Tarih: 01.01.0001 00:00 15

BBT'de Gala Yapıldı

Bakırköy Belediye Tiyatroları(BBT)'nin sahnelediği, Zehra İpşiroğlu'nun gerçek yaşam öyküsünden yola çıkarak yazdığı, Ayla Algan'ın yönettiği oyun; Sovyet Rusya döneminde çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını

BBT'de Gala Yapıldı
  Çok sayıda seçkin edebiyatçı ve sanatçının katıldığı galanın en ilgi gören kişisi ise hiç şüphesiz oyunun gerçek kahramanı , oyunu çok duygulanarak seyreden Lena idi. 

 'Lena, Leyla ve Ötekiler'  1989  sonrası dünyada pek çok farklı alanda önemli bir sorgulama alanına dönüşen 'göç ve kimlik' meselesine kadın penceresinden bakıyor. Sovyet Rusya döneminde çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını yaşamış bir kadının yaşadığı aşkın peşinden Türkiye'ye gelişi ve kendini kültürel uyumlanma çabası ile burada var etmeye çalışması dünya tarihinin yakın dönemine de ayna tutuyor. Çernobil Nükleer Santrali'nin patlaması sonucu yaşanan büyük kayıplar, Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile dünyanın geçirdiği dönüşüm ve küresel bir şehir olarak büyüyen İstanbul, kentte merkezin dışında oluşan yoksul kenar mahalleler, o bölgelerde yükselen muhafazakarlık gibi tarihsel süreçler bir kadının göç ve kimlik arayışının paralelinde ilerliyor.Oyun aslında Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından kapitalizmin en güçlü araçlarından birine dönüşen küreselleşme fikri için de önemli sorular barındırıyor.

Bu büyük vaad mobil yaşam, çok kültürlülük, dünyanın küçülmesi gibi söylemleri  içeriyor. Evet küreselleşme ile sermayenin hareket kabiliyeti artıyor ancak söz konusu olan insan göçü olduğunda beraberinde ne tür sorunlar yaşanıyor ?Zehra İpşiroğlu yazdığı oyun ile buraya ait kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik sorunları yabancı göçün penceresinden tartışabileceğimiz yeni bir imkan sunuyor. İçinde kaybolduğumuz meselelere mesafeli bakabilmemizi sağlayan aslında bir yabancı olan Lena'nın gözü. Lena, Leyla'ya dönüşmeye çalışırken biz de kendi sorunlarımıza hem içeriden hem de dışarıdan bakabileceğimiz güçlü bir bakış açısı kazanmış oluyoruz.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.