14.11.2015 17:10:55 10 0

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Aromatik, keskin ve baharatlı bir tada sahip olan zencefil, yemeklere özel bir lezzet katar ve özellikle Asyalılar tarafından kızartması yapılarak sebze ve meyve yemeklerine eklenir. Zencefili taze olarak tüm yıl boyunca marketlerden temin edebi

Zencefilin Faydaları Nelerdir?
 Ayrıca zencefil en lezzetli baharatlar arasında yer almaktadır. İçerisinde besleyici ve biyoaktif bileşikler, vücudunuz ve beyniniz için çok güçlü faydaları olan maddelerdir. Zencefilin kökü çeşidine bağlı olarak sarı, beyaz veya kırmızı olabilir. Dış kabuğu ise kahverengimsi bir renkte hasat edildiği döneme göre ince veya kalın bir tabakaya sahip olabilir.

Ek olarak zencefil, çeşitli formlarda çok eski tarihlerde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanım alanları ise sağlık alanındaki faydalarından dolayı alternatif tıptır. Zencefil kurutulmuş, toz haline getirilmiş ve taze olarak da tüketilebilir. Yağı ve suyu da tüketilebilmektedir. Bazen hazır gıdalara tat verici olarak çoğunlukla ise kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. İlaçlarda da çok yaygın bir şekilde yer almaktadır. Zencefilin içerisinde sağlık açısından en faydalı olan madde gingeroldür. Bu madde bir antioksidan görevi görür ve çok güçlü etkileri vardır.

Zencefilin sağlık açısından faydalarını daha ayrıntılı bir şekilde alt başlıklar altında inceleyeceğiz. Ancak genel olarak sindirime yardımcı, bulantı azaltmada etkili, grip ve soğuk algınlığı ile savaşmada vücut direncini arttırıcı, kas ağrısını azaltmada etkili, kalp hastalıklarını azaltan, hazımsızlığı çözen, kolesterol seviyesini düzenleyen ve kanser riskini azaltan etkileri de bulunmaktadır. Şimdi de saymış olduğumuz bu faydalar hakkında daha ayrıntılı bilgiler vererek, zencefil hakkında zaten bildiğiniz ya da daha önce hiç duymadığınız bilgiler ile sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

1.MİDE BULANTISI

Zencefilin bulantı önleyici bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Denize çıktığında kusmaya başlayan yani deniz tutan insanların bulantılarını kesmede, sanki reçeteli bir ilaçmış gibi görev alır. Zencefil ayrıca ameliyat sonrası oluşan bulantıyı, kusma sonucu gelen bulantı hissini ve de kemoterapi gören kanser hastalarının bulantılarını kesmede de etkilidir. Ayrıca genellikle hamile bayanlarda olan sabah bulantısını kesmede yardımcı olur. 1278 bayan üzerinde yapılan 12 test sonucu, 1.1-1.5 gram arası zencefil tüketiminin sabah bulantılarını kestiği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte zencefil kusmada da etkilidir. Zencefil güvenli olmasına rağmen hamile bayanların fazla alımlarda dikkatli olması ve doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

2.KAS AĞRISI

Özellikle spor ve egzersiz yapan kişilerde belirli kas ağrıları meydana gelebilir. Dirsek egzersizleri ile çalışan kişiler üzerinde yapılan bir deneyde, bu kişilere 11 gün boyunca günlük 2 gram zencefil tüketimi sağlanmıştır. Sonuç olarak kas ağrılarında azalma meydana gelmiştir. Kas ağrılarında zencefilin etkileri hemen gerçekleşmemekle birlikte günler içerisinde acınızın hızlı bir şekilde hafiflemesini sağlayacaktır.

3.BAĞIŞIKLIK ARTTIRICI

Zencefilin vücut ısısını arttırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Bunun sadece kış aylarında daha sıcak olabilmek için değil aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların etkisini azaltmada ve bağışıklık sistemini arttırmada büyük bir faydası vardır. İyi bir terleme sadece detoksifikasyon işlemi ile yapılır. Alman araştırmacıların yaptıkları araştırmalara göre terin içerisinde harika bir enfeksiyon ile savaşma mekanizması bulunmaktadır. Demicidin ismi verilen bileşik proteinlerin üretilmesinden sorumlu gen, vücudun ter bezlerinde üretilen ve ciltteki işgal edici organizmalar ile savaşan bir gendir. Bu organizmayı aktif tutabilmek için zencefil yemek oldukça önemlidir.

4.KRONİK HAZIMSIZLIK

Kronik hazımsızlık sindirim problemi çeken kişilerin genetik olarak aktarılan bir sorunudur. Hazımsızlık mide üst kısmında acı ve rahatsızlık vermesi ile karakterize edilir. Mideye gelen boşluk hissinin geç gelmesi olarak tanımlanabilir. Zencefilin faydaları arasında midenin hazımsızlık sorununu çözmede yardımcı olmak da yer almaktadır. 24 sağlıklı kişi üzerinde yapılan bir deney sonucu günde 1.2 gram zencefil tüketilmesi sağlanan kişilerin hazımsızlık sorunu yüzde 50 oranında azalmıştır.

5.REGL AĞRISI

Zencefilin faydaları arasında adet döneminde olan bayanların acıları için bir ağrı kesici görevi görmesi de yer alır. Adet dönemindeki 150 kadının ilk 3 gün boyunca düzenli olarak 1 gram zencefil tüketmeleri sağlandı. Sonuç olarak adet dönemlerinde yaygın olarak kullanılan iburofen ve mefenamik asit ilaçlarının sağladığı etkilerin, doğal yollar ile zencefil tarafından da sağlandığı ortaya çıktı.

