger Bob Dönemimin' temelini atarak ülke komedi tarihine geçmiş, Şilemizin marka değerine katkı sağlayan en önemli unsurlardan birini maskaraya çevirerek , ilçemizi alay konusu yapmıştır dedi. 

'Tarihi eserlerin restorasyonu , tarihi Yapıların mimari değeri, kimliği ve dokusu korunarak yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması 'amacıyla yapılmalıdır. 

Ocaklı Ada Kalesinde yapılan , tarihi dokuya sadık kalınarak gerçekleştirilen herkesin beğenisi kazanmış bir restorasyona mı, yoksa Pimapen takılmayı bekleyen bir TOKİ binasına mı daha çok benzemektedir.Bu soruya verilecek vicdanlı cevaplar, meselenin anlaşılmasında ana unsur olacaktır dedi.Yapılan basın açıklamasının ardından Sünger Bop maketiyle çocuklar bol bol fotoğraf çektirdiler.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —