Kent Konseyi Başkanı Kerim Aytekin’in yönettiği programda konuşan İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, madde bağımlılığının tüm dünyada büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. Madde bağımlısı çocukların aileleri perişan ettiğini vurgulayan Çakır, “Görmezden gelindiğinde boş bırakılan yeri başka şeyle dolduruyorlar.” dedi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise istişare geleneğinde önemli sorunların dile getirildiğini ve çözüme kavuşturulduğunu belirtti.
“KOMİSYON ÇALIŞMASI YAPILABİLİR”
Dezavantajlı grupların sorunlarını çözmek için komisyon çalışmaları yapılabileceğini anlatan Çağırıcı, madde bağımlısı ve hiperaktif çocukların durumuna dikkat çekti. Çağırıcı, “Tüm kurumlar olarak, okullar, okul aile birlikleri, cami dernekleri bir araya gelip çalışmalı. Okullarda eğitici ve öğretici çalışmalara ağırlık verilmeli. Ev ev gezilerek tahliller yapılmalı. Tehlikenin ortaya konulması için raporlar hazırlanmalı. Çözümler ancak ortak akılla bulunabilir. Pilot mahalle seçilerek madde bağımlılığıyla mücadele konusunda çalışmalar yapılabilir.” şeklinde konuştu. AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de günümüzde artık bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu belirterek, ilçede yaşayan herkesin bu çalışmalara öncülük yapması gerektiğini kaydetti. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz da okul, çevre ve ailenin eğitimin üç sacayağını oluşturduğunu kaydetti. Madde bağımlılığı ile ilgili okullarda yaptıkları mücadeleleri anlatan Yılmaz,”Bu konudaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi. CHP Bağcılar İlçe Başkanı Murat Sönmez ise son yıllarda tüm dünyada madde bağımlılığının büyük bir sorun olarak ortaya çıktığını anlattı.
“ALIŞKANLIK BİR DAL SİGARAYLA BAŞLIYOR”
Madde bağımlılığı ile mücadele konusunda detaylı bilgi veren İlçe Emniyet Müdürü Erden Bursalı da bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Madde kullanımının biyolojik süreçlere bağlı ortaya çıkan bedensel, ruhsal, toplumsal sorun olduğunu ifade eden Bursalı madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolunun hiç başlamamak olduğunu söyledi. Madde bağımlılığı konusunda yakalamanın sorun olmadığını belirten Bursalı, asıl sorunun arz -talep dengesinde olduğunu belirtti. Sebep-sonuç ilişkileri arasındaki bağlantıya dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan Bursalı, şöyle konuştu: “Geç kalınmadan adım atılmalıdır. Mücadele fiiliyata dökülmelidir. Sokak sokak, kapı kapı dolaşılmalı. Madde alımın nereden başladığı keşfedilmeli. Çünkü alışkanlık bir dal sigarayla başlıyor sonrasında devam ediyor.” dedi. Uyuşturucunun en yakındakilerden gelebildiğini de kaydeden Bursalı, “Size tanımadığınız birisi bir şey verdiğinde çekinirsiniz. Ancak tanıdık biri verdiğinde alır, kullanırsınız. Çocukların harcama alışkanlığı, arkadaşları ve çevresine dikkat edilmeli. Bağımlılığın elektronik, yeme, insan bağımlılığı gibi geniş yelpazesi olduğunu da vurgulayan Bursalı, “Diyalog ve empati eksikliği büyük bir sorundur. Herkes çocuklarını dinleme ve birlikte vakit geçirme alışkanlığı edinmeli.” dedi.
Programa İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın yanı sıra mahalle muhtarları, okul müdürlerinin yanı sıra ilçe sakinleri katıldı.