6.KOLESTEROL

Yüksek LDL düzeyi kalp hastalığı riski ile doğrudan alakalıdır. Çünkü LDL kötü kolesterol anlamına gelmektedir. Yediğiniz besinlerin LDL seviyesi üzerinde oldukça güçlü etkileri vardır. Yüksek kolesterole sahip 85 kişi üzerinde yapılan bir deneyde katılımcıların 45 gün boyunca her gün 3 gram zencefil tozu yemesi sağlandı. Sonuç olarak kolesterol seviyesinde çok anlamlı düşüşler meydana geldi. Bu düşürücü etki doğal bir yolla gerçekleşir ve aynı etkiyi kolesterol düşürücü bir ilaç olan atorvastatin de yapmaktadır. Tabiki biz sizlere sağlığınız için daha zararsız olduğu için doğal olan çözümü öneriyoruz.

7.KANSER

Anormal hücreler olan serbest radikaller kanser hastalığına sebep olmaktadırlar. Bunu da belirli etkiler altında kontrolsüz bir büyüme ile tümör oluşumuna sebebiyet vererek yaparlar. Kanser ile savaşmada zencefil özütü alternatif bir tedavi olarak araştırılmıştır. Zencefilde büyük miktarlarda bulunan gingerol maddesi anti-kanser yani kanser karşıtı etkiler gösterir. Yapılan araştırmalarda zencefil özütünün kolon kanserinin etkilerini azalttığı ortaya çıkmıştır. Bunu da gingerol maddesinin antioksidan yapısından dolayı sağlamaktadır. Antioksidanlar, kanser yapan serbest radikallerin molekül yapısını bozarak, kontrolsüz büyümelerini engeller. Diğer etkili olduğu kanser çeşitleri ise pankreas, göğüs ve yumurtalık kanserleridir.

8.BEYİN FONKSİYONLARI

Oksidatif stres ve kronik inflamasyon yaşlanma sürecini hızlandırır. Yaşlanmayla alakalı süreçte ise alzheimer hastalığı meydana gelmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde antioksidanlar ve biyoaktif bileşikler beyinde oluşan inflamatuar etkileri minimuma indirerek azaltmaktadır. Bu maddeler ise zencefil içerisinde zengin miktarlarda yer almaktadır. Zencefil tüketerek beyinde oluşan yaşa bağlı beyin fonksiyonlarının düşüşünü durdurabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bir şekilde zencefilin faydalı özelliklerinden bahsettikten sonra şimdi de fazla zencefil tüketmenin meydana getirdiği yan etkilerden bahsedeceğiz.

FAZLA ZENCEFİL TÜKETMENİN BİR ZARARI VAR MIDIR?

Normal durumlarda zencefil tüketmenin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak metabolizmaya ve kişilere bağlı olarak bazı durumlarda fazla tüketilmesi sakıncalı olabilir. Oluşabilecek hafif düzeydeki yan etkiler arasında mide ekşimesi, ishal ve bazı mide rahatsızlıkları yer alabilir. Ancak daha öncede bahsettiğimiz gibi bunların etkileri çok az düzeyde ve nadiren meydana gelmektedir. Ayrıca hamilelik sırasında zencefil tüketimi ise ayrı bir tartışma konusudur. Zencefilin cinsiyet hormanlarını etkileyebilme özelliğinin bulunduğu verilen bilgiler arasındadır. Sabah bulantılarını kesmesi için az miktarlarda tüketilmesi sakıncalı değildir. Bu durumda bebeğe de herhangi bir zarar vermez. Ayrıca zencefilin faydaları arasında kan şekerini düşürmek de yer almaktadır. Bu da çok az da olsa bazı kişilerde baş dönmesine sebep olabilir. Zencefil genel olarak oldukça faydalı bir besindir. Bu saymış olduğumuz yan etkiler, metabolizması zayıf olan ve zencefili aşırı tüketen kişilerde meydana gelebilecek rahatsızlıklardır. Ayrıca zencefile karşı alerji riski taşıyabileceğinden şüphelenen kişilerin derhal zencefil tüketimini bırakmaları gerekmektedir. Doktorunuza danışarak bir alerji testi yaptırabilir ve sonucuna göre zencefil tüketimine dair kararı verebilirsiniz.

İlk olarak zencefilin faydalı etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde inceledik. Devamında ise zencefilin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsettik. Şimdi de son olarak zencefile ait bir besin değer tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.

ZENCEFİLİN BESİN DEĞERLERİ

Porsiyon Miktarı: 100 g

·         Kalori (kcal): 79

·         Toplam yağ: 0,8 g

·         Kolesterol: 0 mg

·         Sodyum: 13 mg

·         Potasyum: 415 mg

·         Karbonhidrat: 18 g

·         Diyet lifi: 2 g

·         Şeker: 1,7 g

·         Protein: 1,8 g

·         A vitamini: 0 IU

·         C vitamini: 5 mg

·         Kalsiyum: 16 mg

·         Demir: 0,6 mg

·         D vitamini: 0 IU

·         Piridoksin: 0,2 mg

·         B12 vitamini: 0 µg

·         Magnezyum: 43 mg

 


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.