Medyanın Engelli Vatandaşa Bakış Açısı Tartışıldı
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği ile Engelsiz Hayat Akademisi’nin düzenlediği ve Beylikdüzü Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Medyada Sosyal Yardım/destek haberleri ve toplum algısına etkileri” Paneli; televizyon ve gazete camiasının önemli temsilcileri tarafından ele alındı. Engellilerin sosyal hayat içindeki erişebilirliliğinin enine boyuna tartışıldığı panelde ayrıca, medyada yer alan engelli haberlerinin reyting kaygısı ile ajitasyon yapılarak verildiği ve bu bakış açısının hızlı bir şekilde değişmesi, herhangi bir ötekileştirme, ayrıştırma ve duygusallaştırma olmayan haber kurgularının yapılması gerektiği vurgulandı. İşaret dili tercümanı ise tüm program boyunca sahnedeydi.
Engellilerin hayatın içinde daha rahat bir biçimde yer alabilmeleri için yaptıkları birçok ilçe düzenlemesi hususunda örnek gösterilen Beylikdüzü Belediyesi, engellilerin erişebilirliliğini önceliği arasına alıyor. Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği ile Engelsiz Hayat Akademisi’nin düzenlediği Medyada Sosyal Yardım/destek haberleri ve toplum algısına etkileri” Paneline Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde ev sahipliği yapan Beylikdüzü Belediyesi, oldukça hassas bir konuyu da masaya yatırmış oldu. Panele konuşmacı olarak Televizyon ve haber camiasının önemli temsilcileri Burcu Aydındağ Kıraç, Deniz Bayramoğlu, Duygu Canbaş, Ece Güneş Saadetyan, Ela Sezen, Gülfem Karataş, Seray Yalçın, Umay Aktaş Salman, Zeynep Bayramoğlu katıldı.
“Gönüllülük Esaslı Çalışıyoruz”
Engellilere medyadaki hakim bakış açısını ve haberlerin yapılma biçimi ile topluma yayılış etkilerinin tartışıldığı panelin moderatörlüğünü Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu yaptı. Kuyumcu, derneğin tamamen gönüllülük esasına dayalı bir sistemle ilerlediğini, hiçbir şekilde para alışverişi olmadığının altını çizdi. Sokakta ya da çeşitli yerlerde engellilere destek olmak adına istenilen paraların ya da satılan dergilerin ise amacına ulaşmadığını ve bu tip duygu sömürülerine mahal verilmemesi gerektiğini belirtti.
“Beylikdüzü Belediyesi İyi Bir Örnek”
Engelli hakları konusunda çok mücadele ettiklerini vurgulayan Kuyumcu, devletin raporunda yazması halinde engelli vatandaşa tekerlekli ve akülü sandalye verdiğini söylerken, akülü sandalyelerin kişinin anatomisine uygun, özel olarak tasarlanması gerektiğinin de altını çizdi. Genel olarak belediyelerin engelliler için yaptıkları hizmetleri onlara lütfetmiş gibi gösterdiklerini ifade eden Kuyumcu, bu konuda doğru standartı yakalayan Beylikdüzü Belediyesi’nin iyi bir örnek olduğunu söyledi. Kuyumcu, Engelli erişebilirliliği için tüm toplumun eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi sonucu, engellinin önündeki engellerin de bir bir kalkacağını kaydetti.
“Ajite Ederseniz Engelliyi Birey Olarak Kabul Etmemiş Olursunuz”
Burada toplanmalarının asıl amacının medyada engelliler hakkında yapılan haberlerin, toplumda nasıl bir ajitasyon oluşturduğu ve engelli bireyleri ötekileştirdiği konusunu tartışmak olduğunu belirten Kuyumcu, “Özellikle sosyal medyada karşımıza çıkan engelli birinin hayatını kurtarmak için paylaşın, beğenin gibi acıma duygusunun yoğun yansıtıldığı yazıları paylaşmayın, önce bir sorgulayın, düşünün. Çünkü ajite etmek, engelliyi birey olarak kabul etmemiş bir bakış açısıdır” diye konuştu.
“Toplumda Empati Yeteneği Şart”
Panelde engelli konusunda haberler yapan televizyoncu ve gazeteciler, sahneye çıkarak yaşadıkları deneyimleri anlattı. Habertürk’ten Ela Sezen ve Milliyet’ten Seray Yalçın özellikle toplumun engellilerin haklarına saygı duymayan tavırlar içinde olduklarını gördüklerini ve bir an önce insanlarda “empati” yeteneğinin gelişmesi gerektiğini belirtti. Al Jazeera’den Umay Aktaş Salman ise konuların aktarımında eşitlik vurgusunun ve hak temelli bir yaklaşımın önemli olduğunu söyledi. Yine konuşmacılardan gazeteci Ece Güneş Saadetyan, engellilere ilişkin haberlerin yapılması hususunda habercilere bir eğitim verilmesi gerektiğini, bir haber dili kitapçığının hazırlanması önemli olduğunu kaydetti.
“Kimse Etiketlenmemeli, Ayrıştırılmamalı”
CNN Türk’ten Deniz Bayramoğlu ise “Her durumdaki insan; ayrım gözetmeden, sınırlamadan ve etiketlemeden hayatın içinde olmalı” dedi. Sosyal yardım haberlerinin veriliş tarzında ortak bir dilin olmasını istediklerini ifade eden Habertürk’ten Duygu Canbaş bütünselliğin şart olduğunu ekledi. A Haber’den Zeynep Bayramoğlu da engelli farkındalığı hususunda dizi ve filmlerin senaryolarında engellilere ilişkin hayat kesitlerinin yer almasının öneminden bahsetti. Panelde bir de “Çocuk Kalbim Seni Söyler” adlı genç yeteneklerden oluşan koro, söylediği şarkılarla katılımcılara hoş bir dinleti sundu. Programın sonunda Beylikdüzü Belediye Meclis Üyeleri; EHDD Başkanı Adem Kuyumcu ile diğer tüm katılımcılara çiçek ve plaket takdiminde bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.