Tarih: 01.01.0001 00:00 17

Yenilenebilir Enerjiye Dönüşüm

Enerji [D]evrimi raporu kanıtlıyor: dünya enerji ihtiyacını %100 yenilenebilir enerjiden karşılayabilir.

Yenilenebilir Enerjiye Dönüşüm
 Greenpeace bugün, 2050 yılına kadar küresel çapta yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçmek için hazırladığı yol haritasını yeni hazırladığı 2015 Enerji [D]evrimi raporunda sundu. Geçtiğimiz ay Türkiye için özel hazırlanan Enerji [D]evrim raporu, Türkiye’de 10 yılda yenilenebilir enerji üretimini iki katına yükseltebilmek için izlenmesi gereken adımları sunmuştu.

 

Küresel ölçekte hazırlanan rapora göre2050 yılına kadar fosil ve nükleer enerji kaynaklarından yenilenebilir enerjiye geçişin faturası yıllık 1 milyar dolar olarak gerçekleşirken2050 yılına kadar 1.07 trilyon dolarlık yakıt tasarrufu sağlanacak.Çevre korunması ve toplumsal sağlık açısından tasarruf edilecek maliyetler, 20 milyon yeni iş imkanı ve dönüşüm için gerekli yatırımlar raporda detaylı olarak sunuluyor.

 

Greenpeace Uluslararası Genel Direktör’ü Kumi Naidoo, ‘’Temiz ve güvenli bir enerji geleceği sunmak için en etkili ve adil yol olan yenilenebilir enerjiye geçişin önünde, fosil yakıt lobisinin faaliyetlerinin engel teşkil etmesine izin vermemeliyiz. Bu iş yapılamaz diyen herkese bu raporu okumalarını ve yapılabilir olduğunu, yapılması gerektiğini ve yapılmasının herkesin yararına olacağını görmesini bekliyorum’’ dedi.

 

Yenilenebilir Enerjiye Dönüşüm Hızlanmalı

 

Geri dönüştürlemez iklim felaketini önlemek için 2°C küresel ısı artışı limitinde durmayı hedefleyen politik ve iş dünyası liderleri Aralık’ta Paris 2015 İklim Konferansında somut adımlar atmak için buluşacaklar. ABD merkezli Meister Danışmanlık Grubu tarafından Uluslararası Enerji Ajansı, Goldman Sachs ve ABD Enerji Bakanlığı projeksiyonlarına göre daha doğru sonuçlar verdiği belirtilen Enerji [D]evrimi raporu öngörülerine göre dünya enerji arzında dinamik bir dönüşüm yaşanmaya başlansa da, bu sürecin hızlanması gerekiyor.

 

Fosil yakıt kullanımı sonlandığında harcanmayacak sağlık ve yıkıcı iklim etkilerinin maliyetleri ile beraber temiz enerjiyle beslenen bir dünyada fosil yakıt endüstrisinin her dakikada 10 milyon dolar teşvik alamayacağı da düşünüldüğünde çözümün basit olduğunu vurgulayan Greenpeace Akdeniz Sürdürülebilir Finans Kampanyası Sorumlusu İbrahim Çiftçi, “Güneş ve rüzgar endüstrisi gerekli olgunluğa ulaştı ve maliyetler açısından dünya çapında kömür ile rekabetçi durumda. Önümüzdeki on yıl içinde yaratılan istihdam ve sağlanan enerji açısından kömür endüstrisini sollamaları muhtemel.Fosil yakıtlara yapılan her yeni yatırım atıl kalma olasılığı olan yüksek riskli sermaye grubunda.’’ dedi. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.