11.02.2016 12:59:58 4 0

"Grip Ve Nezle Tamamen Farklı Hastalıklar"

Prof. Dr. Reşit Mıstık, grip ve nezlenin halk arasında birbiriyle karıştırıldığını fakat bunların farklı hastalıklar olduklarını belirtti.

"Grip Ve Nezle Tamamen Farklı Hastalıklar"
  

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, nezle ve gribin zaman zaman karıştırıldığına değinerek, nezlenin her mevsim, gribin ise sonbahar ve kış aylarında görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Mıstık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nezle ve gribin halk arasında birbiriyle karıştırıldığını ancak bunların tamamen farklı hastalıklar olduklarını söyledi.

Nezlenin üst solunum yolu, burun, boğaz ve soluk borusunun viral bir enfeksiyonu olduğunu ifade eden Mıstık, 'Halk arasında nezle ve grip zaman zaman karıştırılıyor. Nezle yılın her mevsiminde olur. Grip sonbahar ve kış aylarında görülür' diye konuştu.

Mıstık, soğuk algınlığı olarak da ifade edilebilecek nezleden korunmanın yolunun yok denebilecek kadar az olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

'115'ten fazla nezle çeşidi var. Soğuk algınlığına sebep olan yüzlerce virüs var. Üst solunum yollarında, yani kulak burun boğazda virüslerle oluşan hastalıklara, 'soğuk algınlığı, nezle' diyoruz. Nezleden korunmanın yolu yok denebilecek kadar azdır. Her insan hayatı boyunca onlarca defa olmuştur. Bağışıklık sistemimiz hazırlıklı değilse mutlaka yakalanırız.'

İnsanların, burunları akmaya veya aksırmaya başladığında genel olarak grip olduklarını düşündüklerini anlatan Mıstık, sadece aksırma ve burun akıntısıyla atlatılan hastalığın aslında nezle olduğunu vurguladı.

- Bulaşma yolları aynı
Mıstık, grip hastalarının nezle olanların aksine bu süreci daha ağır atlattığına değinerek, iki hastalık arasındaki farklılıkları şöyle sıraladı:

'Nezle 2-4 günde atlatılabilir. Gripte bu süre 10 güne kadar çıkabiliyor. Nezle ayakta atlatılır, grip olan kişi çoğunlukla hastaneye başvurma ihtiyacı duyar. Grip, doktor ve ilaç desteği almadan zor geçiyor. Grip sonbahar ve kış aylarında görülürken, nezle her mevsim görülür. Grip zatürreye çevirebilir, nezle de bu ihtimal çok zordur. Grip kas ağrılarıyla seyrederken, nezlede pek fazla görülmez. Gripte kusma görülmez, nezle olan kişi kusabilir. Her ikisinin ana ortak kısmı ise burun veya ağız yoluyla giren zerrelerle insana bulaşmasıdır. Öksürme, aksırma ve boğaz ağrıları da her iki hastalığın ortak yanıdır.'

Kış aylarında, solunum yolu hastalığı yapan çok sayıda virüsün bulunduğuna dikkati çeken Mıstık, Influenza, Koksaki, Corona gibi virüslerin nezle ve grip virüslerinden çok daha tehlikeli olabileceğini, bu tür virüslerin bazı gruplarda zatürreye yol açarak, hastayı ölüme götürebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Mıstık, bu tür hastalıklarla mücadelede en önemli konunun vücut direnci olduğuna işaret ederek, 'İnsanların bu tür bulaşıcı veya mevsimsel hastalıklardan korunmaları için en önemli etken, vücut dirençlerini kuvvetli tutmalarıdır' ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.