Tarih: 01.01.0001 00:00 3

HDP’nin içinde Türkler var !

Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker, HDP’nin içinde “Bembeyaz Türkler” olduğunu belirterek “Kürdün ne diniyle, ne diliyle, ne geleneğiyle, ne örfüyle, ne inancıyla zerre kadar alakaları yok. Bizim bu manada kendi kül

HDP’nin içinde Türkler var !
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker, Sultanbeyli’de Kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Vatandaşlara zaman zaman Kürtçe de hitap eden Eker, dili ve kültürü korumanın önemine değinerek, “Bu dil bizim medeniyetimizin dilidir. Türkler Müslüman olduktan sonra içinde yaşadıkları medeniyet kültür havzasındaki dinlerini ve kültürlerini etkileyen ve tayin eden iki dili ile kendi dillerinin üzerine bina ederek, üçünü mezcederek bir medeniyet dili inşat ettiler. Arapça ve Farsça ile Türkçe’yi birleştirdiler, Osmanlıca adını verdikleri bir dil geliştirdiler ve bu bir medeniyet dili oldu. Bu dil medreselerde gelişti, halk da bundan faydalandı. Bir yandan medenileşme ve dindarlaşma, bir yandan da kültürel gelişme yaşadılar. Kürtler de Türkler’den önce Müslüman oldular, 639 yılında Diyarbakır Müslüman oldu. Hz. Ömer’in halife olduğu dönemde Kürtlerin önemli bir kısmı Müslüman olmuştu. Kürtler de kendi medreselerinde Kürtçe iskelet üzerine Arapça ve Farsçayı giydirip onlar da bir medeniyet dili, bir kültür dili inşa ettiler. Kürtler ve Türkler iç içe yaşadılar ve paralel olarak bu iki mecrayı kullandılar. Eskiden medreselerde 4 dilde eğitim görülüyordu, Kürtçe, Arapça, Farsça ve Türkçe. Hatta bunların ebedi formları vardır, bir şiiri dört dilde yazarlardı. Benim rahmetli babam dört dili de biliyordu ve bunu kullanıyordu” dedi.

Cumhuriyet döneminde bunların kaybedildiğini belirten Eker, İttihatçı zihniyetin oluşturduğu sistemle Türkiye’yi kendi örfünden, kültüründen ve dininden uzaklaştırdığını, Fransız tipi, ulusçu, jakoben bir sistem kurduğunu anlattı.

100 yıl sonra bu metodu Kürtlerin de benimsediğini belirten Eker “Kürtlerin bir kısmı aynı zihniyetle, kendi milletlerine 100 yıl önce yapılanın aynısını yapmaya çalışıyorlar. Çünkü zihinleri akraba. Zihniyet akrabalığı, kan akrabalığından daha güçlüdür. Bunların bu zihniyet akrabalığı Kürtlerin başına bela olmuş ve Kürtleri değiştirip dönüştürmeye çalışıyor. Şimdi bizim kendi geleneğimize, irfanımıza  sahip çıkmanın, Türkiye’nin modası geçmiş Marksist artıkların, Komünist Parti artıklarının hegemonyasına girmesine izin vermememiz lazım. Şu anda HDP, Marksist artıkların hegemonyasına girmiş durumda. İçlerinde bembeyaz Türkler var, zihinleri tamamen Marksist. Kürdün ne diniyle, ne diliyle, ne geleneğiyle, ne örfüyle, ne inancıyla zerre kadar alakası yok.  Bizim bu manada kendi kültürümüze sahip çıkmamız lazım” dedi.

Bu çevrelerin Kürtçe’yi de tahrip ettiğini sözlerine ekleyen Eker, “Eskiden uydurukça Türkçe olduğu gibi şimdi uydurukça Kürtçe ortaya çıkardılar. Bizim kendi dilimize de sahip çıkmamız gerekiyor” tespitinde bulundu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.