Gelecek Eğitimde Derneği’nin organizatörlüğünde düzenlenen, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖZKUR-BİR ve İhlas Koleji’nin desteklediği 5. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi sona erdi.
İki bölümden oluşan zirvenin sabah oturumunda Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı ve İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, Prof. Dr. Ziya Selçuk ve Gülben Ergen okul öncesi eğitimin önemi vurgulayan konuşmalarını yaptılar.
Zirvenin ikinci oturumu ise şair-yazar Bestami Yazgan’ın konuşması ile başladı. Şiir tadında bir sunum yapan Yazgan, çocuk ve aile üzerine yazmış olduğu şiirlerinden örnekler verdi. Yazgan, çocukların ilk öğretmenlerinin anneleri olduğunu ifade ederek katılımcılarından eve gittiklerinde mutlaka annelerinin babalarının ellerini öpmelerini istedi. Anne çocuktan çocuk anneden ayrılmamalı diyen Yazgan, çocuğun ilk dersini aileden aldığını söyledi.
Yazgan’dan sonra sahne alan divan edebiyatı aşığı Hayati İnanç divan edebiyatının usta şairlerinin beyitleriyle süslediği konuşmasında aile ve çocuk arasındaki ilişkiye değindi. Ezberinde tutmuş olduğu binlerce beyitle bilinen İnanç, beyitlere olan düşkünlüğünün babasından duymuş olduğu birkaç beyitten geldiğini söyledi. “Her çocuk annenin eseridir. Babalar annelere engel olmasın.” diyen İnanç daha sonrada “ Baba olmayın adam olun çocuğunuz sizi izlesin.” dedi.
İkinci bölümün konuşmacılarından olan Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı, “Özel Yetenekli Çocuklar ve Değerler Eğitimi” konulu sunumunu yaptı. Sayı konuşmasında özel yetenekli çocukların tespiti ve onların eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Sayı’dan sonra sahneye gelen Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Hilmi Eren öğretmenlere hitabında çocuklara yaklaşım modelleri üstüne paylaşımlarda bulundu. Kendi edindiği deneyimleri anlatan Eren, öğretmenlere öncelikli olarak iyi birer gözlemci olmaları gerektiğini söyledi.
Uyan: “Çocuklarınızın internet kullanımını takip edin. Sanal kimlikleriyle tanışın.”
E-beveyn olmak isimli sunumunu yapan eğitimci yazar Salih Uyan, z kuşağı çocukları hakkında bilgiler verdi. Teknolojinin gelişimiyle kuşaklar arasındaki keskin çizgiyi anlatan Uyan, internetin hayatımıza girmesiyle aile içindeki değişime vurgu yaptı. “Günümüzde çocuklar internete sınırsızca ulaşmaya çalışıyor, anneler babalar da sınır koymaya çalışıyor.” diyen Uyan, bunun ev içinde savaşa sebep olduğunu söyledi. “İnternette iyi ve kötü yan yana. Yani balla zehir aynı rafta. Çocuğumuz odasında masumca çizgi film izlerken ya da ders çalışırken o sayfalarda yer alan illegal ve sakıncalı reklamlar internetin ne kadar tehlikeli olduğunun göstergesi.” ifadelerini kullanan Uyan, ailelerin mutlaka çocuklarının internetteki hareketlerini takip etmelerini ve onların sosyal medya aracılığı ile kullandıkları sanal kimlikleriyle tanışmaları gerektiğini söyledi.
Kapışmak: “Bilgece sevin”
Zirvenin en dikkat çeken konuşmacılarından biri olan Aşkım Kapışmak, katılımcıların yaşamış oldukları değişimleri ve hayatlarındaki bakış açılarını sorgulatan bir konuşma yaptı.
Gençlerin hayat içinde sürekli olarak sonuca odaklandıklarını söyleyen Kapışmak, sonuca ulaşırken sürecin nasıl işlediğini kimsenin merak etmediğini söyledi. Beynin sağ ve sol yapısını da değerlendiren Kapışmak, “Sınıflarınızda beyninin sağ tarafını yoğun kullanan çocuklar biraz haşarı biraz yaramaz olurlar, onlara sevgiyle yaklaşın, sol tarafını daha yoğun olarak kullananlar ise biraz ürkek ve çekingen olurlar. Onları da kazanmak için güven verin, güvende olduklarını hissettirin.” dedi.
“Bizim ülkemize, bizim eğitim sistemimize, sokaklarımıza neşe lazım.” diyen Kapışmak, insanların korkudan sindiklerini ve ortaya çıkamadıklarını söyledi. Maneviyatın ve ilmin bir arada olması gerektiğini vurgulayan Kapışmak, “Bu dünyada kötülük artmadı. Değerleri eve getireceksek iyi niyet ile gelecektir. Sevgiden bahsediyoruz siz bilgece seven insanlar olun. Bilgece sevenler tüm sevgilerin üstünde bu dünyayı, öbür dünyayı, yaradanı, tüm insanları sever.” ifadelerini kullandı.
Zirvenin son konuşmasını eğitimci yazar Prof. Dr. Belma Tuğrul yaptı. 10i1Z konulu konuşmasını yapan Tuğrul, çocuk eğitimi ve çocukların gelişimi hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında 10 i nin açılımını yapan ve konu başlıkları halinde anlatan Tuğrul, konuşması boyunca katılımcılarla interaktif bir sunum gerçekleştirdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.