Tarih: 10.02.2010 16:37

Çocuklarda astım hastalığı ve tedavisi

Facebook Twitter Linked-in

Dr. Hanefi Demirtaş Radyo 7'de Eda Çebebi'nin sorularını yanıtladı.

EDA: Astım için çok önemli hastalıklardan bir tanesi diyebilir miyiz?

Hanefi Demirtaş: Astım çok yaygın bir hastalıktır. Özellikle son zamanlarda oran artmaya başladı. Biraz medeniyet hastalığı olarak kabul ediliyor. Şehirleşme ve medeniyet endüstri gelişim parametresiyle beraber hızlı artan bir hastalıktır.

EDA: Nasıl bir hastalıktır? Neden oluşuyor?

Hanefi Demirtaş: Astımın tanımı önemlidir. Astımın aslında tanımı çok iyi bilinmiyor. Astım, Tekrarlayan öksürük nöbetlerinde ağır nefes darlığı krizlerine kadar olan bir süreç astım olarak tanımlanıyor.

EDA: Astım belirti veriyor mu?

Hanefi Demirtaş: Çocuklarda daha çok hırıltı gibi çok karşımıza çıkıyor. Buda çocuğun üst solunum yolundaki hırıltıyla karıştırılıyor. Astımın en önemli özelliği tekrarlayan bir hastalıktır. Kişinin duyarlılığına göre değişkenlik arz edilebilir. Burada önemli olan öksürük hırıltı nöbetlerinin aralarında çocuğun normal olması gerekiyor. Astım solunum yollarının aşırı duyarlılığıdır. Astım hem alerjik hemde alerjik olmayabilir.

EDA: Astım nasıl seyreder?

Hanefi Demirtaş: Astım kronik bir hastalıktır. Genlerde taşınan bir hastalıktır. Genlerde geçmişliği vardır. Onun için uzun süreli kronik hasta grubundadır. Uzayan öksürüklerle uzayan solunum enfeksiyonlarıyla bazen karıştırılabilir.

EDA: Kaç yaşındaki çocuklar daha çok risk gurubu altındadır?

Hanefi Demirtaş: Normal yeni doğandan itibaren görebiliyoruz. Genelde altı aydan sonra sıklaşır. Burada önemli olan alerjik ve bünyesel olmasıdır. Astımın teşhisini koymak için öncelikle başka solunum hastalıkları olmadığını göstermemiz gerekiyor. Bunun için mutlaka akciğer filmi istiyoruz.

EDA: Astım ve alerjiler arasında nasıl bir ilişki var?

Hanefi Demirtaş: Astım ve alerjiler arasında sıkı bir ilişki var. Genelde bir çocukta alerjik egzama alerji nezlesi yani cilt alerjileri varsa bu çocukların tekrarlayan öksürük nöbetleri varsa alerjik astım deniliyor.

EDA: Astım tedavisi için neler yapıyorsunuz? Yâda ne tür cihazlar kullanıyorsunuz?

Hanefi Demirtaş: Astım tedavisi uzun bir süreci içine alan bazen birkaç ay veya yıl devam edebilir. Hastaların bunu bilmesinde fayda var. Genelde genetik kalıtsal özellikli hastalarda mutlak tedavide söz konusu değil aslında. Bir şeyi tedavi edip ortadan kaldırmak değildir. Hastalığı yüzde doksan kontrol altında tutmaktır. Hastalık sessiz hale getirilebilir. Hastaların yüzde doksanı yazın sorun yaşamazlar.

EDA: Astım hastaları uyudukları yerde nasıl bir önlem almalıdır?

Hanefi Demirtaş: Alerjik astımsa eğer bu yapılacak tahliller önemlidir. Yönlendirmeyi ona göre yapıyoruz genelde tahlillerden alerji testlerinden sonra hastayı yönlendirme yapıyoruz. Bir alerjisi varsa hastanın o alerjiden onu sakındırıyoruz. Çocuğun yatak odası yorganı oyuncakları yerdeki halılar yeniden ona göre düzenlenmesi lazım.

EDA: Astım başka hastalıklara ya da göğüs hastalıklarına yol açabiliyor mu?

Hanefi Demirtaş: Astım başka bir hastalığa yol açmaz. Astım eğer kontrol altında tutulmazsa kalıcı solunum yolu hasarı yapar. Astım kronik tekrarlayan bir hastalıktır. O tıkanlık kalıcıya dönüşüyor. Biz zaten hasta bu hale gelmesin diye uğraşıyoruz.

EDA: İklim değişikliği astıma yararlı olabiliyor mu?

Hanefi Demirtaş: Mutlaka yararlı oluyor. Kuru ve sıcak iklimler astım için her zaman faydalıdır. Soğuk ve rutubetli iklim her zaman sakıncalıdır.

EDA: Aileler ne şekilde dikkat etmeli? Neler yapmalıdır?

Hanefi Demirtaş: Öncelikle mutlaka iyi bir tanımlama gerekiyor. Hastanın tahlilleri tenkitleri ortaya konulmalı ve iyi bir tanımlama yapılmalıdır. Hastanın ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Hastalık hiçbir şikâyeti olmasa bile ilaçlar kullandığı dönemlerde izlenmelidir. Tedavinin ana unsur ilacı solunum yollarıyla kullanılan spreylerdir.

Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda.

Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası hafta içi hergün saat 12.00' de Radyo 7'de…

İstanbul – 104.6

Ankara – 89.8

İzmir – 101.3

Ve tüm Türkiye’de

www.radyo7.com.tr



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —