Türkiye'de alkol tüketim yaşının 11'e indiğini belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi D.H Araştırma Laboratuvar Müdürü Y. Doç. Dr. Vehbi Altunçul, "İçki tüketimi, yılbaşı, çeşitli günler ve partil
Uzmanlar, vatandaşları yılbaşı gecesi aşırı alkol tüketiminden kaçınmaları konusunda uyarıyor.Türkiye'de alkol tüketim yaşının 11'e indiğini belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi D.H Araştırma Laboratuvar Müdürü Y. Doç. Dr. Vehbi Altunçul, 'İçki tüketimi, yılbaşı, çeşitli günler ve partilerde had safhaya ulaşmaktadır' dedi.
Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin alkol tükettiğini belirten uzmanlar, bunların 76 milyonu bağımlı ve tedaviye muhtaç kişiler olup, 1.8 milyonu ise tedaviye cevap veremediklerinden yaşamlarını yitirdiklerini belirtiyor. Ülkemizde ise alkol alma yaşının 11'e inmesi ve hızla yayılma riskinin yüksek oluşu hayli ürkütücü olduğunu ifade eden uzmanlar 2007 yılında alkollü içecek tüketimi yaklaşık 920 milyon litre iken, 2008 yılında ise 1 milyar 100 milyon litreye ulaştığını bildiriyor.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi D.H Araştırma Laboratuvar Müdürü Y. Doç. Dr. Vehbi Altunçul vatandaşların yılbaşında alkol tüketiminde dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, '20015yılı sona eriyor ve 2016 yılını idrak edeceğiz. Perşembe akşamı ne olacak? Müneccim olmaya gerek yok. Tabi ki yine bazı insanlarımız bu çok önemli geceyi istihdap haddini aşacak şekilde alkol tüketerek geçirecektir. Cuma sabahı, yine bildik gazete ve medya haberlerine şaşırıp kalacağız. İçki şişede durduğu gibi durmayacak, sağlıklı, bilinçli bir şekilde içki masasına oturan kişi ilerleyen saatler sonrası, yılbaşında ise sabaha karşı bulanık şuur ve sarhoş şekilde yola koyulacaktır. Kurunun yanında yaş da yanar misali masum vatandaşlarımızda trafik canavarından maalesef nasibini alacaktır' dedi.
Dünyada ve ülkemizde alkol tüketiminin arttığını vurgulayan Vehbi Altunçul, 'Dünya ülkeleri gidişattan dersler alıp, alkol bağımlılığına karşı gerekli önlemlerini alırken, ülkemizde alkol tüketimi hızla artmaktadır. Biliyoruz ki dünyada yaklaşık 2 milyar kişi alkol tüketmekte, bunların 76 milyonu bağımlı ve tedaviye muhtaç kişiler olup, bunların 1.8 milyonu tedaviye cevap veremediklerinden yaşamlarını yitirmektedirler. Avrupa'da durum daha vahim olup, ortalama alkol tüketimi, dünya tüketiminin tam 2 katıdır. Ayrıca ölüme neden olan risk grupları arasında ise, sigara ve yüksek tansiyondan sonra 3. sıraya yerleşmiştir' diye konuştu.
Ülkemizde alkol alma yaşının 11'e inmesi ve hızla yayılma riskinin yüksek oluşu hayli korkutucu olduğunu ifade eden Altunçul, '2007 yılında alkollü içecek tüketimi yaklaşık 920 milyon litre iken, 2008 yılında ise 1 milyar 100 milyon litreye ulaşmıştır. Yani tam yüzde 20'lik bir artış söz konusudur. Gençlerimiz de maalesef büyüklerinden hiç de geri değiller. Ülkemizde 15 yaş ve üzeri kişilerde yapılan araştırmaya göre, kişi başı saf alkol tüketimi 1 litreyi hayli aşmıştır. Daha beteri, ilköğretim öğrencileri arasında yapılan araştırmada karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma sonuçlarına göre, en az bir kez alkol kullananların oranı yüzde 15'in üzerindedir.
Ortaöğretimde ise yaşamı boyunca en az bir kez alkol kullananların oranı ise yüzde 50 civarındadır. Son 1 ay içinde içenler de ise bu oran yüzde 16.5'dir. Üniversiteli öğrenci kardeşlerimiz bu konuda ne düşünüyorlar, daha doğrusu ne durumdalar? Tabiri caiz ise al birini vur ötekine. Onlarda ise alkol kullanım sıklığı yüzde 50 civarındadır. Bu işle her daim iştigal edenlerin oranı ise yüzde 30'ları bulmaktadır' şeklinde konuştu.
Yılbaşı ve çeşitli günler ve partilerde alkol tüketiminin bir hayli arttığını söyleyen Doç. Dr Vehbi Altunçul şöyle devam etti: 'Arkadaş baskısı, sosyal yapı, aile durumu ve psikolojik nedenlerin büyük ölçüde etkilediği içkiye meyil, yılbaşı, çeşitli günler ve partilerde tüketim had safhaya ulaşmaktadır. Sağlığımızı tehdit eden, aile düzenimizi bozan, büyük ölçüde mali yıkıma neden olan bu illet ile ilgili bu konuda vatandaşlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmasını temenni ediyor ve de bekliyoruz'.
Y. DOÇ. DR VEHBİ ALTUNÇUL ILE RÖPÖRTAJ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.