Tarih: 01.01.0001 00:00 39

Sosyal medya yasağı geliyor

1 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde, “Sosyal medya platformları üzerinden herhangi bir hakaret, kışkırtma ya da sarkıntılık gibi durumlarda öğrenci direkt olarak okuldan atılma cezasına çarp

Sosyal medya yasağı geliyor

2015-2016 eğitim-öğretim yılı, sosyal medya yasakları ile başladı!

1 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde, “Sosyal medya platformları üzerinden herhangi bir hakaret, kışkırtma ya da sarkıntılık gibi durumlarda öğrenci direkt olarak okuldan atılma cezasına çarptırılacak” ifadesi yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarının kullanılmasına, yaptığı yönetmelik değişikliği ile izin verdi.  Ancak sosyal medyanın zararlı, bölücü ve yıkıcı amaçlar için ve “toplumsal ahlak kuralları ile bağdaşmayan” şekilde kullanılması yasaklandı. Sosyal medya suçlarına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler yapıldı. Sosyal medya üzerinden “kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına hakaret” kısa süreli uzaklaştırma, “bölücü, yıkıcı ve ahlak dışı kullanım” ise örgün eğitimden atılma cezası ile ilişkilendirildi. Öğrencilerden artık sosyal medya dışında da “genel ahlaka ve adaba uygun davranmaları” istenecek, davranmayan okuldan uzaklaştırılacak.

Ayrıca yönetmeliğe göre, öğretmen bilgisi ve kontrolü dışında herhangi bir bilişim aracıyla meşgul olan öğrenci disiplin cezasına çarptırılacak. Disiplin kurulunun aldığı karara göre bu ceza, uzaklaştırma, okul değiştirme ve okuldan atılmaya kadar gidebilecek.

A’dan Z’ye yeni yönetmelik

Twitter’a izin ama ahlaklı olsun: Öğrencilerin bilişim araçlarını kişisel, toplumsal ve eğitsel yararlar doğrultusunda kullanmalarına ilişkin düzenlemeye sosyal medya da eklendi. Böylece twitter, facebook gibi sosyal medya platformlarına da mevzuat izni çıkmış oldu. Ancak sosyal medyanın zararlı, bölücü, yıkıcı amaçlar için kullanılması yasaklandı. Bilimiş araçlarının kullanımı için getirilen “toplumun etik kuralları ile bağdaşmayan kullanım”, “toplumsal ahlak kuralları ile bağdaşmayan kullanım” ifadesi ile değiştirildi. Ancak bilişim araçlarının “öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçları ile meşgul olmak ve dersin akışını bozmak” kınama cezası ile ilişkilendirildi.

Ahlaklı ve edepli olacak: Öğrencilerin uyacakları ve kurallar ve öğrencilerden beklenen davranışlar bölümüne ayrıca, “Yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmaları, genel ahlak ve adaba uygun davranmaları” düzenlemesinin eklenmesi dikkat çekti. Ayrıca öğrencilerin okulu benimsemeleri, öğretmenlerine saygı göstermeleri ve okul kurallarına uymaları istendi.

‘Ahlak’sıza uzaklaştırma: Kısa süreli uzaklaştırma cezası 1-5 gün ile sınırlandırıldı. “Milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan”, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmanı cezası kısa süreli uzaklaştırma olarak belirlendi.

Sosyal medya üzerinden kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına hakaret etmek, paylaşmak ve yaymak, kısa süreli uzaklaştırma cezasına bağlandı. Ayrıca yine sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar vermenin cezası da kısa süreli uzaklaştırma olarak belirlendi. Sosyal medya yoluyla “eğitim ve öğretimi engellemek ve kişilere ağır derecede maddi ve manevi zarar vermek” de okuldan atma cezası ile ilişkilendirildi.

“Sosyal medya yoluyla bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapmak” suçu da örgün eğitim öğretimin dışına çıkarılma cezasına bağlandı.

 

 

 

 

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.